Η επίσκεψη ήταν σχεδιασμένη για το διάστημα από 27 μέχρι 31 του Μαρτίου, όπου οι ηγεσίες και επιχειρηματικές ολιγαρχίες των δύο χωρών θα συζητούσαν για την αναθεώρηση του συνόλου των σχέσεων μεταξύ τους. Ωστόσο ο πρόεδρος της Βραζιλίας διαγνώστηκε με βρογχοπνευμονία που προκλήθηκε από γρίπη, οπότε και η επίσκεψη αναβάλλεται για αργότερα.

Η Κίνα αποτελεί την ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη που αναμένεται να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από τη θέση του πλανητικού ηγεμόνα, ενώ η Βραζιλία είναι σαφώς η μεγαλύτερη οικονομία και γενικότερα χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι, που η αναβλημένη επίσκεψη είχε συγκεντρώσει την προσοχή όλων. Επί προεδρίας Μπολσονάρο οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν χειροτερέψει, ωστόσο είναι αμφίβολο αν η Κίνα έπαψε ποτέ να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, ειδικά ως προς τις εισαγωγές βοδινού κρέατος, σόγιας και ξυλόμαζας. Πάνω από 240 Βραζιλιάνοι επιχειρηματίες αναμενόταν να συνοδεύσουν τον Λούλα στη Βραζιλία, σύμφωνα τουλάχιστον με το Reuters.

Η επικείμενη επίσκεψη πρέπει να ειδωθεί και σε συνδυασμό με την μάλλον αποτυχημένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον περασμένο Φλεβάρη, όπου ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μάλλον δε μπόρεσε να προσφέρει πολλά για να υπάρξει κάποια σύσφιξη των σχέσεων. Υποτίθεται ότι οι δύο ηγεσίες συναντιώνται πάνω στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης της ακροδεξιάς. Αναφέρεται ωστόσο από την Guardian ότι η αντιπροσωπεία του υπήρξε απογοητευμένη από το ύψος της βοήθειας για να σταματήσει η αποψίλωση του Αμαζονίου, που εντάθηκε επί Μπολσονάρο. Ο Λούλα παρουσιάζεται ως παράγοντας που προσπαθεί για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία γεγονός απόλυτα αντιθετικό με την πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Κατά την επίσκεψη, ο Λούλα συναντήθηκε πρώτα με τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και τη βουλευτή Αλεσάντρα Οκάσιο Κορτέζ και μετά με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν…

Ο Λούλα είχε επισκεφτεί ξανά την Κίνα κατά την περίοδο της πρώτης του προεδρίας το 2009, όταν πρόεδρος της Κίνας ήταν ο Χου Ζι Ντάο. Θεωρείται ότι όποια προγράμματα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εκείνη την περίοδο ο Λούλα, κατάφερε εν μέρει να τα χρηματοδοτήσει από την ακόρεστη ανάγκη της Κίνας για προϊόντα, όπως η σόγια και ο σίδηρος, προς την οποία εξήγαγε τότε. Οπότε και η αναβλημένη επίσκεψη χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την εξέλιξη της δεύτερης θητείας του 77χρονου πλέον Λούλα ντα Σίλβα.