Τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστίνιων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν περίπου έναν χρόνο χιλιάδες Παλαιστίνιοι για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, διαπιστώνει έκθεση που συντάχθηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτήν, Ισραηλινοί στρατιώτες «διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πως ορισμένες από αυτές «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Οι διαπιστώσεις των ερευνητών του ΟΗΕ αφορούν χιλιάδες περιστατικά, κατά τα οποία ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εν ψυχρώ ανάμεσα στους διαδηλωτές παιδιά, εφήβους, νοσηλευτές, δημοσιογράφους, ακόμη και ανάπηρους καθηλωμένους σε αμαξίδια. Οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι οι νεκροί επισήμως από τις 30 Μάρτη του 2018 έως τις 31 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς είναι τουλάχιστον 189 και οι τραυματίες πάνω από 9.000.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ράμι Χαμ­ντάλα, απαίτησε να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του. Ζήτησε επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κινηθεί άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

★★★

Αποτροπιασμό προκαλούν αποκαλύψεις για πειράματα ισραηλινών φαρμακευτικών εταιρειών και πολεμικών βιομηχανιών σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων, κρατουμένων και μη, που έκανε η Παλαιστίνια πανεπιστημιακός και λέκτορας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, Ναντέρα Σαλχούμπ Κεβορκιάν, στη διάρκεια διάλεξης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Οι παλαιστινιακές περιοχές είναι εργαστήρια. Η εφεύρεση προϊόντων και υπηρεσιών από επιχορηγούμενες από το κράτος εταιρείες ασφαλείας τροφοδοτείται από τις μακροπρόθεσμες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την καταπίεση των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό», τόνισε στην ομιλία της. Υποστήριξε ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν εκδώσει άδειες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να διενεργήσουν πειράματα σε βάρος Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και Αράβων του Ισραήλ που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι κατοχικές αρχές δεν διστάζουν να κάνουν πειραματόζωα ακόμη και μικρά παιδιά, σε βάρος των οποίων δοκιμάζουν νέα όπλα ή διενεργούν δοκιμές σε συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται παρόμοιες καταγγελίες. Τον Ιούλη του 1997, η ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ όπου η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ντάλια Ιτζίκ, παραδεχόταν ότι το ισραηλινό υπουργείο Υγείας είχε επιτρέψει σε φαρμακευτικές εταιρείες να δοκιμάσουν πειραματικά φάρμακα σε κρατούμενους, τονίζοντας ότι είχαν διενεργηθεί πάνω από 5.000 κλινικές δοκιμές.