Επαναλαμβανόμενες 24ωρες γενικές απεργίες συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γαλλία, ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Προϋπόθεση για την κατοχύρωση πλήρους σύνταξης είναι και η συμπλήρωση 43 χρόνων εργασίας, μέτρο που δυσχεραίνει, αν όχι καταργεί εντελώς, το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση για μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Η οργή ξεχειλίζει στη χώρα, καθώς ένα ακόμα αντεργατικό-αντιλαϊκό νομοσχέδιο βρίσκεται στα σκαριά, την ώρα που ο πληθωρισμός σημειώνει ιστορικό ρεκόρ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απλώνονται σε πολλούς κλάδους, με τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς, όπως τα διυλιστήρια, τα λιμάνια και οι μεταφορές να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Ήδη την Τετάρτη 15 Μάρτη, ανήμερα της συζήτησης του σχεδίου νόμου σε μεικτή επιτροπή της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης, πλήθος συγκεντρώσεων πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, στο πλαίσιο νέας 24ωρης απεργίας. Επιπλέον, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι σε ενέργεια, χημική βιομηχανία, αποκομιδή απορριμμάτων και δίκτυα αποχέτευσης. Ήδη στην κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας τα συνδικάτα που για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια συγκρότησαν ενιαίο μέτωπο έκαναν λόγο για τουλάχιστον 3,5 εκατ. διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν εντείνει από την πλευρά της την καταστολή και τις απειλές σε βάρος των εργαζομένων. Η αστυνομία στο Παρίσι προχωρά συνεχώς σε καταστολή των κινητοποιήσεων με χρήση βίας και χημικών, ενώ προχωρά σε αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών. Στο ίδιο πλαίσιο, υπουργοί κάνουν λόγο ακόμα και για επίταξη απεργών, ενώ ο υπουργός Μεταφορών, Κλ. Μπον, άσκησε κριτική για την απουσία «μέτρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων, έστω και μερικών».

Μπροστά στον πανεργατικό ξεσηκωμό και αδυνατώντας να τον καταστείλει και να τον εκτονώσει η κυβέρνησή του Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοικτή αντιδημοκρατική εκτροπή για να επιβάλει πραξικοπηματικά το νομοσχέδιο. Αποφάσισε να κάνει χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών και να περάσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λίγο μετά τον προγραμματισμό της ψηφοφορίας, καθώς η κυβέρνηση εκτίμησε πως το νομοσχέδιο δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αναμένονταν αν θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση και κυρίως το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των συνδικάτων και των εργαζόμενων για αυτή τη βοναπαρτική “νομοθετική πρωτοβουλία” του Μακρόν που στηρίζεται σε άρθρο (49.3) του Γαλλικού Συντάγματος .

Ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας των εργαζομένων, της CGT, δήλωσε πως αν η Βουλή υπερψηφίσει την “μεταρρύθμιση” ή αν η κυβέρνηση αποφασίσει να την ενεργοποιήσει με βάση το άρθρο 49.3 του Συντάγματος «δεν υπάρχει θέμα να σταματήσουμε» τις διαδηλώσεις, είπε, φέροντας ως παράδειγμα τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι οποίοι απεργούν σε 35 πόλεις.
Ας σημειωθεί, οτι λίγο νωρίτερα, η γαλλική Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχει η κεντροδεξιά, ενέκρινε το κείμενο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Ιστορικό ρεκόρ για τον πληθωρισμό

Την ίδια ώρα, πολύ πάνω από το αναμενόμενο κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Φλεβάρη του 2023. Οι τιμές στα αγαθά εκτινάχθηκαν κατά 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την ισχυρότερη άνοδο για τη χώρα στην ιστορία της ευρωζώνης. Η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee ανέφερε στην έκθεσή της την Τετάρτη 15 Μάρτη ότι τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά ήταν οι κύριοι συντελεστές στις αυξήσεις των τιμών σε ετήσια βάση, ενώ οι αυξήσεις στο ενεργειακό επιβραδύνθηκαν.

Βρετανία

Στη Βρετανία, νέα τριήμερη απεργία ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Μάρτη χιλιάδες γιατροί, διεκδικώντας για μία ακόμα φορά αυξήσεις στους μισθούς, με φόντο την ακρίβεια στο σύνολο των αγαθών και την «εκτόξευση» του πληθωρισμού. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι εκπαιδευόμενοι γιατροί έχουν χάσει το 26% της αμοιβής τους, σε πραγματικούς όρους, σε σχέση με το 2008. Η στασιμότητα των μισθών και η μεγάλη αύξηση των τιμών επηρεάζει το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων της χώρας. Δάσκαλοι, οδηγοί του μετρό του Λονδίνου, δημόσιοι υπάλληλοι, πανεπιστημιακό προσωπικό και άλλοι κλάδοι ενώθηκαν με τους απεργούς γιατρούς την Τετάρτη 15 Μάρτη, ημέρα παρουσίασης του νέου προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλουν οι εργαζόμενοι είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Γερμανία

Αλλά και στη Γερμανία, νέες 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες πραγματοποίησαν την Κυριακή 12 και τη Δευτέρα 13 Μάρτη οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια του Αμβούργου, του Αννόβερου και του Βερολίνου – Βρανδεμβούργου.
Το συνδικάτο Ver.di ξεκίνησε γύρο διαπραγματεύσεων με τις διοικήσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους εργαζόμενους σε κρατικές και τοπικές υπηρεσίες, επίγεια εξυπηρέτηση και αεροπορική ασφάλεια. Το ver.di βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ομοσπονδία εταιρειών αεροπορικής ασφάλειας (BDLS) κι επιδιώκει να εξασφαλίσει «αύξηση των αμοιβών για τα ωράρια των νυχτερινών βαρδιών και αυτών των σαββατοκύριακων και των αργιών».

«Η εργασία 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικογενειακή ζωή […]. Οι συνθήκες εργασίας πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές ώστε να προτίθεται επαρκής αριθμός εργαζομένων να κάνει αυτή τη δουλειά» τονίζει το ver.di. Οι αμοιβές για αυτές τις βάρδιες δεν έχουν αυξηθεί «από το 2006 και διαπραγματευόμαστε αύξηση από το 2013», διευκρίνισε. Το συνδικάτο ζητά αύξηση 10,5% στους μισθούς με εκπρόσωπό του να διαμηνύει πως εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες αμοιβής και εργασίας η χώρα θα ζήσει άλλο ένα καλοκαίρι χάους στα αεροδρόμια.