Τέσσερις μήνες συμπληρώνουν οι δο­λοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας συνεχώς τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και πιέζοντας όλο και πιο νότια, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και σε άθλιες συνθήκες τη συντριπτική πλειο­ψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, η οποία βιώνει ένα διαρκή ξεριζωμό για να γλιτώσει από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό.

Στους τέσσερις μήνες των ισραηλινών επι­θέσεων, έχουν σκοτωθεί 27.131 Παλαι­στίνιοι και άλλοι 66.287 έχουν τραυματιστεί, ενώ πολλές χιλιάδες αγνοούμενοι θάφτηκαν από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών. Η UNICEF εκτιμά ότι πάνω από 19.000 παιδιά στη Γάζα έχουν μείνει ορφανά και από τους δύο γονείς, χωρίς κανέναν ενήλικα συγγενή να τα φροντίζει. Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι τόσο μικρά που δεν ξέρουν καν το όνομά τους, ενώ υ­πάρχουν και μεγαλύτερα, τα οποία είναι τόσο σοκαρισμένα που δεν μπορούν να μιλήσουν.

Το BBC κάνει έναν νεότερο απολογισμό των τεράστιων καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τεσσάρων μηνών στα κτίρια της Γάζας. Βάσει ανάλυσης δορυ­φορικών φωτογραφικών και άλλων δεδομένων, εκτιμά πως έχει ισοπεδωθεί πάνω από το 50%, έως το 60% των κτιρίων όλης της Λωρίδας της Γάζας. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκα­λύπτουν ότι έχουν ισοπεδωθεί ή υποστεί μεγάλες ζημιές 144.000 έως 175.000 κτίρια.

Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, όπου εστιάζουν πλέον οι σφοδρές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού, έχει ήδη ισοπεδωθεί πάνω από το 46% των κτιρίων. Στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Προπολεμικά, η πόλη αυτή είχε κάπου 250.000 κατοίκους. Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη νότια πόλη Ράφα προκαλεί μεταξύ άλλων και ιδιαίτερη ανησυχία στην Αίγυπτο, με την κυβέρνηση του Σίσι να ξε­καθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων.

Σε αυτό το φόντο τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εντείνουν συντονισμένα τον στραγγαλισμό του Πα­λαι­στινιακού λαού, αξιοποιώντας για άλλη μια φορά ως όπλο την παρεμπόδιση ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων και του απάνθρωπου αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, μια σειρά άλλα κράτη της ΕΕ, αξιοποιώντας καταγγελίες των ισραηλινών προπαγανδιστικών επιτελείων και μυστικών υπηρεσιών περί φερόμενης εμπλοκής 12 εργαζομένων, σε σύνολο 30.000, της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σε επιθέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, προχώρησαν σε αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε μάλιστα πως «ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα και ο ίδιος ο ΟΗΕ να καταλάβουν ότι η αποστολή της UNRWA πρέπει να τε­λειώσει». Δεν έκρυψε ότι θέλει να «εξαφανίσει» τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, υποστη­ρίζοντας ότι η UNRWA «επιδιώκει να δια­τηρήσει το ζήτημα των Παλαιστίνιων προσ­φύγων».

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι «διαρροές» σε αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ σχετικά με το λεγόμενο «νέο δόγμα» της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Παλαιστινιακό, που στο όνομα μιας πιθανής αναγνώρισης ενός «αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους» – προτεκτοράτου επιχειρεί να ε­ξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ συ­νολικότερα στη Μέση Ανατολή, υπονο­μεύοντας ακόμα περισσότερο το δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος, επιστροφή όλων των προσφύγων και άλλες προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ. Γίνεται δε λόγος για «νέο δόγμα Μπάιντεν», που θα περιλαμβάνει και την ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, ώστε να διατηρηθεί μια «σκληρή στρατιωτική στάση» έναντι του Ιράν και των «αντιπροσώπων» του στη Μέση Ανατολή. Βέβαια το πεδίο για τα αμερικανικά σχέδια έχει δυσκολέψει πλέον πάρα πολύ, αφού οι παλιές τους συμμαχίες στη Μέση Ανατολή δεν είναι δεδομένες.

Και ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζουν το έδαφος της «επόμενης μέ­ρας», ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετα­νιάχου φέ­ρεται να μαγειρεύει μια αναδιάταξη της κυβέρνησης, στην οποία αναμένεται να μην έχουν θέση οι πιο ακροδεξιοί υπουργοί, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς. Θεω­ρείται ότι οι δύο υπουργοί και τα κόμματά τους έχουν εξαντλήσει τη χρησιμότητά τους στην παρούσα φάση του πολέμου και ότι η απομάκρυνσή τους μπορεί να «κουμπώσει» καλύτερα με τα τρέχοντα σχέδια των ΗΠΑ, ενόψει διεργασιών και διαβουλεύσεων για «εκεχειρία» και για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι επιθέσεις, η συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα και η κι­νητικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Μέση Ανατολή έρχονται να προσθέσουν κι άλλη καύσιμη ύλη σε μια περιοχή που συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και το παραμικρό «ατύχημα» ή «σπίθα» μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.