Πέμπτη, 26/11/20: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία ΣΕΚΑ – Απεργιακές συγκεντρώσεις

Η κυβέρνηση, αφού τόσους μήνες «τζογάρισε» τις θυσίες του λαού για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας και χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, ανακοίνωσε νέο lockdown, φορτώνοντας τα βάρη ξανά στην πλάτη των εργαζομένων. Ενώ συνεχίζει να απορρίπτει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων τους, βλέπει τα έκτακτα μέτρα σαν… ευκαιρία για να «τρέξει» τα αντεργατικά της σχέδια. «Έχουμε μια σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν», δήλωνε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ξεκαθάριζε πως «σε καμία περίπτωση» δεν πρέπει να ανασταλεί το «μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης λόγω covid».

Πρώτο-πρώτο στη λίστα των «μεταρρυθμίσεων» βρίσκεται το νομοσχέδιο – κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα. Με βάση όσα έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: νομοθέτηση του 10ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες που υποτίθεται ότι θα «ισοφαρίζονται» αργότερα με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό, μεγάλη αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς και την Κυριακή, με προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη σχετική λίστα, μέτρα και ρυθμίσεις που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, φέρνουν νέα εμπόδια στην απεργία, ναρκοθετούν τις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων και επιβάλλουν «ηλεκτρονική ψήφο». H κυβέρνηση ετοιμάζει διατάξεις οι οποίες θα αφορούν σε γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας», αποσκοπώντας προφανώς στη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και στην ουσία στον περιορισμό του αντίκτυπου της απεργίας στην εργοδοσία. Προβλέπονται ποινές στα σωματεία και αποζημίωση υπέρ της εργοδοσίας για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες, αφού θα δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να κινηθεί δικαστικά και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από Σωματεία αν μία απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Περιορίζεται η νομική προστασία των συνδικαλιστών από απόλυση, επιχειρείται η παρεμπόδιση της παρέμβασης από αγωνιστές συνδικαλιστές σε χώρους δουλειάς, που μπαίνουν πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Σαν να μη φτάνουν τα παραπάνω, ψήφισε νέο πτωχευτικό νόμο για να μπορούν να μας παίρνουν το σπίτι και τους μισθούς ευκολότερα, βγάζει προγράμματα απασχόλησης ώστε να αποκτά η εργοδοσία φτηνά εργατικά χέρια με 200 ευρώ μισθό, γενικεύει τηλε-εργασία και τηλε-εκπαίδευση, δίνει ζεστό χρήμα σε κλινικάρχες, σε ιδιωτικές εταιρείες διοδίων, στις μεγάλες επιχειρήσεις, δυναμώνει την καταστολή ενάντια σε όποιον αντιστέκεται, διαλύει εργατικές-λαϊκές συγκεντρώσεις με χημικά και αύρες, χτυπώντας εργάτες και μαθητές.

Στον ήδη χτυπημένο κλάδο των αρχαιολόγων, πατώντας γερά πάνω στα θεμέλια που έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θίγει περαιτέρω το δικαίωμα στην εργασία, καθώς παγιώνει τις εξειδικεύσεις καρατομώντας το επιστημονικό αντικείμενο, ακυρώνοντας στην ουσία το πτυχίο και βάζοντας υψηλότερα εμπόδια για την επιλογή -όχι φυσικά σε μια μόνιμη θέση εργασίας- αλλά σε μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, μέσα στο περιβάλλον της ήδη γιγαντωμένης ανεργίας. Μάλιστα, το ΥΠΠΟΑ προχωράει ένα βήμα παραπέρα, με την κατάθεση του άρθρου 53 του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Eκσυγχρονισμός, αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.), ίδρυση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» στο Δήμο Λέσβου, και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», όπου προβλέπεται ότι αν δουλεύουμε σε έργο δεν θα μπορούμε να υποβάλλουμε αίτηση πρόσληψης σε άλλη προκήρυξη του ίδιου Υπουργείου για έργο, οι εργασίες του οποίου εμπίπτουν εντός του συμβατικού χρόνου της εργασιακής μας σχέσης στο έργο, στο οποίο απασχολούμαστε κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Στην ουσία, συνάδελφοι, μας καταδικάζουν σε πλήρη ανακύκλωση της ανεργίας για να κάνουν τη δουλειά τους. Ενώ οι εκατοντάδες συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, που δήθεν «έκτακτα» προσλαμβανόμαστε για συγκεκριμένο έργο, καλύπτουμε πάγιες ανάγκες, αφού συνεχώς οι ίδιες Εφορείες έχουν συνεχώς «έκτακτες» ανάγκες!

Άλλωστε, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Μυκήνες και τα Μάλια, αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο αριθμός των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων είναι μακριά από το να χαρακτηριστεί επαρκής και οι συνθήκες προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου απέχουν πολύ από το να είναι εξασφαλισμένες!

Συνάδελφοι, η οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι ο δικός μας μονόδρομος. Με υπομονή, αγωνιστικότητα και επιμονή σας καλούμε να τον περπατήσουμε. Κόντρα σε μοιρολατρία, παθητικότητα αλλά και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Απέναντι σε οποιαδήποτε φωνή αντίστασης, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξη» αξιοποιώντας το φόβο της πανδημίας, που ξαναφούντωσε από τις δικές της επιλογές και τη δική της ανεπάρκεια. Γίναμε όλοι μάρτυρες της απρόκλητης επίθεσης της κυβέρνησης με στόχο να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη πόλεις, στις οποίες οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας, και χωρίς να φιμωθούν φώναξαν και τίμησαν στην πράξη τα επίκαιρα συνθήματα και μηνύματα του Πολυτεχνείου.

Όπως επιχείρησε να αξιοποιήσει την πανδημία ως πρόσχημα για να επιτεθεί στο περιεχόμενο του εορτασμού του Πολυτεχνείου, με αντίστοιχο τρόπο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα περιοριστικά μέτρα που έχει ανακοινώσει, σαν μια ευκαιρία για να «τρέξει» πιο αποφασιστικά τα αντεργατικά της σχέδια, κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου. Έτσι, την ίδια στιγμή που γυρίζει την πλάτη στα επείγοντα αιτήματα των σωματείων και των συλλόγων και επιχειρεί να κηρύξει «σιωπητήριο» απέναντι σε κάθε φωνή διεκδίκησης, βιάζεται να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν στις 26 Νοέμβρη πρέπει να απεργήσουμε!

Για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία, για την ουσιαστική θωράκιση του συστήματος υγείας, για τη διεκδίκηση λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Για την υπεράσπιση της δουλειάς και του εισοδήματος των εργαζομένων, για να ακουστεί δυνατά η απαίτηση να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που επιδιώκει να πάρει πίσω εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες!

Απεργιακή συγκέντρωση:

Αθήνα, πλ. Κλαυθμώνος, 11:00

Ηράκλειο, πλ. Ελευθερίας, 10:30

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚΑ