Το κεντρικό εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο Μπόρις Τζόνσον για την “oλοκλήρωση του Brexit” το οποίο ήταν και η αιτία των πρόωρων εκλογών, επικράτησε απέναντι στην επαμφοτερίζουσα θέση των Εργατικών για το Brexit.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, το Συντηρητικό κόμμα του Μπ. Τζόνσον κατήγαγε εντυπωσιακή νίκη, κατακτώντας την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Οι Συντηρητικοί, που αποτελούν το βασικό εκπρόσωπο των δυνάμεων της μεγαλοαστικής τάξης που θέλουν μια άλλη πορεία για τον Βρετανικό ιμπεριαλισμό, όπως φαίνεται, θα κερδίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από το 1987, ακόμη και με 80 έδρες. Ενδεικτικό είναι ότι το Κόμμα του Brexit του Φάρατζ δεν κέρδισε καμία έδρα με ποσοστό γύρω στο 2%.

Το αποτέλεσμα αυτό θα επιτρέψει στον Βρετανό πρωθυπουργό να ολοκληρώσει την έγκριση της συμφωνίας για το διαζύγιο με την Ε.Ε. έως τις 31 Ιανουαρίου και να διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες εντός του 2020, όσο και αν αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Ως ξεκάθαρη εντολή στο κόμμα των Συντηρητικών να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ερμήνευσε ο Μπόρις Τζόνσον το θριαμβευτικό για τον ίδιο αποτέλεσμα των εκλογών.

“Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει λάβει μία ισχυρή νέα εντολή να υλοποιήσει το Brexit” δήλωσε ο Τζόνσον λίγο αφότου ανακοινώθηκε και επισήμως ότι κέρδισε την έδρα του στο Όξμπριτζ.

“Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές θα αποδειχθούν ιστορικές” συνέχισε ο ηγέτης των Τόρις.

Το βασικό σύνθημα του Μπ. Τζόνσον “Να ολοκληρώσουμε το Brexit”, ελλείψει πραγματικής αριστερής διεξόδου, εγκλώβισε τις λαϊκές μάζες σε μια ανώδυνη για το σύστημα κατεύθυνση, ενισχύοντας μια ακραία νεοφιλελεύθερη, σοβινιστική και εθνικιστική δύναμη, πιστό υπηρέτη του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

Από την άλλη το Εργατικό κόμμα του Κόρμπιν υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα εδώ και 84 χρόνια, χάνοντας παραδοσιακά εκλογικά προπύργια. Οι Εργατικοί ενδέχεται να χάσουν ακόμη και 60 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Για μία “πολύ απογοητευτική” νύχτα έκανε λόγο ο αρχηγός των Εργατικών και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Θα παραμείνει ωστόσο στη θέση του όσο θα γίνεται στους κόλπους του κόμματος η συζήτηση για το μέλλον του.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο, είδε τους Εργατικούς να χάνουν έδρες σε εκλογικά “κάστρα” τους σε Βορρά, Μεσοχώρα (Midlands) και Ουαλία- περιοχές που στήριξαν το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Η επαμφοτερίζουσα θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η στάση “Πόντιου Πιλάτου” του ηγέτη τους, ως αποτέλεσμα του εσωτερικού διχασμού του κόμματος γύρω από το θέμα του Brexit, ερμηνεύτηκε από πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες, που στήριζαν παραδοσιακά τους Εργατικούς, ως προσπάθεια ακύρωσης της διαδικασίας του Brexit, εκ μέρους τους.

Διεθνείς αντιδράσεις
για το αποτέλεσμα

Ικανοποίηση για τη “σαφήνεια” του εκλογικού αποτελέσματος εξέφρασαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές καθώς πιστεύεται ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για το Brexit. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στάθηκαν στην επόμενη μεγάλη πρόκληση, την επίτευξη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο μετά το Brexit έως τα τέλη του 2020.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα μηνύματα του εκπέμπονται από το Παρίσι το οποίο κρατάει τη σκληρότερη θέση στις διαπραγματεύσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών σχολίασε η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αμελί ντε Μονσαλέν.

Αυτές οι εκλογές, “αναμένεται να επιτρέψουν να σχηματιστεί καθαρή πλειοψηφία” στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που “εξέλιπε στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και κάποια χρόνια”, σημείωσε η Μονσαλέν.

Η Μονσαλέν τόνισε επίσης πως η ίδια δεν είναι “ούτε ανακουφισμένη, ούτε ανήσυχη” για το αποτέλεσμα, αλλά θύμισε ότι η ίδια και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνιζαν εδώ και πολύ καιρό ότι “χρειάζεται αποσαφήνιση” της κατάστασης.

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ έστειλε, μέσω twitter τα συγχαρητήριά του στον “προστατευόμενό” του Μπ. Τζόνσον μην μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό του, κάνοντας παράλληλα αναφορά στο Brexit και τη δυνατότητα που ανοίγεται για να συνάψουν οι δύο χώρες μια νέα “τεράστια” εμπορική συμφωνία.