Μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και το ξεπέρασμα των προηγούμενων αρνητικών ρεκόρ της χώρας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει προκλητικά την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας. Όχι μόνο δεν έκανε ακόμη και εκείνες τις ελάχιστες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που είχε εξαγγείλει, όχι μόνο δεν άνοιξε κλίνες ΜΕΘ, αλλά αντίθετα αφήνει τη δημόσια υγεία να μαραζώνει. Με νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς ΜΕΘ, με ένα ολόκληρο σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης, όπως καταγγέλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των υγειονομικών, προκλητικά εξαφανισμένες από τα ΜΜΕ. Αποτελεί το λιγότερο πρόκληση για τον λαό, να υποκρίνονται τα κυβερνητικά στελέχη πως “ανησυχούν” για την εξάπλωση του ιού, όταν είναι η δεξιά πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που έχει αφήσει τη δημόσια υγεία να μαραζώνει, όταν πια έχει αποδειχτεί περίτρανα πως μόνο ένα δημόσιο σύστημα υγείας, στελεχωμένο, οργανωμένο και εξοπλισμένο και με καθολική δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό και οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Η κυβέρνηση, φοβούμενη την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, τις αντοχές του συστήματος υγείας, αλλά βασικά για να διασώσει την πολιτική της επιβίωση, όπως έκανε και την άνοιξη, ανασύρει από τα συρτάρια της προπαγάνδας της όλα τα αντιδραστικά ιδεολογήματα και αντιδημοκρατικά μέτρα, ακριβώς στη βάση της τραγικής κατάστασης της δημόσιας υγείας. Έτσι, για μια ακόμη φορά επικαλείται την “ατομική ευθύνη” και το “φιλότιμο” των Ελλήνων, αποσιωπώντας εντελώς τις δικές της ευθύνες για την υποβάθμιση των νοσοκομείων και για το γεγονός ότι δε γίνονται επαρκείς διαγνωστικοί έλεγχοι ή για το ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα μέσα προστασίας σε όλους. Όπως και κατά τη διάρκεια της καραντίνας που οι νέοι στοχοποιούνταν επειδή “συνωστίζονταν” στις πλατείες, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στη νεολαία που διασκεδάζει και κάνει διακοπές “ανεύθυνα”. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο τουρισμός άνοιξε χωρίς να έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο προστασίας, στα σύνορα, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια δεν πραγματοποιούνται παρά ελάχιστοι διαγνωστικοί έλεγχοι, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν σταλεί σε ξενοδοχεία και σε επιχειρήσεις στην εστίαση αποτελούν κυριολεκτικά “οδηγίες προς ναυτιλωμένους”, ενώ στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς δεν υπάρχει η στοιχειώδης μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί πως σε ολόκληρες τις Κυκλάδες δε λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ! Η κυβέρνηση αφήνει το λαό απροστάτευτο με ένα ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας, ακόμα και τώρα δεν προχωρεί ούτε καν στις απολύτως αναγκαίες και απαραίτητες προσλήψεις στα νοσοκομεία, δεν ανοίγει κλίνες ΜΕΘ, αφήνει τους εργαζόμενους (και ιδιαίτερα εκείνους που εργάζονται στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού) εντελώς απροστάτευτους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν με ελάχιστα δρομολόγια και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Για μια ακόμη φορά, επιστρατεύονται η “ατομική ευθύνη”, η καταστολή και η αστυνομοκρατία.

Στη βάση αυτή, και έχοντας ψηφίσει τον κατάπτυστο αντιδημοκρατικό νόμο περιορισμού και απαγόρευσης των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση, επιχειρεί να απαγορεύσει την αντικυβερνητική διαδήλωση στις 5 Σεπτέμβρη, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Και αν η ΔΕΘ ακυρώθηκε, η ομιλία Μητσοτάκη παρέμεινε. Θέλουν τον λαό στη γωνία, άβουλο και σιωπηλό! Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώνει νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, στο βωμό της νέας οικονομικής κρίσης που επιχειρείται να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, τη στιγμή που η χώρα και ο λαός θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα μνημόνια και ενώ ήδη μισθοί, μεροκάματα και συντάξεις έχουν μειωθεί, ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν και πετάχτηκαν στην ανεργία, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει “σιγή νεκροταφείου”.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία να διαδηλώσουν μαζικά το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη, ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο λαός πρέπει να μη φοβηθεί και να μην σκύψει το κεφάλι μπροστά στο κλίμα τρομοκρατίας που σπέρνει η κυβέρνηση, αλλά να αγωνιστεί ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να υπερασπίσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά του. Κόντρα στα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα, ενάντια στην καταστολή και την τρομοκρατία,το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε!

Όλοι στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη!

13-8-2020
Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ