Το σωματείο μισθωτών δικηγόρων σε συνέχεια της ιδρυτικής του συνέλευσης που διεξήχθη τον Ιούλιο, κλήθηκε το Σάββατο 3/10 σε σύσκεψη από το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο.

Κατ’ αρχάς, το σωματείο δεν έχει διεξαγάγει εκλογές, δεν έχει προχωρήσει στον προσδιορισμό βασικών πτυχών της λειτουργίας του και όταν κλήθηκε η σύσκεψη δεν είχε εγκριθεί καν το καταστατικό του από το Ειρηνοδικείο. Παρόλα αυτά, το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, του οποίου ο ρόλος είναι βασικά η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για την διεξαγωγή εκλογών, έλαβε απόφαση για την συμμετοχή του νεαρού αυτού σωματείου στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 13/10 -πριν από την σύσκεψη (!) – το ανακοίνωσε στην σύσκεψη και ζήτησε από τους συναδέλφους να συνεισφέρουν … με την κατάθεση “εικόνων” από τους χώρους εργασίας τους.

Εκπρόσωπος της ΕΡΓΑΣ (Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση) παρενέβη θέτοντας σε πρώτο στάδιο κάποια θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία προσδιορίζεται ο μισθωτός δικηγόρος με δεδομένο ότι στον κλάδο κυριαρχεί το μπλοκάκι και δεν είναι πάντα εύκολη η διάκριση μεταξύ αυτοαπασχολούμενου και μισθωτού, την ανάγκη ιδιαίτερης συνέλευσης για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων αιτημάτων του σωματείου, καθώς επίσης και ζητώντας πληροφορίες για το πότε και πού συνεδριάζει το ΔΣ, τα οποία δεν είναι καθόλου δευτερεύοντα αλλά παρέμειναν δυστυχώς αναπάντητα.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε την πρωταρχική και ανυπέρβλητη ανάγκη μαζικοποίησης του σωματείου, το οποίο ούτε εύκολο είναι σε μία περίοδο που τα σωματεία και ο συνδικαλισμός είναι κατασυκοφαντημένα, ούτε όμως αρκεί η σε γενικές διατυπώσεις αναγνώριση αυτής της ανάγκης. Τόνισε, επίσης, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου στα άμεσα προβλήματά τους και προφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού την ενότητα αυτών αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος εν γένει. Η μακρόχρονη ιστορική πείρα του συνδικαλιστικού κινήματος έχει θέσει ως αναντικατάστατο το σύνθημα «ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ – ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ» . Το ΠΑΜΕ και οι κινητοποιήσεις στις οποίες συσπειρώνει σωματεία που ελέγχονται από τις δυνάμεις του ΚΚΕ δεν αποτελεί κανένα δευτεροβάθμιο όργανο του συνδικαλιστικού κινήματος, έχει πολιτική ταυτότητα και πολιτικό πλαίσιο. Η συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις περιχαρακώνει και καπελώνει το σωματείο και θέτει ιδεολογικοπολιτικά εμπόδια στους συναδέλφους να έρθουν και να συσπειρωθούν σε αυτό.

Η καθημερινότητα των μισθωτών δικηγόρων είναι σκληρή, καθώς δεν απολαμβάνουν κανένα προστατευτικό πλέγμα της εργατικής νομοθεσίας, θεωρούμενοι ως «συνεργάτες». Η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι αδυσώπητη, τα ωράρια ατελείωτα και τα δικαιώματα μηδενικά. Το σωματείο είναι βαθιά ανάγκη και μονόδρομος για οποιαδήποτε προοπτική. Μέσα στις δυσκολίες της περιόδου πρέπει συλλογικά να παλέψουμε προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα σεχταριστικά αναχώματα και να μπορέσει να αναπτυχθεί η δυναμική του ενωτικού αγώνα που βρίσκει διέξοδο στο δρόμο.

Η ΕΡΓΑΣ σκοπεύει να κινηθεί και να παλέψει προς την κατεύθυνση αυτή και καλεί τους μισθωτούς δικηγόρους και τους ασκούμενους να γραφτούν στο σωματείο και να στηρίξουν την προσπάθειά της.