Στις 31 Οκτώβρη έληγε, όπως είναι γνωστό, ο χρόνος παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και το διαβόητο Brexit θα γινόταν πράξη, είτε με συμφωνία, είτε και χωρίς, όπως ιδιαίτερα τόνιζε με τεχνητή έπαρση ο τωρινός πρωθυπουργός- κλόουν της βρετανικής πολιτικής σκηνής Μπόρις Τζόνσον. Πολλά τραγελαφικά εκ πρώτης όψεως έλαβαν ωστόσο χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Το βρετανικό κοινοβούλιο υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να αιτηθεί παράταση της ημερομηνίας του Brexit και ο Τζόνσον εξαναγκάστηκε να υποβάλει αίτημα παράτασης το οποίο συνόδευε με τη σουρεαλιστική δήλωση ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε καμιά αναβολή (!). Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να δοθεί νέα παράταση για το Brexit και η καταληκτική ημερομηνία μετατέθηκε κατά τρεις μήνες, ως τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Ο Μπόρις Τζόνσον, χτυπημένος κατ’ επανάληψη «από τα μέσα», είδε το σχέδιό του για άμεση εντός του Νοεμβρίου προκήρυξη εκλογών να ναυαγεί, η ημερομηνία πρόωρων εκλογών ορίστηκε για τις 12 Δεκεμβρίου 2019, δίνοντας το πρόσχημα στον ηγέτη των εργατικών, Κόρμπιν, να αποδεχτεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αν και κατά τα άλλα στην ουσία σύρθηκε, σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία προς το παρόν καμιά δημοσκόπηση δε δίνει την παραμικρή πιθανότητα να αναδειχτεί πρώτο το κόμμα των Εργατικών, (αν και οι βρετανικές δημοσκοπήσεις δε φημίζονται για επιτυχημένες προβλέψεις).
Ο Κόρμπιν, πατώντας σε δυο βάρκες, διατείνεται πως στην περίπτωση νίκης των εργατικών, θα μπορέσει να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ που θα την υποβάλει «στην κρίση του βρετανικού λαού», υπαινισσόμενος ότι τελικά θα καταφέρει να ακυρώσει την έξοδο από την ΕΕ.
Την «ωραία ατμόσφαιρα» συμπληρώνει ο υπερατλαντικός παντεπόπτης Τραμπ, που τουϊτάρει καλώντας τον Μπόρις Τζόνσον και τον Φάρατζ να συνεργαστούν, φτιάχνοντας μια υπερομάδα που «θα είναι μια ασταμάτητη δύναμη». Εκπρόσωπος του Τζόνσον έσπευσε να διακηρύξει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε συμφωνία με το κόμμα του Φάρατζ.
Το Brexit λοιπόν αναβλήθηκε, συμφωνία δεν υπάρχει, οι εκλογικές τακτικές αναδύονται όλο και εντονότερα, η κρίση εντείνεται και… ίδωμεν!