Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Σεξουαλική Κακοποίηση στην Εκκλησία στη Γαλλία, για το μέγεθος του φαινομένου σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από κληρικούς υπό την σκανδαλώδη ανοχή της ιεραρχίας. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε την Τρίτη 5/10 σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι από τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν-Μαρκ Σοβέ, περισσότεροι από 200.000 ανήλικοι στη Γαλλία, βιάστηκαν από τουλάχιστον 2.900 ιερείς μέσα σε 70 χρόνια.
Η πολυαναμενόμενη έκθεση 2.500 σελίδων εκτιμά ότι το πρόβλημα ήταν πολύ πιο εκτεταμένο στους κόλπους της εκκλησίας από ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό. Πρόκειται για την πιο εκτενή, έως σήμερα, αναφορά για το εύρος της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς στη χώρα, ειδικά παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων.

Ειδικότερα, περίπου 216.000 ανήλικοι, κυρίως αγόρια ηλικίας 10 έως 13 ετών, έχουν κακοποιηθεί από κληρικούς στη Γαλλία από το 1950, σύμφωνα με εκτίμηση της επιτροπής. Ο αριθμός έφτασε τους 330.000 αφού συμπεριέλαβε τους δράστες που ήταν λαϊκοί και εργάζονταν για την εκκλησία ή ήταν συνδεδεμένοι με αυτή.

Δεν είδαν, δεν άκουσαν τίποτα για 70 χρόνια

«Η εκκλησία δεν είδε ούτε άκουσε, δεν δέχτηκε τα αδύναμα σημάδια, απέτυχε να λάβει τα αυστηρά μέτρα που ήταν απαραίτητα», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Σοβέ. Για χρόνια, η Εκκλησία έδειχνε μια «βαθιά, ολοκληρωτική ακόμη και σκληρή αδιαφορία για τα θύματα» πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι υπήρξε ένας αυξανόμενος απολογισμός για σεξουαλική κακοποίηση στους κύκλους της γαλλικής Εκκλησίας με την αποκάλυψη σκανδάλων που ενέπλεκαν σημαντικά πρόσωπα της ιεραρχίας. Έτσι, ως απάντηση στην κριτική για τον χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης συστάθηκε η ερευνητική επιτροπή το 2018 κατόπιν αιτήματος της Καθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία για να ερευνήσει την κατάσταση. Οι έρευνες κράτησαν μάλιστα τρία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν έρθει πολλές υποθέσεις κακοποίησης στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε Αυστραλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς η εκκλησία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις πληγές που άφησαν δεκαετίες σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης.
Ειδικά η γαλλική Εκκλησία είδε τις εκκλησίες της να συρρικνώνονται και την επιρροή της να εξασθενεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Βέβαια, πολλές υποθέσεις δεν θα διωχθούν από τη δικαιοσύνη διότι οι κατηγορούμενοι έχουν πεθάνει ή επειδή οι υποθέσεις έχουν παραγραφεί, καθώς πάνω από τις μισές κακοποιήσεις στη γαλλική εκκλησία έγιναν μεταξύ 1950 και 1970, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιτροπής.