Ανακοίνωση της Πορείας

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαγόρευση της εισόδου της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο την Τετάρτη 17/11 από ομάδες που συσπειρώνονται στα ΕΑΑΚ. Το ξύλο και οι προπηλακισμοί μέσα κι έξω από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, η λογική «πορτιέρη» που αποφασίζει ποιος έχει ή δεν έχει δικαίωμα να καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο που έχουν υιοθετήσει οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, αποτελούν μια πλήρως εσφαλμένη πολιτική αντίληψη που κρίνει πως οι πολιτικές αντιπαραθέσεις λύνονται με οργανωτικούς όρους. Ενέργειες και πρακτικές σαν κι αυτήν είναι εντελώς ξένες και εχθρικές προς την αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους, θυματοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ για να ψαρεύει στα θολά νερά, ενώ ταυτόχρονα δίνουν άλλοθι στη δεξιά προπαγάνδα, στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της για να λοιδορούν το άσυλο και τους συλλογικούς αγώνες, για να απομαζικοποιείται ο τριήμερος εορτασμός και να δίνεται πάτημα στην όξυνση της δεξιάς πολιτικής της καταστολής και της τρομοκρατίας.

Οι τραμπούκικες πρακτικές και η επίλυση πολιτικών ζητημάτων με όρους ξύλου και τσαμπουκά αποτελούν πλέον καθημερινή πρακτική των ΕΑΑΚ, που δε διστάζουν στις σχολές και σε χώρους ασύλου να τις αναπαράγουν ακόμη και μεταξύ τους ή να μιλούν για «ηγεμονία» όταν απαγορεύουν σε δυνάμεις όπως η Φοιτητική Πορεία να παρεμβαίνουν με ισότιμους όρους στους συλλόγους. Η πολιτική λογική που υπαγορεύει πως όταν υπάρχουν ορισμένες συγκεντρωμένες δυνάμεις σε έναν χώρο μπορούν με το «έτσι θέλω» να απαγορεύουν την είσοδο στο Πολυτεχνείο, αναγορεύοντας τους εαυτούς τους σε όψιμους τιμητές της Εξέγερσης του Νοέμβρη, η λογική του τσαμπουκά και της επιβολής με αντιδημοκρατικούς όρους της μιας ή της άλλης άποψης, αποτελεί λογική που δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά, την ιστορία, το ήθος και τους αγώνες της. Η πραγματική αριστερά στεκόταν και στέκεται πάντα απέναντι στις δεξιές πρακτικές της βίας και των τραμπουκισμών και όσων τις αναπαράγουν, ιδιαίτερα στο όνομα κάποιας «επαναστατικής» λογοκοπίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμάει δημαγωγικά και υποκριτικά το Πολυτεχνείο, μόνο επιλεκτικά θυμάται «τους αγώνες της νεολαίας για δημοκρατία» και τώρα, θυματοποιημένος από την τραμπούκικη δράση των ΕΑΑΚ επιχειρεί να απευθυνθεί στον αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και λαϊκής θέλησης ψήφιζε το 3ο μνημόνιο το φθινόπωρο του 2015, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που απαγόρευε τις διαδηλώσεις εν όψει της επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα μέρες Πολυτεχνείου, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφε συμφωνίες επέκτασης των αμερικανατοϊκών βάσεων με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ (όπως τον είχε αποκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας). Και αν με το ένα χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, με το άλλο χέρι ορκίζεται στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ψηφίζει αντεργατικούς νόμους είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, στηρίζει τη σημερινή κυβερνητική πολιτική της περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, δείχνει πλήρη ανοχή και συνενοχή απέναντι στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας, ενώ πέρυσι στοιχήθηκε πλήρως πίσω από την απαράδεκτη χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια. Ο λαϊκός και νεολαιίστικος ξεσηκωμός του Νοέμβρη είναι επίκαιρος γιατί έθεσε στο στόχαστρό του τον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, για να τσακιστεί το καθεστώς της ξενοκρατίας και της εθνικής υποτέλειας, για να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας, ζητήματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πολιτική των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας ολιγαρχίας.

Θυμίζουμε ότι οι οργανώσεις των ΕΑΑΚ που επιχείρησαν να απαγορεύσουν την είσοδο στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο ήταν εκείνες που όλο το διάστημα μέχρι το 2015 όχι μόνο δεν αντιπαρατέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πραγματοποιούσαν όλων των ειδών τις συνεργασίες μαζί του, είτε σε συνδικαλιστικό επίπεδο στους συλλόγους και τα σωματεία, είτε συγκροτώντας κοινές επιτροπές στις γειτονιές και τις συνοικίες από το 2011 και τις «λαϊκές συνελεύσεις» στις πλατείες, για το χρέος αργότερα ή για το «Όχι» στο δημοψήφισμα, που από κοινού κατέβαιναν σε συγκεντρώσεις στήριξης της «εθνικής διαπραγμάτευσης» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι δυνάμεις που συγκροτούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΛΑΕ και σε φοιτητικό επίπεδο συσπειρώνονται στα ΕΑΑΚ, κράτησαν στάση θετική απέναντι στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο άλλωστε ορισμένοι εξ αυτών συμμετείχαν κανονικά, ενώ έβλεπαν κατά το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής του τη «δυνατότητα άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής και παραχώρησης δικαιωμάτων», όπως έγραφαν στα έντυπα και τις εφημερίδες τους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πάνω και πρώτα απ’ όλα ανήκει στον αγωνιζόμενο λαό και κανείς όψιμος ή μη τιμητής της, δεν μπορεί να αυτοαναγορεύεται σε «πορτιέρης» του Πολυτεχνείου, που ορίζει ποιος έχει ή όχι δικαίωμα να καταθέτει στεφάνι και να εισέρχεται σε αυτό. Καλούμε τη νεολαία και τον λαό να καταδικάσουν και να απομονώσουν πρακτικές σαν την παραπάνω, να υπερασπιστούν το άσυλο και τα δημοκρατικά κεκτημένα του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα, συνεχίζουμε!