Άλλο ένα, αυτή τη φορά μάλλον καθοριστικό πλήγμα, δέχθηκε η “καριέρα” του εδώ και καιρό ξεφτισμένου πλέον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό. Ενώ ο ίδιος θεωρούσε βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, του μόνου σώματος που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Συγκεντρώνοντας τη χλεύη και την απογοήτευση από τα κόμματα που μέχρι πριν τον στήριζαν, φθαρμένος και από ποικίλα σκάνδαλα -είτε οικονομικής φύσης, όπως η περίπτωση διασπάθισης της περίφημης οικονομικής βοήθειας, είτε σοβαρότερα, όπως αυτό της συμφωνίας με τη Βρετανία για παραίτηση από τη διεκδίκηση του Εσεκουίμπο της Γουιάνας, που διεκδικεί η Βενεζουέλα- απορρίφθηκε. Την Κυριακή ορκίστηκε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ο Λουίς Πάρα, στέλεχος της αντιπολίτευσης, έχοντας τη στήριξη και μελών του κυβερνώντος PSUV.
Φαίνεται ότι η στήριξη του Λουίς Πάρα εντάσσεται στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο και κομμάτων της αντιπολίτευσης, που συνάφθηκε τους προηγούμενους μήνες. Πάντως ο Γκουαϊδό, κατά τραγική ειρωνεία, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως… πραξικόπημα! Επίδοξος και κατά σειρά αποτυχημένος πραξικοπηματίας να πέφτει από πραξικόπημα, ε πάει πολύ…
Πάντως οι δηλώσεις του Χοσέ Μπρίτο, διακεκριμένου παράγοντα της δεξιάς αντιπολίτευσης, φανερώνουν την απώλεια της εμπιστοσύνης της στον Γκουαϊδό: «Μέσα στο 2019, που μόλις ολοκληρώθηκε, ήσουν η μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας. Σήμερα είσαι η μεγαλύτερη απογοήτευση. Μπορούσες να είσαι το μέλλον, αλλά πλέον είσαι το παρελθόν, ξεκίνησες με την ελπίδα του ονείρου και έχεις καταλήξει εφιάλτης. Χουάν Γουαϊδό, έχεις τελειώσει».
Ο ίδιος, ωστόσο, δε λέει να το πάρει απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Telesur, την Τρίτη έκανε έφοδο στη Βουλή της Βενεζουέλας και για δεύτερη φορά… αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, αυτή τη φορά του σώματος.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι αυτός ο κύκλος του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος με τον Γκουαϊδό αρχηγό τελειώνει…