Στο Βιετνάμ βρέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος όπου είχε σειρά επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους. Συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του κυβερνώντος ΚΚ, Νγκουέν Που Τρονγκ, τον πρόεδρο του Βιετνάμ, Βο Βαν Τουόνγκ, τον πρωθυπουργό, Παμ Μινχ Τσινχ, και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Βουόνγκ Ντινχ Χουέ.

Η επίσκεψη συνέπεσε με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την υπογραφή της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» Κίνας – Βιετνάμ το 2008. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ και το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην ASEAN (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος στον κόσμο.

Παρά την οικονομική τους συνεργασία η σχέση των δύο χωρών χαρακτηρίζεται από σημαντικές αντιθέσεις που άπτονται ακόμη και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Διαφορές που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ο οποίος έχει αναπτύξει μια «στρατηγική συνεργασία» με το Βιετνάμ, ώστε να ενισχύσει τη θέση του στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Κινέζου προέδρου σε άρθρο του στη βιετναμέζικη κυβερνητική εφημερίδα «Nhan Dan» ότι «το μέλλον της Ασίας δεν είναι στα χέρια κανενός άλλου παρά μόνο των Ασιατών».

Η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι υπογράφτηκαν 36 διμερείς συμφωνίες κατά τη συνάντηση του Σι με τον ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ. Ξεχώρισε το σχέδιο επέκτασης της σιδηροδρομικής σύνδεσης στο χερσαίο τμήμα της Νοτιοανατολικής Ασίας στο πλαίσιο του κινέζικου «δρόμου του μεταξιού».
Στο κοινό ανακοινωθέν οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της συνεργασίας στην «Άμυνα και την Ασφάλεια», ξεχωρίζοντας ως πεδία συντονισμού την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη» και την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια» που προωθεί η Κίνα για να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα. Το ανακοινωθέν αναφέρθηκε ακόμη στις εδαφικές διαφορές και στην «ανάγκη καλύτερης διαχείρισης και ενεργού επίλυσης θαλάσσιων διαφορών, προκειμένου να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην περιοχή γενικότερα».

Σε δηλώσεις του, ο Σι είπε ότι οι δύο πλευρές «πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αντιταχθούν σε οποιεσδήποτε απόπειρες για ταραχές σε Ασία – Ειρηνικό, να ενισχύσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις». Από την πλευρά τού Βιετνάμ, ο πρωθυπουργός, Παμ Μινχ Τσινχ, είπε ότι «οι διμερείς σχέσεις έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και δεν θα επηρεαστούν από οποιαδήποτε παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων».