Με στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραΐσκάκη αποφάσισε τελικά να αποδοκιμάσει το νέο αντιλαϊκό προ­ϋπολογισμό η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, περισσότερο για να «βγει από την υποχρέωση», αφού στην πραγματικότητα δεν πήρε παρά ελάχιστα μέτρα για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, ενώ ΓΣΕΕ και ΕΚΑ δεν πήραν καμία απολύτως απόφαση για κινητοποίηση -πόσο μάλλον για απεργία- απέναντι στο νέο προϋπολογισμό.

Η ΕΡΓΑΣ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ και πανό στη συγκέντρωση και στην πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Εσωτερικών. Με τα συνθήματα και την πλατιά διακίνηση της ανακοίνωσής της, η ΕΡΓΑΣ πρόβαλε την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης απέναντι στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, κόντρα στο κλίμα της αδράνειας, της συναίνεσης και της υποταγής που καλλιεργούν τόσο οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όσο και το ΠΑΜΕ, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν παίρνουν την παραμικρή απόφαση για απεργία μπροστά στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ανακοίνωση

Συνάδελφοι
Στο τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίζει ένα νέο ληστρικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2024. Βασικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού είναι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα 6,2δισ.€ περισσότερους φόρους από φέτος, να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις φόρων στο μεγάλο κεφάλαιο, να κρατηθούν καθηλωμένες οι ήδη πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες (δημόσια υγεία, δημόσια ασφάλιση κ.ο.κ.), να διοχετευθεί ο τεράστιος όγκος της φορολογικής αφαίμαξης του ελληνικού λαού στους ξένους δανειστές, σε μεγαλοεπιχειρηματίες επενδυτές και σε αποπληρωμή πολεμικών εξοπλισμών και να συνεχισθεί η πλήρης πειθάρχηση στις σκληρές αντιλαϊκές δημοσιονομικές επιταγές της ΕΕ και των μνημονίων.

Όλο αυτό το αντιλαϊκό φορτίο που θέλει να ρίξει στις πλάτες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού η κυβέρνηση προσπαθεί να το συγκαλύψει με κάποιες αυξήσεις-κοροϊδία στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και στις συντάξεις που δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο όχι μόνο τις τεράστιες απώλειες των προηγούμενων χρόνων αλλά ούτε καν τον τρέχοντα πληθωρισμό! Η κυβέρνηση μας ρίχνει στάχτη στα μάτια για να περάσει τη νέα μεγάλη οικονομική λεηλασία στο εισόδημά μας που έχει οργανώσει για το 2024.

Αν και όλα αυτά έχουν γίνει γνωστά εδώ και πάνω από ένα μήνα και θα έπρεπε τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα να έχουν κηρύξει πανελλαδικές κινητοποιήσεις και απεργίες για την απόκρουση του προϋπολογισμού, τίποτα δεν έχει γίνει. Μόλις και μετά βίας η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κάλεσε για τις 14/12 μια στάση εργασίας και πορεία, τρεις μέρες, μόλις, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ παραμένει άφωνη και εξοργιστικά αδρανής και μόλις τώρα έβγαλε μια ανακοίνωση που υπόσχεται κάποια απεργία …μετά απο 4 μήνες!! Τα υπόλοιπα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα (ΕΚΑ κλπ) παραμένουν άφωνα και άπρακτα… Αλλά και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που βγάζουν φωνές για «δυνάμωμα του αγώνα», το μόνο που αποφάσισαν και πρότειναν είναι ένα συλλαλητήριο το απόγευμα της παραμονής της ψήφισης του προϋπολογισμού! Ούτε καν πρόταση για κήρυξη μιας πανεργατικής απεργίας δεν ψέλλισαν!…

Η πολιτική αυτών των συνδικαλιστικών δυνάμεων υπονομεύει και εμποδίζει τον αγώνα και την κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που χτυπάει ανελέητα κάθε μέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι ανάγκη, κόντρα στις υπονομευτικές και συμβιβαστικές πολιτικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών, να ανοίξει ο δρόμος σε μια αγωνιστική κατεύθυνση που θα κάνει πράξη την πλατιά κινητοποίηση των εργαζόμενων με στόχο να αναπτυχθεί ένας μαζικός πανεργατικός απεργιακός αγώνας απόκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Με αυτό το στόχο και με αιτήματα κάτω ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για την ανακοπή της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, για την στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας, η ΕΡΓΑΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική στάση εργασίας και στη διαδήλωση στις 14/12 και σε στήριξη της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.