Με το Κόμμα του Brexit, του Ν. Φάρατζ, να απογειώνει, ενόψει των ευρωεκλογών, τα δημοσκοπικά ποσοστά του, τους Εργατικούς να βρίσκονται στη δεύτερη θέση χάνοντας σε απήχηση και τους κυβερνητικούς Τόρις της Μέι να βυθίζονται στην τέταρτη θέση, εντείνονται οι διεργασίες για την άρση του αδιεξόδου σε σχέση με το Brexit.
Με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να βρίσκονται στο δεύτερο μήνα, χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία, η Μέι ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, για τέταρτη φορά, το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας. Το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί ήδη τις τρεις προηγούμενες φορές.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποβολή του νομοσχεδίου προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, τις οποίες χαρακτήρισε “χρήσιμες και εποικοδομητικές”.
Η νέα προσπάθεια της πρωθυπουργού προσβλέπει στο να περάσει με τις ψήφους των Εργατικών τη συμφωνία της σε νόμο του κράτους έως την 4η Ιουνίου, πριν την έναρξη των εργασιών του νέου Ευρωκοινοβουλίου, ούτως ώστε να μην αναλάβουν τις έδρες τους οι εκλεγμένοι Βρετανοί ευρωβουλευτές.
Αν αποτύχει κι αυτή η προσπάθεια θεωρείται βέβαιο πως η Μέι θα παραιτηθεί και το Συντηρητικό Κόμμα θα εισέλθει στη μακροχρόνια διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη, που κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από τη σκληρή ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα και ο οποίος θα επιχειρήσει να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Μια εξέλιξη που, δίχως αμφιβολία, θα αποβεί καταστροφική και για το Εργατικό Κόμμα, το οποίο είναι ήδη διχασμένο με αφορμή τη συζήτηση για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, προειδοποίησε πως στην παρούσα φάση η Βρετανία δεν χρειάζεται τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, δεν θα ήταν ανέφικτο να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit με το Εργατικό Κόμμα. Πρόσθεσε όμως ότι είναι “στο πολιτικό DNA” των δύο μεγάλων κομμάτων να μην εμπιστεύονται το ένα το άλλο. Και, όπως είπε, οι ψηφοφόροι θα “σταύρωναν” και τα δύο κόμματα στις βουλευτικές εκλογές, αν δεν κατάφερναν να βρουν μια λύση.
Η νέα ημερομηνία για το νομοσχέδιο σηματοδοτεί από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης την πρόθεσή της να θέσει ένας σαφές χρονοδιάγραμμα στις διακομματικές συνομιλίες – αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν διατίθεται να αποχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τερέζα Μέι φέρεται αποφασισμένη να δεχθεί τον όρο του Τζέρεμι Κόρμπιν για μόνιμη παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση.
Οι Εργατικοί από την άλλη κρατούν επιφυλάξεις, επαναλαμβάνοντας πως η Μέι και οι συνεργάτες της δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στο βασικό ζήτημα της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., το οποίο οι ίδιοι θέτουν ως προϋπόθεση.
Εκφράζουν μάλιστα πολύ σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα της Μέι να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε συμβιβαστική συμφωνία και συγκεκριμένα να τηρήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, τη στιγμή που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, εντός του Συντηρητικού Κόμματος, να παραιτηθεί.
Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ψήφους για να περάσει το νομοσχέδιο, που σηματοδοτεί το “ήπιο” Brexit, προειδοποίησε ότι υποτιμάται ο κίνδυνος που ακόμη υπάρχει για μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία τους επόμενους μήνες.
“Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο, τότε αυξάνονται οι φωνές στην Ευρώπη, και οι Γάλλοι δεν είναι οι μόνοι, που θέλουν να ασχοληθούν με άλλα θέματα”, προειδοποίησε.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως δίνει 30% πιθανότητες στη Βρετανία να απορρίψει εν τέλει το Brexit με ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τον Τουσκ, οποιαδήποτε καθυστέρηση φέρνει πιο κοντά αυτό το σενάριο. “Λέω στους συναδέλφους να περιμένουν λίγο ακόμη. Μέχρι στιγμής, καταφέραμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο. Η διορία λήγει τον Οκτώβριο, αλλά θα τους πείσω – αν χρειαστεί – να μην είναι αυστηροί με το ημερολόγιο”, υπογράμμισε, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης στο Brexit. “Ο Τσόρτσιλ έλεγε ότι ένα πρόβλημα που αναβάλλεται, εν μέρει έχει λυθεί”.