Τους 50 έφτασαν οι νεκροί και τις πολλές δεκάδες οι τραυματίες, μετά από ένοπλες επιθέσεις που έγιναν σε δύο τζαμιά, στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας από «λευκό», ακροδεξιό δολοφόνο, με θύματα μουσουλμάνους πρό­σ­φυγες, μετανάστες. Στα θύματα της νέας αυτής ρατσιστικής βίας και κτηνωδίας περιλαμβάνονταν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Βέβαια, το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά έρχεται να προστεθεί σαν κρίκος στην αιματηρή διεθνή αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων, σε χώρες του δυτικού κόσμου. Σε ΗΠΑ και Καναδά, Γαλλία, Νορβηγία και Αγγλία, ανάλογα γεγονότα τυφλής ακροδεξιάς βίας κατά προσφύγων, μουσουλμάνων, μαύρων και άλλα αναρίθμητα περιστατικά μικρότερης κλίμακας σε Αμερική, Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, υπογραμμίζουν τη δολοφονική μανία που αναδύεται από την άνοδο και την ενίσχυση των ακροδεξιών απόψεων και αντιλήψεων σε διεθνή κλίμακα.

Ο καπιταλιστικός κόσμος προσπαθεί να ξεπεράσει τη βαθιά οικονομική κρίση, με απειλές, επεμβάσεις, πολέμους και τρομοκρατία, καλλιεργεί κλίμα μίσους, ρατσισμού και ξενοφοβίας, αναζητεί εφεδρείες, μέσα από τις φασιστικές συμμορίες και τα ακροδεξιά-φασιστικά κόμματα.

Η ιμπεριαλιστική πολιτική των κατακτητικών πολέμων που, από τη μια, γεννά τη μαζική προσφυγιά και που, από την άλλη, με τη ρατσιστική ρητορεία στοχοποιεί τα θύματά της, είναι ο ηθικός αυτουργός της νέας αυτής και κάθε αντίστοιχης, προηγούμενης και επόμενης δολοφονίας. Τα αντιμεταναστευτικά κηρύγματα, το κυνήγι των προσφύγων, το «δικαίωμα» της οπλοφορίας και οπλοχρησίας, η καλλιέργεια της τρομοϋστερίας σε Αμερική και Ευρώπη οπλίζουν το χέρι των δολοφόνων.

Ο επίσημος ρατσιστικός πολιτικός λόγος Τραμπ, Μακρόν, Σαλβίνι, Όρμπαν, Νετανιάχου κλπ, αλλά και άλλων θεωρητικών απολογητών του «πολέμου των πολιτισμών (Χάντιγκτον), κατά των κακών ξένων, μαύρων, Αράβων, μουσουλμάνων, οι πόλεμοι κατά του άξονα του κακού, σε Ιράν, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν κλπ., τροφοδοτούν δολοφονικά κτυπήματα σαν αυτό της Ν. Ζηλανδίας (βλέπε ύμνους του δράστη για τον Τραμπ).

Σε διεθνή ΜΜΕ μεταδόθηκε ότι ο 28χρονος δολοφόνος «ανέβασε» στο διαδίκτυο βίντεο από την ώρα της επίθεσης και ότι ανάρτησε 73σέλιδο ακροδεξιό – φασιστικό «μανιφέστο» υποστηρίζοντας ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών», ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών ενάντια στους μουσουλμάνους».

Η Ευρώπη φρούριο, με τις Συμφωνίες «Σένγκεν», «Δουβλίνο», τη «FRONTEX», το ΝATOϊκό στόλο στο Αιγαίο, τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Τουρκία, Βόρεια Αφρική και τα τείχη, τα συρματοπλέγματα και τα «hot spots» στα νησιά μας, διαμορφώνουν κλίμα ξενοφοβίας, ισλαμοφοβίας και ρατσισμού, λιπαίνουν το έδαφος που γεννάει τέτοια ακροδεξιά στοιχεία και μορφώματα.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πολιτικού εθνικοανεξαρτησιακού κινήματος στις φτωχές-εξαρτημένες χώρες, σαν καραμπόλα, ενισχύει με τη σειρά της και τα φαινόμενα φονταμελισμού, γεννάει οργανώσεις σαν την «Αλ Κάιντα», «Αλ Νούσρα», το «Ισλαμικό κρά­τος» και τον ISIS, που οδηγούν σε αντίστοιχα χτυπήματα των τζιχαντιστών στη Δύση. Υπάρχει βέβαια μια διαφορά στην αντιμετώπισή των. Ο λευκός όταν μακελεύει για ρατσιστικούς λόγους θεωρείται ψυχοπαθής, παρανοϊκός, ενώ για τον Άραβα ή τον μαύρο θεωρείται πως αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο του πολιτισμού του.

Την πολιτική αυτή υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υμνεί τον «δημοκράτη» Τραμπ που συναγελάζεται με τους φασίστες Νετανιάχου και Σίσι, που συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που εφαρμόζει όλες τις αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ για τους πρόσ­φυγες και μετανάστες, εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα άθ­λια hot spots των νησιών, μεταφέρει ανθρώπους σε στρατόπεδα ανά την Ελλάδα.

Σ’ αυτή την πολιτική «πατάνε» οι ναζί εγκληματίες της «Χρυσής Αυγής», άλλα φασιστοειδή και διάφοροι άλλοι δήθεν «αγανακτισμένοι», που εξαπολύουν επιθέ­σεις ενάντια σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες (Βίλλια Αττικής, Μανωλάδα κλπ.), ακόμη και σε ανήλικα παιδιά (Κόνιτσα), εμποδίζουν τα παιδιά των προσφύγων να πάνε σχολείο (Σάμος), με τις «μολότοφ» φασιστών σε σπίτια και χώρους στέγασης μεταναστών, τα μαχαιρώματα, τα βιντεοσκοπημένα καλέσματα σε πολίτες «να πάρουν το νόμο στα χέρια τους» και «να καθαρίσουν τον τόπο». Τη δράση αυτών ενισχύει και η πρωτοφανής καθυστέρηση της δίκης της «Χρυσής Αυγής» και η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για να «πέσει στα μαλακά» η ηγεσία της. Είναι υποκριτικά λοιπόν τα δάκρυά τους και αποτελούν άσχημη προσπάθεια προεκλογικής αξιοποίησης του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος οι προτάσεις τους για «προοδευτικά μέτωπα», τα οποία θα σταθούν δήθεν εμπόδιο στην ακροδεξιά, στην ξενοφοβία και στο φασισμό.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η ΝΔ, με ισχυρό τον ακροδεξιό πυρήνα Σαμαρά-Βορίδη-Άδωνη-Πλεύρη, στα νερά του εθνικισμού και του ρατσισμού που βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για «ακραίες ιδεολογίες» και να αποκηρύξει γενικά και αόριστα, «τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Το νέο αυτό έγκλημα με ακροδεξιό πρό­σημο μετατοπίζει συνολικά σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση το πολιτικό σύστημα παγκόσμια και στη χώρα μας, ενισχύει εθνικιστικά, φασιστικά και ρατσιστικά κόμματα, αυξάνει το κλίμα παγκοσμίου τρόμου και φοβίας, προσφέρει τις ευκαιρίες στα ιμπεριαλιστικά και αστικά επιτελεία για νέες «αντιτρομοκρατικές» ζυμώσεις και συνεργασίες, για νέα μέτρα και κατασταλτικές επιχειρήσεις προστασίας – υποτίθεται – του κόσμου, για την υποταγή των λαών και τον έλεγχο του πλανήτη.

Είναι γνωστή η εν μια νυκτί κήρυξη από την κυβέρνηση Ολάντ στρατιωτικού νό­μου, μετά την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι, που διήρκεσε 2,5 και πλέον χρόνια, η έξοδος του στρατού στους δρόμους, η περιστολή μιας σειράς από συνδικαλιστικές και άλλες ελευθερίες και ο «γύψος» στα δημοκρατικά δικαιώματα, η ένταση της καταστολής στο όνομα της τρομοκρατίας.

Μέσα από τέτοια τραγικά περιστατικά και εμπειρίες, οι λαοί όλου του κόσμου πρέπει να βγάλουν διδάγματα και να αντιπαλέψουν τη ρίζα του κακού, τους πραγματικούς ενόχους, την ιμπεριαλιστική-καπιταλιστική κτηνωδία και βαρβαρότητα, μέ­σα από τους αγώνες τους, να βάλουν φραγμό στη δηλητηριώδη και επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού.