Ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας

Η κυβέρνηση των «αρίστων» και του «επιτελικού κράτους» προτού προλάβει να σβήσει καλά-καλά τις πυρκαγιές που μετέτρεψαν τη χώρα σε κρανίου τόπο, εξήγγειλε το άνοιγμα των σχολών το προσεχές Φθινόπωρο χωρίς τη λήψη ούτε των στοιχειωδών μέτρων κατά της πανδημίας.

Αφού άφησε εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την εφαρμογή του κόφτη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σχεδόν 20.000 φοιτητές περισσότερους σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, έρχεται τώρα να αποκλείσει ακόμη περισσότερους συμφοιτητές μας από την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ ξαναπετάει το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης» για τη διάδοση του κορωνοϊού στη νεολαία και συγκεκριμένα στους ανεμβολίαστους φοιτητές.

  1. Η διχαστική απόπειρα αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών για την καταπολέμηση της πανδημίας που στην αρχή στόχευε στους «ανεύθυνους που δεν τηρούν τα μέτρα» και στη «νεολαία που κάνει πάρτι», έρχεται τώρα να μετακυλήσει την υποχρέωση της κρατικής μέριμνας στο εμβόλιο και τα τεστ των φοιτητών.
  2. Ο ανορθολογικός διαχωρισμός των φοιτητών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που μόνο οι δεύτεροι υποχρεούνται να κάνουν τεστ δεν έχει σχέση με τη δημόσια υγεία και την ιατρική επιστήμη, αλλά αποτελεί πολιτικό εργαλείο κατασκευής ενός εσωτερικού εχθρού για την πυροδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλιστικών ενστίκτων που αφήνουν τον πραγματικό υπαίτιο για τη διάδοση του ιού, δηλαδή την κυβερνητική πολιτική, στο απυρόβλητο. Όλες οι ενδείξεις ενισχύουν τη γνώμη πως το εμβόλιο αποτελεί ένα μεμονωμένο εργαλείο από το σύνολο των αναγκαίων μέτρων για την υγειονομική θωράκιση του λαού, χωρίς μάλιστα να αποκλείει τη μετάδοση του ιού από και προς τους εμβολιασμένους.
  3. Η υποχρέωση των ανεμβολίαστων φοιτητών να πληρώνουν 80 ευρώ το μήνα στους επιχειρηματίες των ιδιωτικών κλινικών αποτελεί ένα μέτρο οικονομικού εκβιασμού των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων που ενισχύει τα ήδη τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν η κυβέρνηση όντως είχε έγνοια τη δημόσια υγεία, θα παρείχε δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων.
  4. Η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού συνδέεται με τη συνολικότερη δυσπιστία του κόσμου για την κυβερνητική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια, που κύρια μέριμνα των κυβερνώντων φάνηκε πως ήταν η αφειδώλευτη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με κρατικό χρήμα και η όξυνση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι στο λαό με την υπέρμετρη αναβάθμιση της αστυνομίας, την ίδια στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 572 εκατομμύρια.
  5. Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην κερδοσκοπική λογική που εκφράζουν τα συμφέροντα που υπηρετεί, επένδυσε στην εξαγορά της νεολαίας με τα 150 ευρώ έναντι της πειθούς, και αφού απέτυχε, γυρνάει την πολιτική της από την άλλη, δηλαδή στον άξονα του αυταρχισμού. Το αντιδραστικό αυτό μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής ενισχύει τα ανορθολογικά και αντιεπιστημονικά ρεύματα στην κοινωνία, ρεύματα που είναι εύκολο να εξελιχθούν σε συνολικότερα αντιδραστικές, οπισθοδρομικές και επικίνδυνες αντιλήψεις.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σταθεί απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και να υπερασπιστεί στο πλευρό των εργαζομένων τη δημόσια υγεία και παιδεία! Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά πρέπει να βρει τους φοιτητές στα πανεπιστήμιά τους, στον αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, για να μην μετατραπεί το δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εμπόρευμα πολυτελείας για τους έχοντες, για να μην πνιγούν οι δημοκρατικές κατακτήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων από την αστυνομοκρατία, τα φοιτητοδικεία και το καθεστώς επιτήρησης και ποινικοποίησης των συλλογικών αγώνων!

  • ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
  • ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΩΝ
  • ΠΥΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ