1) Έκπληκτοι διαβάσαμε στις 6 Δεκέμβρη στον 902, στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ, κείμενο με τίτλο :

«Οι Έλληνες κομμουνιστές στη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην καταστολή στο Παρίσι» που υπογράφεται από την οργάνωση του ΚΚΕ Γαλλίας, και αναφέρεται στη συμμετοχή μελών του ΚΚΕ στη Γαλλία στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή και τους αυταρχικούς νόμους που προωθεί ο Μακρόν αξιοποιώντας την πανδημία.

Τίποτε το διαφορετικό από ό,τι ισχύει στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, που στο όνομα της καταπολέμησης της πανδημίας τις ίδιες ακριβώς ημέρες κατέβηκαν χουντικού τύπου αστυνομικές απαγορεύσεις για τις συναθροίσεις, εξαπολύθηκε κύμα άγριας τρομοκρατίας, προσαγωγών, συλλήψεων, προστίμων κλπ.

Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται μόνο στο ΚΚΕ. Όπου εδώ μιλάει πρώτα από όλα και πάνω από όλα στο όνομα της υγειονομικής προστασίας και συμμορφώνεται με τις κρατικές και κυβερνητικές υποδείξεις. Και απέναντι στη άγρια τρομοκρατία της κυβέρνησης αρνείται συστηματικά να καλέσει τον κόσμο σε οποιαδήποτε μαζική κινητοποίηση καταγγελίας. Και έτσι επιδίδεται σε συμβολικές διαμαρτυρίες, όπως στην Πρωτομαγιά και στο Πολυτεχνείο, καθηλώνοντας τις δυνάμεις του και το λαό στο σπίτι, όπως θέλει και η κυβέρνηση.

Ευτυχώς που οι Γαλλικός λαός δεν πήρε υπόψη του απόψεις σαν κι αυτές του ΚΚΕ και κατέβηκε «συνωστιζόμενος» σε 100 πόλεις και μαχητικά έστειλε σε όλο τον κόσμο την ελπιδοφόρα είδηση της μαχητικής πάλης για την ανατροπή των αντιλαϊκών και αυταρχικών μέτρων που παίρνονται από τις κυβερνήσεις στο όνομα της πανδημίας
Τώρα πώς τα μέλη του ΚΚΕ στη Γαλλία κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις μαζικές με χιλιάδες κόσμο και εδώ κατεβαίνουν μυστικά μόνο κάποιοι αντιπρόσωποι, με την πιο θρησκευτική ευλάβεια τήρησης των μέτρων, μόνο η οπορτουνιστική μεγαλοφυΐα της ηγεσίας του ΚΚΕ μπορεί να το εξηγήσει.

Βέβαια για να είμαστε ακριβείς στο κείμενο που διαβάσαμε στον 902 γράφει πως: «Οι Έλληνες κομμουνιστές (στη Γαλλία), … μετέφεραν το μήνυμα ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τους εργαζόμενους αποφασισμένους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους».
Για να λέμε δηλαδή και του στραβού το δίκιο σωστά μετέφεραν το μήνυμα του ΚΚΕ που αυτό ακριβώς λέει. “ΟΧΙ ΤΩΡΑ… την επόμενη μέρα, μετά θα λογαριαστούμε”, αυτό λέει το ΚΚΕ αφοπλίζοντας το λαϊκό κίνημα της χώρας μας.

2) Αν ο γαλλικός λαός δεν πήρε ή δεν πείστηκε από το μήνυμα του ΚΚΕ, ευτυχώς το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον ινδικό λαό.
Παρακολουθώντας και πάλι στον 902 στις 26 Νοέμβρη διαβάζουμε για την μεγαλύτερη απεργία που έγινε ποτέ στην Ινδία, όπου μάλιστα μας πληροφορεί πως το ΠΑΜΕ απέστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους Ινδούς εργαζόμενους και αγρότες. Που απέργησαν και κατέβηκαν στο δρόμο μαζικότατα, σχηματίζοντας εικόνες λαοθάλασσας, αψηφώντας την τρομοκρατία της ινδικής κυβέρνησης, παλεύοντας ενάντια σε αντιδραστικά-αντιλαϊκά μέτρα που επίσης με την ευκαιρία της κορονοϊού προωθεί η ινδική κυβέρνηση.

Την ίδια ακριβώς μέρα εδώ στη χώρα μας, το ΠΑΜΕ -που κατά τα άλλα χαιρετίζει τους Ινδούς εργάτες που κατέβηκαν σε μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις- αναπαρήγαγε την πρακτική που εφάρμοσαν οι -όπως λέει- «ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος», που ενώ κήρυξαν απεργία αρνήθηκαν να καλέσουν σε απεργιακή κινητοποίηση. Το ίδιο ακριβώς έπραξε και το ΠΑΜΕ καλώντας σε απεργία χωρίς απεργιακή κινητοποίηση.

Όχι μόνο έκανε το ίδιο με τις ρεφορμιστικές ηγεσίες το ΠΑΜΕ άλλα υπέσκαψε και κάθε προσπάθεια να γίνει απεργιακή συγκέντρωση και να απεργήσουν και να κατέβουν μαζικά εργαζόμενοι.

Πόσο, μα πόσο υποκριτικά ηχούν αυτά τα μηνύματα αγωνιστικής αλληλεγγύης στον ινδικό και το γαλλικό λαό που αγωνίζονται, όταν εδώ κηρύσσεται αναστολή των αγώνων προς μεγάλη ευχαρίστηση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που αλωνίζουν ελεύθερα!

3) Μας προξένησε εντύπωση μέσα από το Ριζοσπάστη η εκτενής αναφορά που κάνει φέτος το ΚΚΕ για πρώτη φορά στα γεγονότα και στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, παραποιώντας ωστόσο και πάλι τα γεγονότα για να επωφεληθεί από την ιστορική απόσταση.

Γράφει ο Ριζοσπάστης στις 6 Δεκεμβρίου αναφερόμενος στα γεγονότα πριν από 12 χρόνια: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, από την πρώτη μέρα, κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή. Πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός και περιφρουρημένος αγώνας».

Το ΚΚΕ στην πραγματικότητα -και όχι βέβαια από την πρώτη μέρα- σύρθηκε, μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, από κινητοποιήσεις μαζικές και πολυήμερες με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας που ξέσπασαν και δεν μπορούσε να ελέγξει. Υποχρεωνόταν να κατέβει για να μη βρεθεί έξω από εξελίξεις και οργάνωνε -με την προσφιλή διασπαστική του γραμμή- τις δικές του συγκεντρώσεις μακριά από τις μαζικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και όχι, όπως λέει τώρα καλλιεργώντας εντυπώσεις ο Ριζοσπάστης, «από την Ομόνοια στο Σύνταγμα» αλλά όσο πιο μακριά μπορούσε.

Να τι λέει το ίδιο το ΚΚΕ στο Ριζοσπάστη πριν από 12 χρόνια:

Ριζοσπάστης, 9 Δεκεμβρίου 2008
«Ωστόσο, οι χιλιάδες διαδηλωτές αλλάζουν κατεύθυνση και πορεύονται στην οδό Αιόλου, προκειμένου να περιφρουρηθεί η κινητοποίηση και το περιεχόμενό της, καθώς εκείνη τη στιγμή η διαδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άλλων ομάδων κατέβαινε την οδό Πανεπιστημίου» και συνεχίζοντας «…από την Αιόλου η πορεία κατευθύνθηκε συγκροτημένα στην Αθηνάς και στη συνέχεια στην Ερμού,…»

Ριζοσπάστης 13 Δεκ. 2008
«Η πορεία ξεκινάει από την Αγίου Κωνσταντίνου και κατευθύνεται στην Αχιλλέως, στη Θερμοπυλών, στο Θησείο, περνάει μέσα από τις εργατογειτονιές, ο κόσμος πρέπει να δει αυτήν την πορεία. Για να ξεθαρρέψουν οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες. Να μην υποταχθούν στο σκηνικό του τρόμου. Για να φτάσει το μήνυμα «Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» στους στοιβαγμένους κατά δεκάδες μετανάστες των υπόγειων διαμερισμάτων…. Η πορεία φτάνει στο Μοναστηράκι, όπου και διαλύεται».

Να ’ναι καλά το ΚΚΕ, που στις δύσκολες ώρες που περνάμε όλοι, γελάμε και λίγο!

Να ’ναι καλά που θυμηθήκαμε πάλι την εικόνα, όταν δεκάδες χιλιάδες κόσμος κατέβαινε στο κέντρο της Αθήνας και διαδήλωνε, όταν άρπαζαν την ευκαιρία δυνάμεις του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου για να ξεδιπλώσουν σε βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων την πρακτική της τυφλής καταστροφικής βίας και του πλιάτσικου και όταν πάλευαν δυνάμεις της αριστεράς να προσανατολίσουν το κίνημα προς το δρόμο του μαζικού αντικυβερνητικού πολιτικού αγώνα, το ΚΚΕ να τρέχει σε ό,τι στενοσόκακα υπήρχαν πέριξ του κέντρου. Και θυμήθηκε λέει το ΚΚΕ εκείνη την ώρα να πάει να βρει τους μετανάστες των υπογείων. Αστεία πράματα!

Όλα αυτά έγιναν όχι «για να μην υποταχθούν οι μετανάστες στον τρόμο» αλλά για να κρύψει το ΚΚΕ το δικό του τρόμο από τις εξελίξεις ενός μαζικού ξεσπάσματος που δεν μπορούσε να χειραγωγήσει σε ανώδυνα πλαίσια, όπως διαμήνυε η Παπαρήγα στη Βουλή καθησυχάζοντας το αστικό σύστημα πως στην “επανάσταση” που θα κάνει το ΚΚΕ «δε θα σπάσει ούτε ένα τζάμι».

Ριζοσπάστης 16 Δεκεμβρίου
«…απλώθηκε από την Ομόνοια σε όλη την 3η Σεπτεμβρίου κι από κει στην Αγίου Μελετίου και την Πατησίων, στο τέρμα της οποίας κατέληξε η πορεία».

Όσο πιο μακριά τόσο πιο καλά, αυτή ήταν η πρακτική του ΚΚΕ και όχι αυτά που λέει τώρα κάνοντας καπηλεία και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια.
Το ΚΚΕ λέει ο Ριζοσπάστης κινήθηκε «καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή», όταν μέσα από τις στήλες του Ριζοσπάστη εξωράιζε τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και την κρατική καταστολή, δημοσιεύοντας ευφάνταστο διήγημα με πρωταγωνιστή το δολοφόνο του Γρηγορόπουλου, τον αστυνόμο Κορκονέα, να λέει μεταξύ άλλων σε πρώτο πρόσωπο: «Ένα κομμάτι ψωμί έβγαζα κι εγώ, το παιδί της παραδουλεύτρας από το χωριό»Ριζοσπάστης 28 Δεκεμβρίου 2008.