Σαν να τους μάτιασαν εκεί στη ΝΔ. Το βασικό τους ιδεολογικό όπλο, η θεωρία των αρίστων, μπάζει από παντού νερά και βουλιάζει «άπατη». Διευθυντές νοσοκομείων με πλαστά πτυχία, παιδοβιαστές, μεταγραφές επωνύμων, απόφοιτοι άγνωστων πανεπιστημίων, αγράμματοι εκπρόσωποι, ο Τζαβάρας υπέρ του Κουφοντίνα, η πανδημία στο κόκκινο, ο πρωθυπουργός-Μεσσίας χάνει λάδια, όλα ανάποδα. Στην εκπαίδευση η ανεκδιήγητη Κεραμέως, αφού έκανε εκλογές για Υπηρεσιακά Συμβούλια με το 10%, τώρα παθαίνει Βατερλό στο θέμα της αξιολόγησης, αφού πάνω από το 85% των συλλόγων διδασκόντων τής γύρισε την πλάτη. Είχαν μια θεωρία, αυτή των αρίστων· ας βρουν καμιά άλλη προσφορότερη.

***

Ώστε ο διάδοχος της αγγλικής βασιλείας και η σύντροφός του αποποιούνται τους τίτλους τους. Μέχρις εδώ καλά. Αλλά τα δίκτυα δε μας λένε ούτε πόσα λαμβάνουν μηνιαίως, ούτε πόσο θα κοστολογηθούν οι βιογραφίες τους. Ένα πρόβλημα του αγγλικού καπιταλισμού είναι ότι συμβιβάστηκε ως αστική επανάσταση με τον βασιλικό θρόνο και ποτέ δεν ξεκαθάρισε το σπυρί του μεσαίωνα, την ελέω θεού μοναρχία. Γιατί ο Χάρης δε γουστάρει τα πρωτόκολλα και θέλει να ζήσει χωρίς τον γελοίο κορσέ του διαδόχου, περισσότερο σαν άνθρωπος παρά σαν πλουσιοκαραγκιόζης. Αν μας έδειχνε και τα ένσημά του από την εργασία του, το πράγμα θα ’χε περισσότερο ενδιαφέρον.

***

Αυξάνονται αλματικά τα συμπτώματα που γεννά ο εγκλεισμός, η περιχαράκωση, η φτώχεια και η μοναξιά. Ακούγεται εξηγήσιμο. Διότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ο ένας χρόνος στην ιδιότυπη φυλακή του lockdown αναπόφευκτα θα γεννήσει ψυχοφθόρες καταστάσεις. Με κλειστά τα σχολεία και τα μαγαζιά, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, με αύξηση κρουσμάτων, λογικό είναι να σαλτάρει ο κόσμος. Μη λογικό είναι που δεν στρέφονται τόσο ενάντια στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, αλλά τα βάζουν με την… κατσίκα του γείτονα.

***

Είναι να μην πάρουν φόρα οι νεοφιλελεύθεροι. Να πληρώνει ο λαός όχι μόνο τους παπάδες, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στις εκκλησίες, όπως πχ τους καντηλανάφτες! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπληρώνει τα γραμμάτιά της στην εκκλησία για τη βοήθεια που της παρέχει. Έτσι οι άνθρωποι του θεού επί γης, όπως είναι οι «κωδωνοκρούστες», θα διευρύνουν το υπαλληλικό προσωπικό τού μικρού επιτελικού κράτους που μας παραμύθιασε ο Μητσοτάκης και η δεξιά. Τι κι αν λείπουν δάσκαλοι και γιατροί. Τι κι αν στενάζει ο κόσμος από την παρατεινόμενη κρίση. Η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία κάνει νέα εισπήδηση στο κράτος, όπως θα ’λεγε και ο «μακαριστός» Χριστόδουλος. Η απάντηση είναι μία και άμεση. Να χωριστεί το (αστικό) κράτος από την εκκλησία και ο θεός να προστατεύσει τους υπαλλήλους του.