Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται εδώ και δώδεκα χρόνια τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων, ύστερα από τρία Μνημόνια, αιματηρές περικοπές των συντάξεών τους, πανδημία, οικονο­μική και ενεργειακή κρίση, αχαλίνωτη ακρίβεια, πληθωρισμό. Όλ’ αυτά τα χρό­νια, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιασφαλιστικές τους πολιτικές οδήγησαν τη μέση κύρια σύνταξη (Νοέμβρης 2022) μόλις στα 748,42€ μικτά και την επικουρική -για όσους τη λαμβάνουν- στα 194€ μικτά. Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονταν 940.825 συνταξιούχοι (34,2% του συνόλου) που έπαιρναν κύρια σύνταξη κάτω από 500€ μικτά. Σε ό,τι αφορά στους «νέους» συνταξιούχους (με το νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση), η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ τον περασμένο Νοέμβρη ήταν μόλις 645,18€ μικτά! Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός μείωσαν ακόμα παραπέρα την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων πάνω από 10%.

Η ανακοίνωση Μητσοτάκη για αύξηση από τη σύνταξη του Φλεβάρη 2023, κατά 7,75%, για όλους τους συνταξιούχους, παρότι δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό, εμφανίστηκε ως μία «χαρμόσυνη» εί­δηση για τους χειμαζόμενους απόμαχους της δουλειάς. Ωστόσο, αποδείχθηκε πως δεν ήταν παρά άλλο ένα επικοινωνιακό παιγνίδι, άλλη μία κραυγαλέα απάτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που μετά από δέκα χρόνια άκουσαν ότι θα πάρουν κάποια αύξηση!

Τελικά, μόλις 1.724.713 άτομα θα δουν την αύξηση του 7,75%, και από αυτούς, μόνο το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων, θα δει αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 5-7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Επιπλέον, 910.073 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση εξαιτίας της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», ενώ πολλές ακόμα χιλιάδες θα δουν μόνο στα χαρτιά την αύξηση του 7,75%, αφού θα πά­ρουν στο χέρι μόλις λίγα ευρώ. Αιτία είναι η «προσωπική διαφορά», την οποία νομοθέτησε ο Κατρούγκαλος το 2016 και που τώρα εκμεταλλεύεται στο έπακρο η ΝΔ.

Οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι, περίπου το 44,33%, είτε δεν έλαβαν αύξηση, είτε έλαβαν πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που ανέμεναν. Οι περικοπές αυτές -με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου- συνεχίζουν να στερούν από το σύνολο των συνταξιούχων περίπου 8,5 δισ.€ το χρόνο, ποσό που για τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρείται δεδομένο! Όλο το υπόλοιπο θέατρο, που παίζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αποτελεί προπέτασμα για την κάλυψη των δεκάδων αντιασφαλιστικών νόμων και αποφάσεων (Βρούτση, Αχτσιόγλου, Χατζηδάκη) βάσει των οποίων διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα του νόμου-καρμανιόλα Ν.4387/2016.

Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε έως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Σήμερα έρχεται η ΝΔ να θωρακίσει αυτό το νόμο, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά προκειμένου να ισοπεδώσει συντάξεις και δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι, στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ο μεν Μητσοτάκης έδωσε μεγάλο βάρος στις «μεγάλες αυξήσεις» που δόθηκαν στις συντάξεις, κομπάζοντας για την κοινωνική του πολιτική, ο δε Τσίπρας υπεραμύνθηκε του Ν.4387/2016, ο οποίος θεσμοθέτησε την ισοπέδωση συντάξεων και δικαιωμάτων, επιμένοντας πως τάχα η «προσωπική διαφορά» …προστάτευσε τους συνταξιούχους από πρόσθετες περικοπές, αλλά που τελικά αποδείχθηκε ένα μέτρο «παγώματος» των συντάξεων για δεκαετίες. Όμως τόσο οι χειρισμοί της ΝΔ στο ασφαλιστικό όσο και του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν για τους συνταξιούχους μία πληγή που δεν ξεχνιέται, καθώς αποτέλεσαν μία -εκ του ασφαλούς- πηγή εξοικονόμησης «δημοσιονομικού χώρου», καθώς εκμεταλλευόταν την αδυναμία των συνταξιούχων για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Βλέποντας το όλο θέμα της αύξησης των συντάξεων των συνταξιούχων να εξελίσσεται σε νέο φιάσκο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται τώρα επίδομα για όσους δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι ανακοινώσεις αναμένονται τέλος Φλεβάρη. Πρό­κειται για ένα νέο προεκλογικό πυροτέχνημα, ώστε να καλλιεργεί στους 900.000 συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις την ελπίδα πως θα «διορθώσει» αυτήν την «αδικία».

Για να στηρίξει την (αντι-)ασφαλιστική της πολιτική, η κυβερνητική προπαγάνδα επικαλέσθηκε -κατά καιρούς- τη δήθεν «αποκατάσταση των αδικιών» του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή την κατάργηση των περικοπών στις επικουρικές, στις περιπτώσεις συνταξιούχων που το άθροισμα κύριας και επικουρικής ήταν πάνω από 1.300€, και την επιστροφή των αναδρομικών, τη δημιουργία ενός «μόνιμου μηχανισμού στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων», τη μείωση της ποινής που επιβάλλεται στις συντάξεις των συνταξιούχων οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται (σήμερα ανέρχεται στο 60% της αποδιδόμενης σύνταξης) και τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, με την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ) κ.ά. Μόνο που όλ’ αυτά δεν οδήγησαν στην αύξηση των συντάξεων!

Ιδιαίτερα, για τα «δικαιότερα ποσοστά αναπλήρωσης» για πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, όταν η πολύχρονη ανεργία -λόγω των επανειλημμένων κρίσεων- σπάει κόκαλα, καθιστούν τη συγκέντρωση αυτών των λίγων ενσήμων άπιαστο όνειρο για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που συνθλίβονται στην εξαθλίωση και τα ψίχουλα της «εθνικής σύνταξης»…

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχαστεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο, ακόμα και οι τωρινές εξαγγελίες του για «επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών και αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά…» αποτελούν πρόκληση. Γιατί η «13η σύνταξη» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως την είχε ανακοινώσει το Μάη του 2019, με κλίμακες που οδηγούσαν σε μια μέση 13η σύνταξη στα 380 – 400 ευρώ) αντιστοιχεί μόλις στο 40% του συνολικού ποσού που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ενώ δεν λέει λέξη για τη «14η σύνταξη» που και αυτή διεκδικούν οι συνταξιούχοι! Όσον αφορά στα αναδρομικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ τον Ιούλη του 2015 και που σήμερα έχουν φθάσει τα περίπου 2,5 δισ.€! Επιπλέον τα περίπου 4,5 δισ.€ από τη κλοπή της «13ης σύνταξης», φθάνουν τα περίπου 7 δισ.€ που χρωστούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους. Ο Τσίπρας προκειμένου να υφ­αρπάξει ψήφους παραδέχεται όψιμα τώρα την αδικία της «προσωπικής διαφοράς».

Αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ δεν σκέ­πτονται να κάνουν οτιδήποτε, καθώς η λεγόμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» αποτελούσε βασική προϋπόθεση του τρίτου Μνημονίου, με το οποίο δεσμεύτηκαν τα αστικά κόμματα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες όπου το 44,6% (περίπου οι μισοί) δεν παίρνει το ανακοινωθέν ποσοστό του 7,75%, Παναττική συγκέντρωση διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις την Τρίτη 14 Φλεβάρη στις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας.

  • Οι συνταξιούχοι απαιτούν:
  • Αύξηση σε όλες τις συντάξεις κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση στη σύνταξη της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
  • Άμεση καταβολή των πληρωμένων δώρων.
  • Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προ­απαι­τούμενα.
  • Άμεση έκδοση των συντάξεων.
  • Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική – λαϊκή κατοικία.
  • Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης του ν.3865/10 ΑΚΑΓΕ.
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην Υγεία
  • Δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφά­λισης.