Στα «χαρτιά» έμεινε και η τρίτη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτή τη φορά με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον. Για άλλη μια φορά, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις μάχες, και μάλιστα το Αζερμπαϊτζάν, με ανοιχτή στήριξη από την Τουρκία, απειλεί ότι θα «φτάσει μέχρι τέλους». «Θα συνεχίσουμε στο δρόμο μας. Εάν θέλουν εκεχειρία, θα πρέπει να πουν στην Αρμενία να φύγει από τα εδάφη μας. Διαφορετικά θα πάμε μέχρι τέλους»,δήλωσε ο Αζέρος Πρόεδρος Αλίεφ. «Η κατάσταση με τη συνεχή εκεχειρία και την “παγωμένη” σύγκρουση δεν μας ταιριάζει», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «όλοι εκτός από το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν πρόβλημα με το πάγωμα της σύγκρουσης» εδώ και τρεις δεκαετίες. Προειδοποίησε επίσης ότι τα τουρκικά μαχητικά «F-16» που σταθμεύουν στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επίθεσης στη χώρα του.

Στο μεταξύ, ο Πομπέο, προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στήριξη σε μία από τις δύο πλευρές: «Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτά που κάνουν οι Αζέροι», είπε και κάλεσε να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να διεξαχθούν «ειρηνευτικές συνομιλίες». Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας σημείωσε: «Είναι επικίνδυνο. Τώρα έχουμε τους Τούρκους, οι οποίοι επεμβαίνουν και παρέχουν πόρους στο Αζερμπαϊτζάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο, κλιμακώνοντας την ανάφλεξη» και κάλεσε σε διάλογο «σίγουρα όχι με τρίτες χώρες που έρχονται για να δανείσουν τη δύναμη πυρός τους».

Η Τουρκία, διεκδικώντας συνολικά αναβαθμισμένο ρόλο στο Νότιο Καύκασο, ζητά να συμμετέχει στις όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάτι που απορρίπτει έμμεσα η Ρωσία, παραπέμποντας στην άρνηση της Αρμενίας. Οι θέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση στο Νότιο Καύκασο δεν συμπίπτουν, δήλωσε ο Πούτιν, «επειδή πιστεύουμε ότι τέτοια αμφισβητούμενα ζητήματα δεν πρέπει να επιλυθούν με τη χρήση βίας και όπλων, αλλά με διπλωματικό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Πρόκειται για έμμεση κατηγορία προς το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία ότι ευθύνονται είτε για την έναρξη της σύγκρουσης στις 27 Σεπτέμβρη, είτε για τη μη τήρηση της εκεχειρίας.

Στο μεταξύ, όλο και πιο επίμονα μπαίνει στο ζήτημα η Τουρκία, που στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν και απειλεί -και με στρατιωτική εμπλοκή- να συμμετέχει στις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όποτε αυτές ξεκινήσουν. Ο Αζέρος Πρόεδρος Αλίεφ, που έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ρόλο της Τουρκίας στο Νότιο Καύκασο ως «παγκόσμιας δύναμης», δήλωσε: «Νομίζω ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει σύνορα με τις τρεις χώρες του Καυκάσου (…) επομένως φυσικά πρέπει να συμμετέχει ενεργά και έχει ήδη εμπλακεί και το υποστηρίζουμε σθεναρά».

Σε αυτές τις συνθήκες το ενδεχόμενο για μια γενικευμένη σύγκρουση στο Νότιο Καύκασο παραμένει, με την Τουρκία να ξεκαθαρίζει καθημερινά πως διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και τη Ρωσία να κρατάει προς το παρόν πιο «ισορροπημένη» στάση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ιμπεριαλιστικοί και περιφερειακοί ανταγωνισμοί για σφαίρες επιρ­ροής και ενεργειακούς πόρους αιματοκυλούν τους λαούς της περιοχής και είναι αυτοί που δρομολογούν και καθορίζουν τις εξελίξεις.