Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Από σήμερα, 12 έως και τις 22 Απρίλη, θα διεξαχθεί στη χώρα μας η αεροναυτική άσκηση Ηνίοχος με τη συμμετοχή 8 χωρών, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Ισπανίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου. Η άσκηση εντάσσεται και υπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επιβεβαιώνει τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό δίκτυο στρατιωτικών βάσεων. Η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, τα στρατιωτικά αεροδρόμια στη Λάρισα και την Ανδραβίδα, τα λιμάνια σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, η βάση των drones στο Στεφανοβίκειο, η αεροπορική βάση στο Άκτιο, και όσες νέες βρίσκονται στα σκαριά, είναι αυτά που πιστοποιούν την ανάδειξη της Ελλάδας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών προκειμένου να σχεδιάζουν τα επιθετικά τους σχέδια και να εξαπολύουν τις κατακτητικές τους επιθέσεις.

Από τη μεριά τους, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θέλουν να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία, να την πιέσουν και να την εκβιάσουν, αξιοποιώντας σαν πιόνι την Ελλάδα, για ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, όπως το ζήτημα της απόκτησης των S-400. Πολύ περισσότερο, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί στα Νατοϊκά σχέδια, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές θέλουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στην περιοχή περιορίζοντας τη σταθερή επάνοδο και στρατιωτική παρουσία και δραστηριότητα της Ρωσίας, καθώς επίσης και τη ισχυρή άνοδο και την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Από τη μεριά της, η Ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες υποτελείς κυβερνήσεις, αναζητώντας την εύνοια των ξένων «προστατών», έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο, σε ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα για την περικύκλωση της Ρωσίας και την ανάσχεση της κινέζικης επέκτασης στα Βαλκάνια, στην Ανατ. Ευρώπη, στη Μεσόγειο, την ώρα που το ΝΑΤΟ δίνει αέρα στην επιθετικότητα της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και χαρακτηρίζει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων «διμερείς διαφορές». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και όλες οι προηγούμενες, από τη μια προσπαθεί να κατευνάσει την επιθετικότητα της Άγκυρας με μια πολιτική ενδοτισμού και υποχωρήσεων και από την άλλη προχωρά σε «στρατηγικές συμμαχίες», εμπλέκοντας με τυχοδιωκτικό τρόπο τη χώρα στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσφέρει γη και ύδωρ στους αμερικανονατοϊκούς προσδοκώντας τη στήριξή τους, αυξάνει τη στρατιωτική θητεία και προχωρά σε οικονομικά δυσβάσταχτους για το λαό στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την ώρα που τον αφήνει εντελώς έκθετο απέναντι στην πανδημία και δεν δίνει ούτε ευρώ για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Απάντηση στα επικίνδυνα και φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια μπορεί να δώσει ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής, μέσα από την ανάπτυξη ενός αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού μετώπου, ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους, τον ιμπεριαλισμό και τις ντόπιες κυρίαρχες τάξεις, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να φύγουν οι Βάσεις, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τη χώρα μας, για Εθνική Ανεξαρτησία, για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών.

12-Απρίλη-2021
Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ