40000 μαθητές (20000 περισσότερους από πέρσι) εκτός των δημόσιων πανεπιστήμιων άφησε η εφαρμογή του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο στόχος της Ελάχιστής Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) από την μία είναι η διαμόρφωση μιας ακόμα πιο ταξικής εκπαίδευσης των αποκλεισμών, κυρίως των πιο οικονομικά ευάλωτων μαθητών, και από την άλλη η τροφοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων με νέα πελατεία. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε και η ψευτιά της κυβερνητικού επιχειρήματός περί εισαγωγής στα πανεπιστήμια με “λευκές κόλλες” αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις αριστούχων μαθητών που απέκλεισε η ΕΒΕ. Η κυβέρνηση όμως λειτουργώντας κανονικότατα ως πλασιέ των ιδιωτικών κολεγίων φρόντισε πρώτα να εξισώσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστήμιων και τώρα με την ΕΒΕ ολοκληρώνει το ρόλο της ως τον καλύτερο χορηγό των ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση ομολογώντας κυνικά δια στόματος Κεραμέως ότι “πλέον οι μαθητές δεν θα εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια”.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων δεν είναι η πρώτη αλλά καθώς φαίνεται ούτε η τελευταία φορά που αναπαράγει την κυβερνητική γραμμή με προκλητικές κινήσεις έντονης σημειολογίας. Την Τετάρτη 8/9 ο δήμαρχος Ιωαννίνων θα παραβρεθεί στηρίζοντας και διαφημίζοντας εκδήλωση που διοργανώνει ιδιωτικό ΙΕΚ με έδρα την Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα το perrotis college (ιδιωτικό κολέγιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη – παράρτημα του ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Αμερικάνικης Γεωργικής σχολής) διοργανώνει εκδήλωση για να διαφημίσει τα δίδακτρα τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τα προγράμματα του με έμφαση στον επιχειρηματικό, αγροδιατροφικό και περιβαλλοντολογικό τομέα. Η παρουσία και στήριξη του δημάρχου είναι παραπάνω από προκλητική αφού έρχεται τη στιγμή που κορυφαία τμήματα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έμειναν με κενές θέσεις, ενώ μειώθηκε σημαντικά η δυναμικότητα σε νεοεισερχόμενους φοιτητές στη σχολή Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, μια σχολή με παρεμφερές αντικείμενο με το συγκεκριμένο ΙΕΚ. Βέβαια η φιλοκυβερνητική αυτή στάση της δημοτικής αρχής δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε στο παρελθόν τις δηλώσεις του που στιγμάτιζαν τις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, όπως και τις φοιτητικές διαδηλώσεις ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού , όταν η εκπαιδευτική κοινότητα ζητούσε μετρά υγιεινής για ανοιχτά σχολεία και σχολές και μαχόταν ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως και αυτές για τα αιματηρά πρωτοφανή επεισόδια στην πόλη μας κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων την 17η Νοέμβρη που είχαν απαγορευτεί από την κυβέρνηση και δεν βρήκε μίση κουβέντα να πει απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της γενικότερης στάσης του στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.

Ως Φοιτητική πορεία πιστεύουμε ότι ο αγώνας συνολικά απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική εφαρμογής των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ με αιχμή το αίτημα για ανατροπή του νόμου κεραμέως –χρυσοχοίδη πρέπει να ενταθεί και να μαζικοποιηθεί. Αποδείχτηκε ότι ο μαζικός αγώνας μπορεί και φέρνει νίκες καθώς η εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβλήθηκε ακόμη μια φορά λίγους μήνες μετα της περι του αντιθέτου διαβεβαιώσεις μετά την πρώτη αναδίπλωση. Παρ’ όλα αυτά ο νόμος είναι εδώ και εφαρμόζεται και γι αυτό πιστεύουμε ότι το σύνθημα για πάλη περί μη εφαρμογής του (σύνθημα της ΚΝΕ, τμημάτων των ΕΑΑΚ και της αναρχίας) δεν είναι ένα σύνθημα αγώνα αλλά ένα σύνθημα αναδίπλωσης.

Αποδεδείχθηκε τέλος ότι οι αγώνες που φέρνουν νίκες και διαμορφώνουν όρους για ανάπτυξη κινήματος είναι οι μαζικοί αγώνες που πλαταίνουν μέσα από την κινητοποίηση των μαζικών μας οργάνων, των συλλόγων μας και των συνελεύσεων μας κι όχι οι διάφορες συνεννοήσεις, πρωτοβουλίες ορισμένων δυνάμεων της αριστεράς που συσπειρώνουν ένα πολύ περιορισμένο δυναμικό. Σαν φοιτητική πορεία ρίξαμε και σε συνθήκες πανδημίας απαγορεύσεων και εγκλεισμών όλες μας τις δυνάμεις για την αγωνιστική δραστηριοποίηση των συλλόγων και σ’ αυτήν την κατεύθυνση αναζητούμε τις όποιες συνεννοήσεις και συνεργασίες με άλλες δυνάμεις. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα ξαναπαλέψουμε και καλούμε όλους του φοιτητές να συμμετέχουν στους συλλόγους τους και να απορρίψουν όλους όσους, “φίλους” και εχθρούς που τους κρατούν στην αδράνεια και στη διάλυση.