Νέα επίθεση στα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα φορτωμένα με «κόκκινα» δάνεια, ετοιμάζει η κυβέρνηση, φέρνοντας στη Βουλή για συζήτηση μέχρι τα τέλη Οκτώβρη νέο σχέδιο με το όνομα «Ηρακλής», σχετικό με την απαλλαγή των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, καθώς και άλλες «εκκρεμότητες» του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σε έγγραφό της με ημερομηνία 10/10 που υπογράφει η αρμόδια Επίτροπος Μ.Βεστάγερ, εγκρίνει τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου και συγκεκριμένα: τιτλοποίηση των δανείων με διαχωρισμό ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους σε senior και junior τίτλους και μεταφορά τους σε «οχήματα ειδικού σκοπού» (SPV). Μάλιστα οι τίτλοι senior τελούν με εγγύηση δημοσίου. Αναφέρει επίσης τη δέσμευση του ελληνικού Δημοσίου, τις εγγυήσεις που θα παράσχει και ότι αυτές δε θα έχουν χαρακτηριστικά κρατικής βοήθειας και επομένως θα τιμολογούνται με όρους αγοράς.

Διακαής στόχος των δανειστών αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η αποκατάσταση της «κανονικότητας» στη λειτουργία των τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται η φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση προς το ξένο και ντόπιο «επενδυτικό» κεφάλαιο. Θυμίζουμε τις κυβερνητικές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις του Eurogroup του Ιούνη 2018, όπου σαφώς αναφέρεται ότι: «…είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, με στόχο να εξαλειφθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υποθέσεων μέχρι το τέλος του 2021…». Με λίγα λόγια, το νέο σχέδιο προβλέπει τιτλοποίηση εκ μέρους των τραπεζών των προβληματικών δανείων -μέχρι ποσού 30 δις €- και στη συνέχεια μεταβίβαση αυτών των έντιτλων προϊόντων σε «εταιρείες ειδικού σκοπού», με λίγα λόγια επιλεγμένους «επενδυτές» και κυρίως ξένα funds. Οι τράπεζες θα καταβάλλουν τις σχετικές προμήθειες προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα «ασφάλιστρα κινδύνου». Ήδη, έχουν μεταβιβαστεί γύρω στα 10 δις € «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και κυρίως δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης ότι, εάν κατά το ξεκαθάρισμα -διάβαζε ξεπούλημα- των χαρτοφυλακίων οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» (κυρίως funds) εμφανίσουν «απώλειες» στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων, τότε θα υπάρξει μία δέσμη κρατικών εγγυήσεων -για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία- προς τις τράπεζες, της τάξης των 9 δις €! Στο ίδιο Ν/σ θα περιλαμβάνονται νομοθετικές παρεμβάσεις γύρω από το «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών, τη «βελτίωση» του πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την «επιτάχυνση» των δικαστικών διαδικασιών, καθώς επίσης για επιχειρηματικές πτωχεύσεις, όπως για τη διευκόλυνση «ρευστοποίησης μετοχών» από την πλευρά των τραπεζών και άλλων πιστωτών, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των «αναδιαρθρώσεων» σε «προβληματικές» επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, εκτιμά πως «…το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα…». Ο Γ. Στουρνάρας επισημαίνει επίσης πως «…θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών…». Τι εννοεί ο κύριος Διοικητής; Είναι γνωστό πως ο «αναβαλλόμενος φόρος» (δηλ. μηδενική καταβολή φόρου) των τραπεζών, έχει ήδη κατοχυρωθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, μέχρις ότου οι τράπεζες αναπληρώσουν τις απώλειες από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων του 2012 (PSI).

Τώρα, με το νέο Ν/σ το «δικαίωμα» αυτό θα μεταβιβάζεται στην «εταιρεία ειδικού σκοπού», ουσιαστικά με τη μορφή κρατικής εγγύησης και ως ένα ακόμα κίνητρο για τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς» προβληματικών δανείων, μαζί με όλο το «πακέτο» των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας.