Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην αποθήκη πετρελαιοειδών και άλλων χημικών πρόσθετων της αμερικάνικης χημικής βιομηχανίας Lubrizol κοντά στη Ρουέν της βορειοδυτικής Γαλλίας, στις 26 Σεπτέμβρη.
Αν και η κυβέρνηση προσπάθησε εξαρχής να υποβαθμίσει το θέμα, με την αρμόδια υπουργό Μπυζέν να διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία», συνιστώντας απλά για τα μάτια του κόσμου «τη χρήση γαντιών και προσοχή στα βρώσιμα είδη», ο νομάρχης έκανε λόγο για πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού, που επεκτάθηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη.
Σύντομα η μαύρη αιθάλη μετέτρεψε την περιοχή σε σεληνιακό τοπίο, καλύπτοντας το νερό και το έδαφος, απειλώντας με μόλυνση ακόμα και το Σηκουάνα «λόγω υπερχείλισης των λεκανών κατακράτησης».
Οι μαζικές διαμαρτυρίες των κατοίκων (500.000 ζουν και εργάζονται στο κέντρο και τα περίχωρα της Ρουέν) κατέδειξαν τη λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στον εμπαιγμό και την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και τη συντελούμενη περιβαλλοντική καταστροφή.
Πράγματι, η ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης και ασφάλειας για μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα, μιας και τέτοιου είδους δαπάνες θεωρούνται «αντιαναπτυξιακές» -σε αντίθεση με τις παντοειδείς παροχές, κίνητρα και (εισφορο)απαλλαγές που εξασφαλίζουν καθεστώς αχαλίνωτης κερδοσκοπικής ασυδοσίας για τους «επενδυτές» τύπου Lubrizol- αποτυπώνει τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής Μακρόν και κονιορτοποιεί τις υποτιθέμενες «οικολογικές ευαισθησίες του».