|Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 16.00 χθες Κυριακή, στο εργοστάσιο που βρίσκεται στον κόμβο Σχηματαρίου, στον Περιφερειακό δρόμο προς Χαλκίδα, και εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών εξαπλώθηκε άμεσα σε όλο το κτήριο, που καίγεται από τη μια άκρη στην άλλη, ενώ μεγάλα προβλήματα δημιουργεί ο πυκνός μαύρος καπνός από τα καιόμενα πλαστικά υλικά. Ο ουρανός της Βοιωτίας γέμισε με τους πιο τοξικούς καρκινογόνους ρύπους.

Η πυρκαγιά αυτή γεννά μνήμες από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν 7 μήνες, συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου τα ξημερώματα πάλι σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση, όταν πολλές μέρες μετά, η Αθήνα βυθίζεται σε ένα τοξικό νέφος.

Έχουν περάσει μήνες από εκείνη την πυρκαγιά και το γεγονός από πλευράς κυβέρνησης και ΜΜΕ έχει παραδοθεί στη λήθη. Όσες φωνές επιστημόνων και φορέων μπόρεσαν να ακουστούν εκείνες τις μέρες, υπήρξαν κατηγορηματικές και εξαιρετικά ανησυχητικές. Οι ρύποι από μια τέτοια φωτιά είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Οι παραγόμενες διοξίνες (από τις πλέον καρκινογόνες ουσίες) δεν γίνονται αντιληπτές με την οσμή, ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Παράγονταν για μέρες και όσο συνεχίζονταν ακόμα η ατελής καύση (χωρίς κατά ανάγκη να υπάρχει φωτιά ή καπνός) πλαστικών.

Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ και η περίφημη-υπεύθυνη αρχή πολιτικής προστασίας έλαμψαν δια της απουσίας τους. Μόνο κάτι αντιφατικές ανακοινώσεις από την Περιφέρεια Αττικής υπήρξαν, που στη μια γραμμή καλούσε τον κόσμο να σφραγίσει τα σπίτια του και στην επόμενη περιέγραφε τον απαραίτητο καλό αερισμό των κλειστών χώρων. Και πέραν αυτών ουδέν. Ούτε για μέτρα προστασίας, ούτε βέβαια για ευθύνες.

Τα αναπάντητα ερωτήματα πολλά. Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τέτοιων εργοστασίων; Γιατί δεν πραγματοποιείται ποτέ κανένας έλεγχος σε τέτοια εργοστάσια από μία κυβέρνηση μάλιστα, που έχει ταυτιστεί με την αστυνομοκρατία όσο καμία άλλη; Γιατί ενώ γνώριζαν από την αρχή τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν ούτε μια στιγμή τη φωτιά, η οποία τελικά κατέκαψε όλο το ανακυκλώσιμο πλαστικό; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα, όχι απλά μένουν αναπάντητα, αλλά ούτε καν τίθεται από αυτούς που κατά τα άλλα παριστάνουν τους προστάτες της δημόσιας υγείας.

Η φωτιά στα εργοστάσια είναι προμελετημένα εγκλήματα

Όλα αυτά τα ερωτηματικά αποκτούν άλλη διάσταση αν ληφθεί υπόψη ένα δεδομένο στο οποίο ποτέ δεν αναφέρονται τα ΜΜΕ και πολύ περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορούσε με βεβαιότητα να περιμένει αν όχι να γνωρίζει ότι θα «ξεσπούσε» φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Ο λόγος είναι ότι η φωτιά στη Σχηματάρι αποτελεί την τελευταία από μια σειρά πανομοιότυπων περιστατικών. Τα εργοστάσια ανακύκλωσης τα τελευταία χρόνια γίνονται παρανάλωμα. Μόνο επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ το εργοστάσιο στο Σχηματάρι είναι το πέμπτο που καίγεται.

Είχαν προηγηθεί:

6 Ιουλίου 2019 στο Λασίθι

14 Ιανουαρίου 2020 στην Κόρινθο

14 Μαΐου 2020 στον Ασπρόπυργο (η δεύτερη σε δύο χρόνια)

15 Αυγούστου στη Μεταμόρφωση

Είναι προφανές ότι ακόμη και αν τα κυβερνητικά στελέχη δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι γινόταν στην Ελλάδα πριν από αυτούς, οι τέσσερις προηγούμενες φωτιές ήταν αρκετές για να πάρουν τα σχετικά μέτρα, εάν ήθελαν. Αλλά είναι φανερό ότι δεν ήθελαν.

Ο λόγος για όλα αυτά εξίσου προφανής. Η ανακύκλωση που έχει παραδοθεί στα ιδιωτικά κεφάλαια, αλλιώς στους «επενδυτές», έχει εξελιχθεί σε μια χρυσοφόρα μπίζνα. Και γίνεται διπλά χρυσοφόρα, όταν οι επενδυτές εισπράττουν τα υπέρογκα συμβόλαια και τις αθρόες επιδοτήσεις για την ανακύκλωση πλαστικού και τελικά δεν την κάνουν!

Το αποτέλεσμα είναι οι χώροι αποθήκευσης να γεμίζουν πέρα από κάθε όρο και προϋπόθεση λειτουργίας. Τα όποια μέτρα ασφαλούς αποθήκευσης πάνε περίπατο και ακόμη και αν η φωτιά δεν προκύψει μόνη της, στην πραγματικότητα αποτελεί τη μόνη «λύση» για τη δημιουργία «νέων» χώρων αποθήκευσης! Όπως ακριβώς λειτουργούσαν οι εκατοντάδες κορεσμένοι ΧΑΔΑ (σκουπιδότοποι) στη χώρα για δεκαετίες και κάποιοι συνεχίζουν να «λειτουργούν». Ακόμη και οι εταιρίες διαλογής και ανακύκλωσης που λειτουργούν με άδεια δεν πληρούν στην πραγματικότητα τις προϋποθέσεις, ενώ όπως καταγγέλλουν (στην Περιφέρεια Αττικής μετά την φωτιά στον Ασπρόπυργο) ιδιοκτήτες του χώρου, υπάρχουν περίπου 250 τέτοιες επιχειρήσεις που δεν έχουν καν άδεια. Οι φωτιές σε τέτοιους χώρους ακόμη και αν δεν προκαλούνται εσκεμμένα είναι αναπόφευκτες.

Πρόκειται για ένα κατά συρροή υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται μάλιστα από τις εταιρίες που υποτίθεται παρουσιάζουν προφίλ υψηλής περιβαλλοντικής ευθύνης και «πράσινης ανάπτυξης».

Οι εξαιρετικά φειδωλές δηλώσεις και ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης ΝΔ για ένα τόσο σοβαρό θέμα δείχνουν το μέγεθος της διαπλοκής με αυτά τα συμφέροντα. Η ασυγχώρητη αδράνεια μπροστά στο ενδεχόμενο και το ξέσπασμα της φωτιάς στα εργοστάσια ανακύκλωσης τους μετατρέπουν σε χυδαίους συνένοχους σε αυτό το έγκλημα. Έχουν την απόλυτη ευθύνη!