Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 12:00 ιστορική ξενάγηση: το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 2 Δεκεμβρίου, το ΣΗΜΑ δίνει ραντεβού στην είσοδο του παλαιότερου κοιμητηρίου της Αθήνας, ιδρυμένου το 1836 στη νεοσύστατη τότε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Οι σεσημασμένοι αρχαιολόγοι – ξεναγοί του ΣΗΜΑτος οργανώνουν μια μοναδική ιστορική ξενάγηση στον τόπο που αναπαύονται κάποιοι από τους πιο επιφανείς Έλληνες της νεότερης ιστορίας, όπως ο Κανάρης ή ο Κολοκοτρώνης. Η περιήγηση λαμβάνει χώρα ανάμεσα στα εντυπωσιακά γλυπτά μεγάλων δημιουργών των δύο τελευταίων αιώνων, όπως ο Χαλεπάς, Βιτσάρης, Φιλιππότης, Μπονάνος, Γεωργαντής, Αρμακόλας, Ξενάκης, Βαλσάμης, Τόμπρος, κ.ά.
Για τη συμμετοχή μας στην ξενάγηση καλούμε στο 6946174427
Συμμετοχή: 5 ευρώ, Διάρκεια ξενάγησης 70΄ – 90΄, Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 19:30 Βιβλιοπαρουσίαση: Αρετή Πάνου, «Ζήλος»

Σπάνια συναντάμε μια τόσο πολυεπίπεδη γραφή, όπως αυτή της Αρετής Πάνου, που, αν και η Ζήλος είναι το τρίτο της βιβλίο, και το πρώτο της στη μεγάλη αφήγηση, δηλαδή το μυθιστόρημα, παραμένει σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ήδη από τις δύο πρώτες της πεζογραφικές καταθέσεις (Μήτρα με αγκάθια, διαπλεκόμενες αφηγήσεις, Λαγουδέρα 2010, και Κωμικοτραγική, διηγήματα, Carpe librum, 2016) είχε δείξει πως, πέρα από την αναμφισβήτητη αφηγηματική της δεξιοτεχνία με εύστοχες εναλλαγές στην πλοκή, αλλά και την περιγραφική της δεινότητα, ώστε οι ήρωές της να έχουν τον απαραίτητο «χώρο» να σταθούν, έχει την ικανότητα να απλώσει την αφηγηματική της ροή σε μια ιστορία ενιαία που θα εμπεριέχει όμως, όπως η Ζήλος, διαφορετικά θεματικά επίπεδα, εγκιβωτισμένα με άριστο τρόπο στον βασικό κορμό.
Το βασικό θεματικό κέντρο, γύρω από το οποίο ξετυλίγονται τα υπόλοιπα επίπεδα, είναι η δολοφονία ενός ιερέα, του παπα-Στρατή, στο νησί Ζήλος, την οποία θα αναλάβει να εξιχνιάσει ο Ζαχαρίας Αρμενίδης, καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου, για λογαριασμό της εκκλησίας. Η ιστορία, ωστόσο, δεν εξαντλείται στα πλαίσια μιας αστυνομικής πλοκής, κι ας φαίνεται έτσι στην αρχή. (…)
Κεντρικός ήρωας αναδεικνύεται ο καθηγητής – «ντετέκτιβ», καθώς ερευνώντας τη δολοφονία θα ανιχνεύσει τα αόρατα ή δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, τους παράγοντες εκείνους που διαμορφώνουν τις συμπεριφορές, αλλά, εν τέλει, θα οδηγηθεί και σε διαπιστώσεις για την προσωπική του ιστορία. Με αυτόν τον ήρωα είναι που ταυτίζεται ο αναγνώστης περισσότερο, τους δικούς του προβληματισμούς ακολουθεί, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια ενός απλού αστυνομικού μυθιστορήματος. Η Πάνου έχει γράψει ένα βιβλίο που έχει μεν ως αφορμή του μια αστυνομική ιστορία (κάπως ιδιόρρυθμη πάντως) αλλά οι ιστορικές της και οι φιλοσοφικές της αναφορές προσδίδουν άλλο χαρακτήρα, σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σύγχρονες πεζογραφικές εμφανίσεις.
Διώνη Δημητριάδου στο Fractal

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 20:30-22:30 Σεμινάρια αραβικών στο ΣΗΜΑ

Το επόμενο 2ωρο μάθημά μας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 8:30 – 10:30 μμ. και τα σεμινάριά μας θα συνεχιστούν με σταθερή ημέρα συνάντησής μας την Τετάρτη.
Το πρώτο τμήμα γέμισε (!) και το ΣΗΜΑ συγκεντρώνει συμμετοχές (6945016361) για δεύτερο τμήμα, που θα λειτουργεί και πάλι σε δίωρη εβδομαδιαία βάση, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής.
Τα σεμινάρια αραβικών για αρχάριους παραδίδονται από τον Darwish Lattif, από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας. Μαθαίνουμε την αραβική γλώσσα, γνωρίζουμε την αραβική κουλτούρα! Κλείνουμε θέση!
Προσοχή! καλούμε έγκαιρα και δηλώνουμε τη συμμετοχή μας, για να προμηθευτούμε σε ψηφιακή μορφή υλικό που θα χρειαστούμε στα πρώτα μαθήματά μας.

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 20:00
Έκθεση – Παρουσίαση της δουλειάς της Φωτογραφικής Ομάδας του ΣΗΜΑτος

Δύο και κάτι χρόνια από τη συγκρότησή της, η Φωτογραφική Ομάδα του ΣΗΜΑτος παρουσιάζει με χαρά τη δουλειά της στους φίλους της Ισαύρων και στους εραστές της φωτογραφικής τέχνης!
Στην Έκθεση συμμετέχουν τα μέλη της Ομάδας Φωτογραφίας με έως 20 φωτογραφίες έκαστο. Η παρουσίαση των φωτογραφιών θα υλοποιηθεί με προβολή σε μεγάλη επιφάνεια, και σταθερή εναλλαγή των εικόνων. Είσοδος ελεύθερη!

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, 11:00 – 23:00
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, 11:00 – 18:00

Bazaar Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
με έργα και εικαστικά αντικείμενα

Έργα τέχνης και μοναδικά εικαστικά αντικείμενα, όλα δημιουργημένα από μέλη της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, θα κοσμούν την κεντρική αίθουσα του ΣΗΜΑτος το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου.
Φίλοι της Τέχνης, σπεύσατε! Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη!

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023
Τα 7α γενέθλια του ΣΗΜΑτος!

Το ΣΗΜΑ με μεγάλη χαρά σάς προσκαλεί το Σαββατόβραδο της 16ης Δεκεμβρίου στα 7α γενέθλιά του, για να γιορτάσουμε ακριβώς όπως εργαστήκαμε αυτά τα χρόνια: μαζί!
Το πρόγραμμα της εορταστικής βραδιάς περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, φροντισμένο, πλούσιο μενού από την κουζίνα της Πορείας, λαχειοφόρο με πολλά δώρα, και …μια τούρτα με 7 κεράκια!