Στις 18 Οκτωβρίου τα ψέματα τελείωσαν για τους πραξικοπηματίες στη Βολιβία, καθώς το κόμμα του εξόριστου Έβο Μοράλες, Κίνημα προς το Σοσιαλισμό, και ο υποψήφιος πρόεδρος με αυτό Λουίς Άρτσε επικράτησαν στις εκλογές με ποσοστό σχεδόν 57% και πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Κάρλος Μέσα. Αυτό σημαίνει ότι ο Λουίς Άρτσε αναδεικνύεται νέος πρόεδρος της Βολιβίας από τον πρώτο γύρο.
Ένα χρόνο περίπου πριν, αμέσως μετά τις τότε εκλογές, οι δυνάμεις της δεξιάς αντιπολίτευσης με τη στήριξη των ΗΠΑ εξαπέλυσαν πραξικόπημα, κατηγορώντας τον Μοράλες ότι τάχα διέπραξε νοθεία, τον υποχρέωσαν σε παραίτηση και εξορία και επέβαλαν ένα αντιδραστικό καθεστώς ρατσιστικής βίας και ακροδεξιάς τρομοκρατίας, ειδικά απέναντι στο ιθαγενές τμήμα του πληθυσμού, που αποτελεί και τη βάση στήριξης του MAS. Η “μεταβατική πρόεδρος” Ανιές που όρισε το πραξικόπημα περιέγραψε ότι θέλει ένα καθεστώς στη Βολιβία βασισμένο… στη Βίβλο.
Πλέον, μετά από δύο αναβολές των εκλογών με αφορμή την πανδημία της Covid- 19, οι δυνάμεις του πραξικοπήματος και του ιμπεριαλισμού πήραν μια πρώτη απάντηση από το λαό της Βολιβίας, που οργανώθηκε και άντεξε απέναντι στην τρομοκρατία τους και τα εγκλήματά τους και έδωσε μια αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη στο MAS. Η ίδια η Ανιές υποχρεώθηκε να συγχαρεί τον Λουίς Άρτσε.

Τελικά, το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε το συντριπτικό υπέρ του ΜΑΣ αποτέλεσμα. Παράλληλα, όχι μόνο ακυρώθηκε το σαθρό κατηγορητήριο κατά του Έβο Μοράλες, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του, αλλά και απαγγέλθηκαν ήδη κατηγορίες για την παραπομπή σε δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της “μεταβατικής προέδρου” Ανιές.
Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα λαϊκό κίνημα που απαιτούσε την ανατροπή του Μοράλες. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι δυνάμεις του πραξικοπήματος είχαν τον κρατικό μηχανισμό στα χέρια τους κατά τις εκλογές, αντιλαμβάνεται ότι η αποδοχή του MAS ενδεχομένως να είναι ευρύτερη. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμη θεωρείται η στήριξη του ιθαγενούς πληθυσμού, αν και υπάρχουν και εκτιμήσεις, ότι ακόμη και πιο εύπορα στρώματα μεσαίων επιχειρηματιών που λοξοκοίταξαν προς το πραξικόπημα, τώρα στήριξαν το MAS, δυσαρεστημένα από τα δείγματα διοίκησης του πραξικοπήματος.

Πολιτικές δυνάμεις σαν το MAS που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική, δε μπορούν να δώσουν οριστικές και πλήρεις λύσεις στα προβλήματα των λαών εκεί. Η ανάδειξή τους, ωστόσο, αποτελεί ανάσα για τους λαούς, που όλες τις προηγούμενες δεκαετίες στέναζαν κάτω από την κυριαρχία αμερικανόδουλων, διεφθαρμένων, ακροδεξιών καθεστώτων. Σίγουρα η προοπτική της επιστροφής σε μια τέτοια κατάσταση συσπείρωσε τους Βολιβιανούς στο MAS, που το θεωρούν καλύτερη εκδοχή, βασισμένοι στην εμπειρία τους.
Από ’κει και πέρα αναμένονται τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης που θα συγκροτήσει ο νέος πρόεδρος Λουίς Άρτσε. Σε συνέντευξή του στο Reuters, που επικαλείται και το Al Jazeera, δήλωσε ότι ο Μοράλες παραμένει αρχηγός του MAS αλλά δε θα μετέχει στη νέα κυβέρνηση. Έκανε επίσης λόγο για μέτρα λιτότητας που ενδεχομένως θα χρειαστούν, καθώς το πραξικόπημα διέλυσε την οικονομία, θυμίζοντας ανησυχητικά τη δικαιολογία της “καμμένης γης” που επικαλούνται πολλές κυβερνήσεις όταν αναλαμβάνουν. Πρόσθεσε ότι η Βολιβία ενδεχομένως να δανειστεί μέσω ομολόγων, ενώ προηγουμένως ασκούσε κριτική στην Ανιές για την πολιτική της πάνω στο θέμα, που αποσκοπούσε στη δανειοδότηση της Βολιβίας από το ΔΝΤ. Ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι η Βολιβία πρέπει να βρει ένα “στρατηγικό εταίρο” για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιθίου ελπίζοντας σε έσοδα 2 δισ. κατά τη διακυβέρνησή του. Μένει να δούμε ποιος θα είναι αυτός και με τι όρους θα συναφθεί η όποια συμφωνία.

Πάντως υπάρχουν ακόμη φωνές που ζητούν νέο πραξικόπημα και απορρίπτουν ακόμη και τις εκλογές που διοργάνωσε το πραξικόπημα ως νόθες. Σφηκοφωλιά θεωρείται η 8η μεραρχία που εδρεύει στην Σάντα Κρουζ. Ενώ υπήρξε και “διάγγελμα” από το στέλεχος του στρατού Εστεμπάν Άρτσε Λεόν ότι, αν η κυβέρνηση δε σεβαστεί το στρατό, αυτός θα αναλάβει δράση. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη.