Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν κατέληξαν σε συμφωνία στο Βιετνάμ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, προσθέτοντας ότι η Σύνοδος ολοκληρώθηκε νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί. Με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί και η κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς είχε ακυρωθεί νωρίτερα το γεύμα εργασίας των Τραμπ και Κιμ και συνεπακόλουθα η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου. Ο Κιμ αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε «σύγχυση» στη Νότια Κορέα, με αξιωματούχο της χώρας να δηλώνει ότι «η Σεούλ, όπως και όλος ο κόσμος περίμεναν μία συμφωνία» και το Νοτιοκορεατικό χρηματιστήριο να σημειώνει απώλειες, μετά από την αλλαγή κλίματος στη Σύνοδο.
Στην ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αιτία της πρόωρης διακοπής των συνομιλιών, είπε ότι «ουσιαστικά (οι Βορειοκορεάτες) ήθελαν άρση όλων των κυρώσεων», κάτι το οποίο «δεν είμαστε διατεθειμένοι να πράξουμε».
Ο Τραμπ ανάφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε πως η Πιονγιάνγκ δεν θα πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές, προσθέτοντας με θράσος ότι αντίστοιχα οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε πρόσθετες κυρώσεις. Διατύπωσε επίσης επαινετικά σχόλια όχι μόνο για τις καλές προσωπικές σχέσεις με τον Κιμ, αλλά και για την ουσιαστική συμβολή του Νοτιοκορεάτη προέδρου, Μουν Τζε Ιν, και του «σπουδαίου ηγέτη», Σι Ζιπίνγκ.
Στην ίδια κατεύθυνση «να πέσει στα μαλακά» το ναυάγιο των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν έναν παραγωγικό διάλογο, αν και δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Παρά το γεγονός αυτό, δήλωσε αισιόδοξα ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις, που θα έχουν τις επόμενες εβδομάδες οι διαπραγματευτικές ομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».
Σε συνέντευξη Τύπου στο Ανόι, ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔΚ, Ρι Γιονγκ Χο, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, διευκρίνισε ότι η χώρα του ζήτησε να αρθούν 5 ψηφίσματα του ΟΗΕ, με τα οποία της επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σε αντάλλαγμα, προσφέρθηκε να σταματήσει την παραγωγή πλουτωνίου και ουρανίου, αποδεχόμενη και την επιτήρηση από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν «άλλο ένα» βήμα, πέραν της διάλυσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Γιονγκμπιόν.
Σίγουρα το Τόκιο βλέπει να απομακρύνονται οι αμερικανικές υποσχέσεις για την ειρήνευση της περιοχής και η Σεούλ, σε αντίθεση με τις υψηλές προσδοκίες για βελτίωση των δια-κορεατικών σχέσεων, διαπιστώνει την υπονόμευσή τους από τις ΗΠΑ.
Σε μια περίοδο που κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία, καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο οι αμερικανοκινέζικες διαπραγματεύσεις για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την επιβολή νέων δασμών, όσο και η αμερικανική απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, ο Τραμπ επιδίωκε μια διπλωματική επιτυχία. Η κατάρρευση των συνομιλιών έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οξεία εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ αυτοπροβάλλονταν σαν ο πιο αποτελεσματικός ειρηνοποιός.
Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μονομερή αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ και στη γραμμή της λεγόμενης μέγιστης πίεσης διατηρούν το πολύχρονο, εξοντωτικό εμπάργκο σε βάρος της, όπως έκαναν με όλες τις χώρες πριν τις καταστρέψουν και τις υποδουλώσουν, με τελευταίο υποψήφιο θύμα τους τη Βενεζουέλα. Αντίθετα, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας προωθεί τη γραμμή αποπυρηνικοποίησης ολόκληρης της Κορεατικής Χερσονήσου με τη διασφάλιση ενός ευρύτερου πλαισίου ειρήνης που θα επεκτείνεται πέραν της χερσονήσου, ενώ διεκδικεί και την άμεση υπογραφή συμφώνου τερματισμού του κορεατικού πολέμου σε αντικατάσταση της εκεχειρίας που διαρκεί από το 1953. Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των κυρώσεων και του περιορισμού της απειλητικής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.
Η ΛΔΚ, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Συναντήσεων Κορυφής τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Νότια Κορέα έχει προχωρήσει σε σαφή δείγματα τήρησης των συμφωνηθέντων. Η ΛΔΚ δέχθηκε «να κλείσει» το πεδίο πυραυλικών δοκιμών στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά η διαδικασία αυτή.
Επίσης «η Βόρεια Κορέα δήλωσε διατεθειμένη να λάβει επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένου του οριστικού κλεισίματος του πυρηνικού εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ λάβουν αντίστοιχα μέτρα», επισημαίνονταν στο κείμενο της συμφωνίας της Σιγκαπούρης.
Όμως οι ΗΠΑ αρνούνται να συζητήσουν ακόμα και τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης του κορεατικού πολέμου. Λίγες μέρες νωρίτερα ο αντιπρόεδρος, Πενς, παραδέχονταν για τη ΛΔΚ, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου, ότι: «Σταμάτησαν οι πυρηνικές δοκιμές, οι ήρωες του πολέμου της Κορέας επέστρεψαν».
Αν και σύμφωνα με τον Πομπέο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και βρίσκονται υποτίθεται σε καλό δρόμο, αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες και δηλώσεις έρχονται να πιστοποιήσουν, αντί για εκτόνωση μετά τις αρχικές αντιδράσεις, παραπέρα περιπλοκή και όξυνση της κατάστασης στην περιοχή. Δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές των μυστικών υπηρεσιών της Ν. Κορέας, έκαναν λόγο για «ενδείξεις» ότι στη Β. Κορέα ξανάρχισαν την ανακατασκευή εγκαταστάσεων εκτόξευσης πυραύλων, ενώ με αφορμή τέτοιες πληροφορίες ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, απείλησε πως σε μια τέτοια περίπτωση «δεν πρόκειται να δουν καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, θα εξετάσουμε το να κλιμακώσουμε αυτές τις κυρώσεις».