Μετά το φιάσκο του τελευταίου πραξικοπήματος στα τέλη του Απριλίου, ο εκλεκτός των Αμερικανών δήλωνε ότι δεν πτοείται και ότι θα οργανώσει νέες μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο. Ωστόσο, ούτε αυτές οι προσπάθειες καρποφόρησαν, συγκεντρώνοντας μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές σύμφωνα με το National Post του Associated Press. Αυτό που θεωρούνταν εύκολο όταν Γκουαϊδό ξεκινούσε τη δράση του, δηλαδή η στήριξη από το στρατό και το λαό δε φαίνεται να έρχεται ούτε μακροπρόθεσμα. Παρά τα σοβαρά προβλήματα εντός της χώρας, ο λαός της Βενεζουέλας αρνείται πεισματικά να ακουμπήσει τις τύχες του στο ανδρείκελο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών, ο Γκουαϊδό έδωσε εντολή στον εκπρόσωπό του στις ΗΠΑ Κάρλος Βέχιο, να συνάψει σχέσεις με τον αμερικάνικο στρατό για να διερευνηθεί η δυνατότητα συντονισμένης δράσης με την αντιπολίτευση. Δηλαδή, ο κατά συρροή αποτυχημένος πραξικοπηματίας, βλέποντας την απήχησή του να μειώνεται, ικετεύει τώρα τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, να επέμβει στρατιωτικά στην ίδια του τη χώρα. Εγκαταλείπεται έτσι κάθε επίφαση ότι ηγείται ενός εγχώριου κινήματος. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα μειώσει περαιτέρω την όποια απήχηση έχει και θα δυσκολέψει περισσότερο διάφορα τμήματα της αντιπολίτευσης να συνεχίσουν να τον στηρίζουν.
Τις τελευταίες μέρες, η σύγκρουση μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, με επίκεντρο την πρεσβεία της Βενεζουέλας. Εδώ και αρκετές μέρες η πρεσβεία ήταν πολιορκημένη, με διάφορους εξόριστους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να ζητούν την έξωση της μόνιμης αντιπροσωπείας, προκειμένου να αναλάβει δράση ο ψευτοπρέσβης Κάρλος Βέχιο και ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών να καταλαμβάνει την πρεσβεία και να τους εμποδίζει. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση χρειάστηκε η συνδρομή του αμερικάνικου κράτους για να καταφέρουν κάτι οι λακέδες του. Στις 16 Μαΐου, συνελήφθησαν από την αμερικάνικη αστυνομία οι τελευταίοι ακτιβιστές που παρέμεναν πεισματικά εντός. Για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του τελευταίου διαστήματος, ο Κάρλος Βέχιο παρουσίασε την εκκένωση της πρεσβείας σαν μεγάλη πολιτική νίκη, όπου λίγο πολύ προαναγγέλλει και την «απελευθέρωση» της Βενεζουέλας.
Αυτό όμως που στην πραγματικότητα φανέρωσε το επεισόδιο στην πρεσβεία είναι ότι, ακόμη και στη χώρα που θεωρούν σπίτι και πατρίδα τους οι λακέδες των ΗΠΑ, υπάρχουν Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι τους εχθρεύονται και τους απορρίπτουν ακριβώς γι’ αυτό που είναι: Λακέδες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.