Με επιτυχία έγινε η συγκέντρωση των λογιστών φοροτεχνικών μετά από κάλεσμα της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) μπροστά στο Υπουργείο Οικονομικών, την Πέμπτη 9 Ιουνίου το πρωί.

Τα κύρια αιτήματα ήταν η αναβολή των MYDATA (ηλεκτρονικών βιβλίων) για το έτος 2022, η παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως 30/9/2022, η καθιέρωση-θεσμοθέτηση της αδείας ασθενείας του λογιστή και η άδεια μητρότητας για τις λογίστριες με ανάλογη παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους, η καθιέρωση του μήνα Αυγούστου ως περίοδος αδείας με μετάθεση των δηλώσεων, η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν πάνω από 400 λογιστές και λογίστριες κάτι που είναι μια ελπιδοφόρα αρχή. Στον συγκεκριμένο κλάδο των φοροτεχνικών κυριαρχεί οργή, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια φορτώθηκε με εργασίες που έπρεπε να προσφέρονται δωρεάν από το δημόσιο, με την εφαρμογή εκατοντάδων κρυπτογραφημένων εγκυκλίων από το 2020, με απανωτές ΠΝΠ (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) που τους έκλεισαν στα γραφεία τους χωρίς δευτερόλεπτο άδειας. Ενώ τώρα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια τούς έχουν γονατίσει, παρά τα σοβαρά προβλήματα (ασθένεια, καλοκαιρινή άδεια, my data) που συσσωρεύονται.

Αρνητική ήταν η στάση της ηγεσίας της ομοσπονδίας (ΠΟΦΕΕ) με την εκκωφαντική της σιωπή και απουσία, αλλά παρόλα αυτά 15 Ενώσεις πανελλαδικά συμμετείχαν με ανάλογες κινητοποιήσεις που είναι μια αγωνιστική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στο μεταξύ αναμένονται συναντήσεις με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Πιτσιλή, η οποία μετατέθηκε για την Δευτέρα 20/6, ενώ προηγήθηκε η ανακοίνωση για 2η παράταση της διαβίβασης εσόδων για το 2021 (από 15/6 μετατέθηκε για έως 30/6) και με τον υφυπουργό οικονομικών Βεζυρόπουλο.