Σχεδόν 260.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, καταγράφονται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 224.267 λιγότερες προσλήψεις το Μάη σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Μείωση που έρχεται να προστεθεί σε αυτή του Απρίλη, όπου είχαν καταγραφεί 233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μιλούν για … μείωση της ανεργίας! Η ΕΛΣΤΑΤ εμφάνισε μείωση των απασχολούμενων το μήνα Μάρτη κατά μόλις 12.923 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Γιατί; Διότι παρά το ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή, συνέχισαν να καταγράφονται ως απασχολούμενοι, ενώ αυτοί δεν εργάζονταν και μεγάλο μέρος από αυτούς έχασε ή θα χάσει την εργασία του. Την ίδια πλασματική εικόνα εμφανίζουν και το Μάη, αφού καταγράφεται …αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32.975 θέσεις εργασίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παρέμειναν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή απολύθηκαν.

Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζει αύξηση του «οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού» (δηλαδή των ατόμων που, κατά τα ευρωπαϊκά κριτήρια, δεν εργάζονται μεν αλλά και «δεν αναζητούν εργασία»), καταγράφοντας στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό μεγάλο αριθμό ανέργων!

Η δικαιολογία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι «άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν»! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 173.254 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 (αύξηση 5,4%) και κατά 87.150 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 2,7%). Ενώ περίπου 90.000 άνεργοι που έψαχναν δουλειά μετονομάστηκαν σε «οικονομικά μη ενεργούς», … επειδή εκτιμήθηκε ότι δεν θα βρουν δουλειά.

Με αυτές τις αλχημείες η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι η ανεργία είναι μειωμένη και τα μέτρα δουλεύουν. Προσπαθεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα, ενώ η ανεργία καλπάζει και οι προοπτικές εύρεσης μόνιμης και σταθερής δουλειάς στενεύουν απελπιστικά.