Κι ενώ η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού (8.500 νεκροί μεταξύ των οποίων 3.900 παιδιά) συνεχίζονταν, η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Οκτώβρη, παίζοντας με τις -πάντοτε- διφορούμενες διατυπώσεις, αναλώθηκε στο να ψάχνει εάν η διατύπωση «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις» αποτελεί την πιο δόκιμη έκφραση ώστε να σταματούν για κάποιο χρόνο οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και να περνούν με το σταγονόμετρο τα 7.000 φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν σταθμεύσει στη Ράφα! Οι Γερμανοί αρνήθηκαν τη φράση «ανθρωπιστική παύση», γιατί έμμεσα σημαίνει εκεχειρία, την οποία απορρίπτουν ασυζητητί. Συζήτηση περί όνου σκιάς, δηλαδή!

Τελικά, μετά από πέντε ώρες συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, κατέληξαν στο εξής κείμενο για την Παλαιστίνη: «H EE διαπιστώνει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια που θα φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες…». Στη συνέχεια καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την «τρομοκρατική οργάνωση» Χαμάς και τη «…χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων…», τονίζει «…το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο…», επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς «…να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους…», επισημαίνει «…τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο…» και εκφράζει τη λύπη της για όλες τις απώλειες αμάχων. Με λίγα λόγια τυπολατρικές εκφράσεις που αποτυπώνουν την αποστασιοποίηση των «πολιτισμένων» Ευρωπαίων προς το «σιχαμένο» γένος των Παλαιστινίων που δεν αξίζει καν να υπάρχει!

Εξάλλου, συνεχίζοντας τις επαναλαμβανόμενες γκάφες της και μετά 20 ημερών κοιλοπόνημα και αντικρουόμενες ανακοινώσεις τής Κομισιόν, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ζ. Μπορέλ, ανακοίνωσε πως τελικά: «…η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών, με 2-3 εξαιρέσεις, υποστήριξαν τη συνέχιση πληρωμών από την ΕΕ στους Παλαιστινίους…». Θυμίζουμε πως, μία εβδομάδα πριν, ο επίτροπος Διεύρυνσης Ο. Βαρχέλι είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» όλης της βοήθειας. Στη συνέχεια, ο επίτροπος Κρίσεων Γ. Λέναρτσιτς διαχώρισε τη θέση του, λέγοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζεται. Τελικά η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι καμία πληρωμή δεν παγώνει, αλλά θα επανεξετάσει τα κονδύλια, προκειμένου να μην επωφελείται έμμεσα ή άμεσα η Χαμάς. Πρόκειται για νέο «φιάσκο» που προστίθεται σε μία σειρά αλλοπρόσαλλων ενεργειών. Άλλωστε οι γκάφες και τα «φιάσκο» της ΕΕ έχουν γίνει πλέον παροιμιώδη. Ας δούμε μερικά:

1) Ας θυμηθούμε την παραγγελία των 4,2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Οι τεράστιες αυτές ποσότητες θα ήταν αρκετές για να εμβολιαστεί κάθε πολίτης της ΕΕ, τουλάχιστον εννέα φορές, ενώ χρησιμοποιήθηκε για εμβόλια μόλις το ένα τέταρτο της παραγγελθείσας ποσότητας. Με τη μείωση της απορρόφησης, οι αχρησιμοποίητες δόσεις, που ξεπέρασαν ήδη τη λήξη τους, έφθασαν τα 1,73 δισεκατομμύρια δόσεις. Τα πεταμένα χρήματα έφθασαν τα 2,8 δισ. €!

2) Μεγάλο φιάσκο αποδεικνύεται η καθ’ υπαγόρευση των ΗΠΑ πολιτική κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το 2022, καθώς εντείνονταν η ενεργειακή κρίση και οι περισσότερες χώρες βρίσκονταν πλέον αντιμέτωπες με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει επιβάλει οκτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας, με κεντρικό άξονα τη μείωση ως και τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας. Ωστόσο τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να εισάγονται!

3) Εξάλλου, ποιος δεν θυμάται το μηδενισμό των εισαγωγών άνθρακα τον Ιούνη του 2023 και των δια θαλάσσης πετρελαϊκών εισαγωγών μέχρι το τέλος του 2023 και τέλος τη σταδιακή μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου; Η απαγόρευση αυτή συμπλέκεται με την απαγόρευση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο μέχρι το 2035 και την αντικατάστασή τους με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (e-Car), δημιουργώντας κομφούζιο.

Όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν μόνο εάν η ηλεκτρική ενέργεια από την πρίζα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Εξάλλου η κατασκευή των μπαταριών τους γίνεται από ορυκτά καύσιμα! Πρόκειται για ένα «ασαφές συνονθύλευμα» κατά το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ. Ένα ακόμη «φιάσκο», εφόσον δεν διασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4) Θυμίζουμε επίσης, το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που συζήτησε τις προτάσεις για το λεγόμενο «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου», το Δεκέμβρη του 2022, με το σχέδιο της Κομισιόν, για το ανώτατο όριο που θα ενεργοποιούνταν όταν οι τιμές στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς χονδρικής εμπορίας φυσικού αερίου -το ολλανδικό TTF- έφθαναν τα 275 € ανά μεγαβατώρα και εφόσον η τιμή αυτή ήταν πάνω από 58 € ανά MWh υψηλότερη από το φυσικό αέριο στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, οι χώρες παρέμειναν έντονα διχασμένες σχετικά με το σχέδιο, με τουλάχιστον 12 πρωτεύουσες να πιέζουν για χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών, ενώ τουλάχιστον πέντε χώρες ήθελαν υψηλότερη τιμή και εγγυήσεις για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Δύο Σύνοδοι Κορυφής στάθηκαν ανίκανες να γεφυρώσουν το χάσμα. Και το διχασμένο Σώμα κινήθηκε σε λύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων!

5) Νέο «φιάσκο» το Σεπτέμβρη 2023 με τα περιβόητα οικολογικά «πράσινα» λεωφορεία συνιστά η απώλεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την προμήθεια 200 νέων «πράσινων» λεωφορείων (τα οποία βαφτίζει «πράσινα» ενώ κινούνται με φυσικό αέριο), και που όμως από το 2024 παύουν να θεωρούνται… «πράσινα»!

6) Με απόλυτη… αποτυχία στέφθηκε η προσπάθεια της ΕΕ να φέρει πιο κοντά της τους νέους μέσω πάρτι που διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 22/12/2022 στο metaverse. Το «γκαλά» υποτίθεται ότι θα ήταν «διασκεδαστικό, με μουσική» και είχε σκοπό να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων για τη σφαίρα της ψηφιακής και επαυξημένης πραγματικότητας. Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ξόδεψε 387.000 €, το πάρτι κατέληξε σε πλήρες «φιάσκο», καθώς συμμετείχαν μόλις έξι άτομα!

7) Η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, που αντέγραψε την Fed των ΗΠΑ, οδήγησε σε μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, την αστάθεια στην αγορά ενέργειας και στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία των μονοπωλίων. Κι επιπλέον, οι καθυστερημένες -για τουλάχιστον δέκα μήνες- αποφάσεις των «27», μαζί με την ανικανότητα για λύσεις, έβαλαν σε υποψία όλο το σκηνικό της σύναξης. Τελικά στην προχθεσινή σύναξη της ΕΚΤ στην Αθήνα, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε την παύση της αύξησης των επιτοκίων.

8) Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που συνήλθε στις 20-21/10/2022 και ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την Ουκρανία/Ρωσία, τις κρίσιμες υποδομές, την ενέργεια και την οικονομία, και τις εξωτερικές σχέσεις. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα κλίμα γαλλικών, βρετανικών, γερμανικών, βελγικών, ουγγρικών, ολλανδικών απεργιακών κινητοποιήσεων που απαιτούσαν άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας, του πληθωρισμού, κατάργηση της ενεργειακής πολιτικής, αύξηση του μισθού εργασίας και των συντάξεων. Κι έτσι, τα συμπεράσματα της Συνόδου απορρίφθηκαν μετ’ επαίνων!

9) Σε νέο «φιάσκο» οδηγήθηκαν οι διερευνητικές και διαπραγματευτικές προσπάθειες της ΕΕ στην πρώτη Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του νέου σχήματος της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC)» στην Πράγα, για να δοθεί μία εφαρμόσιμη λύση που να αφορά στη μείωση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Η συζήτηση λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος μετατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 20ης/10/2022 που ούτε καν συζητήθηκε. Τελικά, η όλη υπόθεση κατέληξε σε «φιάσκο».

10) Τέλος σε «φιάσκο» κατέληξε και η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Ειρήνη» (2022) προκειμένου να τηρηθεί το συμφωνημένο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης. Παρά την κινητοποίηση για τις ανάγκες που ορίζονταν συγκεκριμένα από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, έλλειπαν ακόμη από το λογαριασμό ένα υποβρύχιο, ένα δεξαμενόπλοιο, πολλές φρεγάτες, αναγνωριστικά αεροσκάφη, καθώς επίσης και ελικόπτερα με μεγάλο ραντάρ (τύπου AEW)! Η έκκληση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Μπορέλ, δεν έγινε αποδεκτή κι έτσι η ΕΕ ζήτησε από το ΝΑΤΟ (δηλ. τους Αμερικανούς) να υποστηρίξει την επιβολή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

Όλη αυτή η αναποφασιστικότητα, η αδρά­νεια, η χρονοτριβή, η ολιγωρία, η αναποτελεσματικότητα, η οικονομική αστάθεια και η κατασπατάληση πόρων, οδήγησαν σε μία σειρά τακτικών λαθών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της αξιοπιστίας της πάλαι ποτέ ισχυρής ΕΕ του γαλλογερμανικού άξονα. Ήδη, η ενότητα στην υπόθεση της Παλαιστίνης στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Οκτώβρη δοκιμάζεται από την Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία, οι οποίες αρνούνται να πάρουν θέση υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να αμύνεται ή του «παγώματος» της βοήθειας στην Παλαιστίνη. Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης επανέλαβε το ρόλο της Ελλάδας ως «αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή» με όλες τις χώρες της περιοχής, το δικαίωμα του Ισραήλ στην… αυτοάμυνα και τέλος τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και στους Παλαιστινίους, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη «δημοκρατική», «πολιτισμένη» Δύση που βάφει τα χέρια της στο αίμα ενός ολόκληρου λαού.

Την ίδια ώρα, τεράστιες σε μέγεθος διαδηλώσεις για την ειδεχθή γενοκτονία των Παλαιστινίων, συγκλονίζουν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, διασπώντας την ενότητα του Δυτικού κόσμου υπέρ του Ισραήλ και δημιουργώντας ισχυρή πίεση στα στρατεύματά του. Από την πλευρά της η κυβέρνηση Νετανιάχου εντείνει το σφυροκόπημα σε Βόρεια και Νότια Γάζα, με 8.500 θύματα (τα μισά σχεδόν είναι παιδιά) και ισοπέδωση των συνοικιών της πόλης! Ωστόσο, η παλαιστινιακή αντίσταση αμύνεται, καταστρέφοντας πολλά άρματα και προκαλώντας σοβαρές απώλειες στον ισραηλινό στρατό. Όμως τα εγκλήματα πολέμου των ισραηλινών δεν σταματούν με το νέο βομβαρδισμό του καταυλισμού της Τζαμπάλια. Ανείπωτη η τραγωδία στη Γάζα μετά το δεύτερο πολύνεκρο βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου να μεγαλώνει ασταμάτητος.