Δραματική η κατάσταση των εν αναμονή συνταξιούχων, καθώς αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των αιτήσεων σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έχουν φτάσει τις 270.000, από 208.322 που αριθμούσαν τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αιτήσεις για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, αναμένεται να φτάσουν τις 300.000 ως το τέλος του 2020. Με αποτέλεσμα ο τεράστιος αυτός αριθμός ανθρώπων που ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο, καθώς βέβαια και των οικογενειών τους να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιοπορισμού. Πρόκειται για μια ομηρία στην ουσία χιλιάδων ανθρώπων και μάλιστα μακράς διάρκειας, αν σκεφτεί κανείς ότι η αναμονή της διαδικασίας ελέγχου των εκκρεμών αιτήσεων μέχρι το σημείο να λαμβάνεται πλέον η σύνταξη, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνει και τα πέντε χρόνια!

Όταν η κυβέρνηση αναλάμβανε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης έθετε, καθώς ισχυρίζονταν, σε άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση των εκκρεμών αιτήσεων, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει. Τώρα, 14 μήνες μετά, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εκκρεμοτήτων. Αναδύθηκε έτσι άλλο ένα πεδίο κούφιας αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιος ευθύνεται, ενώ στην πραγματικότητα βαριές ευθύνες φέρουν τόση η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον σημερινό υπουργό, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 17.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης κρατούνταν ακαταχώρητες, προκειμένου να εμφανίζονται λιγότερες εκκρεμότητες.

Είναι περισσότερο από βέβαιο, πως τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην παρούσα φάση, η δραματική αυτή καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων έχει να κάνει με το «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών οικονομικών και το γεγονός ότι διοχετεύονται χρήματα που προορίζονταν για την έγκαιρη κάλυψη των εν λόγω συντάξεων προς άλλα «κανάλια» χρηματοδότησης.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αυτή η καθυστέρηση έχει προκαλέσει ακόμη και την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) της ΕΕ, καθώς για την πληρωμή αυτών των συντάξεων η χώρα έχει λάβει δάνειο από το 2019.
Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση εσχάτως επικαλείται μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, για τα στοιχεία που καταγράφουν το ύψος των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ότι «για πρώτη φορά αρνήθηκε να δώσεις στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις» -καθόλου τυχαία προφανώς- ενώ η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε απάντηση ισχυρίζεται πως λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό -άλλη μια βολική αξιοποίηση της συγκυρίας- «διαπιστώθηκαν χιλιάδες διπλοεγγραφές στις νέες αιτήσεις που απαιτούν ξεκαθάρισμα».
Τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι αποκλειστικά οι εν αναμονή συνταξιούχοι, οι οποίοι παραμένουν όμηροι αυτού του αίσχους που η κυβέρνηση έχει προκαλέσει σε βάρος τους, διοχετεύοντας τα χρήματα που προορίζονται για αυτούς προς άλλες χρήσεις.