Πυρκαγιές – Ακρίβεια – Φτώχεια – Εργασιακός μεσαίωνας – Καταστολή!
Δεν διαχειριζόμαστε την πολιτική τους! Την ανατρέπουμε με τους αγώνες, το λαό και την Αριστερά!

Οι φετινές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) πραγματοποιούνται στη βαριά σκιά που απλώνεται πάνω από τη χώρα και το λαό μας εξαιτίας της δεξιάς αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, τη Ροδόπη, τη Ρόδο, τη Βοιωτία, την Πάρνηθα, την ανατολική Αττική, την Εύβοια και σε όλη τη χώρα, που κατέκαψαν δεκάδες ανθρώπους και περισσότερο από 1,5 εκατ. στρέμματα γης, ολόκληρες προστατευόμενες δασικές εκτάσεις, σπίτια και το βιος πολλών ανθρώπων, αναδεικνύουν το μέγεθος της εμπρηστικής πολιτικής όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

Μόνο στην Αττική και μόνο τα τελευταία 7 χρόνια -από τα οποία τα 5 κυβερνά η ΝΔ με το χρεοκοπημένο «επιτελικό κράτος» της- οι πολίτες του Λεκανοπεδίου μετρούν απώλειες δασών που ξεπερνούν το 33% της έκτασής του.

Το Λεκανοπέδιο μετατρέπεται γρήγορα σε ένα πραγματικό καμίνι για όλους και για τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ενώ τώρα με τις πρώτες βροχές θα ξεκινήσουν οι πλημμύρες. Η κυβέρνηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες, τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ, παρουσιάζουν το έγκλημα αυτό σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Προσπαθούν να αντιστρέψουν την αλήθεια. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η επιδείνωση του κλίματος και οι επιπτώσεις της στις ζωές μας είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τους. Εκείνης της πολιτικής που αφήνει τα δάση απροστάτευτα, τους μηχανισμούς πρόληψης και προστασίας αποψιλωμένους από προσωπικό και υποδομές, την ώρα που οι «επενδυτές» τσιμεντοποιούν τα πάντα, λεηλατούν το φυσικό περιβάλλον, φυτεύουν «πράσινες» ανεμογεννήτριες στις κορυφές και τις πλαγιές των καμένων βουνών στο όνομα της «ανάπτυξής» τους.

Την ώρα που τα δάση μας φλέγονται κυριολεκτικά, η ίδια δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί την ξέφρενη κούρσα της ακρίβειας βάζοντας φωτιά στα εισοδήματά μας. Οι τιμές στο γάλα, το λάδι, σε όλα τα βασικά είδη εκτοξεύονται, μαζί και στην ενέργεια και τα καύσιμα. Το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών λεηλατείται βάναυσα, η ποιότητα της ζωής υποβαθμίζεται δραματικά, η φτώχεια σαρώνει. Απέναντι στη σαρωτική ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα η κυβέρνηση της ΝΔ πετάει ψίχουλα και φιλοδωρήματα ζητιανιάς, τα κάθε λογής «pass» για να χρυσώσει το χάπι της εξαθλίωσης στην οποία μας καταδικάζει. Τα κυβερνητικά στελέχη και η κυρίαρχη προπαγάνδα πασχίζουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια είναι «εισαγόμενη», πως «φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία». Πως υπεύθυνοι είναι όλοι οι άλλοι εκτός από την ίδια την κυβέρνηση. Όμως για την πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση με την νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει, που πίνει νερό στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», δηλαδή της άγριας λεηλασίας του λαού από το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο.

Κυβέρνηση της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι από κοινού υπεύθυνοι γιατί υπηρετούν την ίδια πολιτική της ολόπλευρης εξάρτησης της χώρας από την ΕΕ. Όμως η ΕΕ δεν είναι «το σπίτι των λαών» όπως προσπαθούν να πείσουν. Αντίθετα είναι υπεύθυνη για την καταστροφή όλου του παραγωγικού ιστού της χώρας, για τα βάρβαρα μνημόνια, για την ερήμωση της αγροτιάς, τη διάλυση της βιομηχανίας, τη φτώχεια και την ανεργία που μαστίζει το λαό και τη νεολαία. Κυβέρνηση και ΕΕ καταδικάζουν το λαό, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, σε σύγχρονους σκλάβους στα κάτεργα του τουρισμού, της -κατά τα άλλα- «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. Καμία προκοπή δεν πρόκειται να δει ο λαός μας μέσα στο «κλουβί» της ΕΕ, μόνο νέες και ακόμα πιο ασφυκτικές θηλιές. Μόνο έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τους εμπρηστές του πολέμου και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να υπάρξει πραγματική προκοπή!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε μακρύ χέρι του κράτους

Με μια σειρά από αντιδραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις τις τελευταίες δεκαετίες (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης κλπ) οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χάνουν τα χαρακτηριστικά μιας λαϊκής έκφρασης που στήριζε με άμεσο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών. Ο πρόσφατος νόμος «Βορίδη» διαμορφώνει ένα ασφυκτικό, συγκεντρωτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που μετατρέπει Δήμους και Περιφέρειες σε μοχλούς επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, την εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών, τη φοροεπιδρομή.

Τα πάντα υποτάσσονται στην πολιτική της «ανταποδοτικότητας» και της «κερδοφορίας». Την ώρα που οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες συρρικνώνονται και εμπορευματοποιούνται μέσω των λεγόμενων ΣΔΙΤ (συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν πολύ ακριβά τις ήδη χιλιοπληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες της πρόνοιας, της πρωτοβάθμιας υγείας, της εκπαίδευσης, της καθαριότητας. Δήμοι και Περιφέρειες ολοένα και περισσότερο εξαρτώνται από τα λεγόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια αφού η στρόφιγγα του κρατικού προϋπολογισμού κλείνει. Αλλά και οι όποιες χρηματοδοτήσεις φτάνουν μέσω των ΕΣΠΑ έχουν πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις και παραλήπτες. Μέσα από σκοτεινές διαδρομές της ρεμούλας και της διαπλοκής καταλήγουν να υπηρετούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, σε έργα «βιτρίνα» που δεν ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες. Ακόμα και οι ελεύθεροι χώροι στις πλατείες και στα άλση γίνονται αντικείμενο εμπορευματικής εκμετάλλευσης στο βωμό του κέρδους.

Δεν υπάρχουν όμορφες πόλεις όταν
απαξιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών

Είναι αλήθεια ότι η Ηλιούπολη είναι μια προνομιακή συνοικία, τόσο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης μέσα στο Λεκανοπέδιο, όσο και απ’ το πολεοδομικό της σχέδιο για το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Φυσικά τα πλεονεκτήματα αυτά δεν είναι ίδια για όλους τους κατοίκους της, αφού τόσο η περιοχή της Αγίας Μαρίνας, όσο και το μεγαλύτερο τμήμα του Αγίου Κωνσταντίνου, έχουν την εικόνα της οικιστικής υποβάθμισης, με στενούς δρόμους και περιορισμένο έως και καθόλου πράσινο. Έχει λοιπόν και η πόλη μας την ταξική διαστρωμάτωση όπως και οι πιο πολλές συνοικίες του Λεκανοπεδίου. Η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική αλλά και τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα που βασανίζουν την πόλη έχουν προκαλέσει σοβαρή αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επελαύνει με ομοβροντία νόμων και ο Γεωργιάδης θριαμβολογεί για τη θέσπιση της 16ωρης και 6ήμερης εργασίας, γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω στο μεσαίωνα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου, ιδιαίτερα οι νέες οικογένειες ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί αποτελούν είδος πολυτέλειας, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των νέων οικογενειών, οι οποίες υποχρεώνονται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κόστος.

Η πανδημία ανέδειξε το «μεγαλείο» της κυβερνητικής εγκατάλειψης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με τις τραγικές συνέπειες και τις εκατόμβες των νεκρών. Το άλλοτε πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, είναι σήμερα ένα κουφάρι που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων κι ας έχουν χρυσοπληρώσει τη Δημόσια Υγεία με τις εισφορές τους. Ολοένα και περισσότερο υποχρεώνονται οι πολίτες να βρουν λύση στους ιδιώτες της Υγείας που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στα ερείπια του ΕΣΥ.

Τα Δημόσια Σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) είναι αντιμέτωπα με το καθεστώς της πάγιας και διαρκώς μειούμενης χρηματοδότησης. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή όπως και οι προηγούμενες με θράσος θριαμβολογεί και παρουσιάζει ως επίτευγμα το αυτονόητο. Ότι δηλαδή εξασφάλισε την ελάχιστη χρηματοδότηση για να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Η κυβερνητική πολιτική επιφυλάσσει ακόμα πιο δυσοίωνες ημέρες για τη Δημόσια Εκπαίδευση στο Δήμο μας και όχι μόνο. Το πέρασμα των σχολείων στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων, μέσω της λεγόμενης «αυτονομίας», θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια για τους πολίτες της Ηλιούπολης, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων.

Το πρόβλημα της στέγης αποκτά και στην Ηλιούπολη εκρηκτικές διαστάσεις. Τα ενοίκια εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη. Οι πλειστηριασμοί κατοικιών στο δήμο διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Οι οικογένειες βλέπουν τα σπίτια τους να γίνονται λεία στα νύχια των αρπακτικών του τραπεζικού συστήματος, στα λεγόμενα «funds». Απέναντι σε αυτό το εκρηκτικό πρόβλημα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, με την ανοχή της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων, διαφημίζει προγράμματα «νομικών συμβουλών» και «υποστήριξης» των λαϊκών οικογενειών. Περισσεύει το θράσος και ο κυνισμός τους. Με φθηνά επικοινωνιακά κόλπα πιστεύει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και όσες δυνάμεις ταυτίζονται μαζί της, ότι θα συγκαλύψουν τη στήριξη που παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική και στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Μετατρέπονται συνειδητά σε «αμορτισέρ» απορρόφησης των κοινωνικών κραδασμών και της λαϊκής οργής που γεννά η πολιτική της ΝΔ.

Φαίνεται πως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή κοιμόταν ήσυχη τα βράδια του καλοκαιριού μιας και στον Υμηττό, στους πρόποδες του οποίου φιλοξενείται η Ηλιούπολη, το δάσος είναι πλέον μακρινή ανάμνηση. Φρόντισαν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά και η εμπρηστική πολιτική και οι δασοκτόνοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων να αφήσουν τον «Τρελό» στο έλεος των πυρκαγιών.

Παράλληλα με όλα αυτά έχουν γίνει καθεστώς τα χρόνια προβλήματα του Δήμου μας. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση πνίγει την πόλη. Η χάραξη και κατασκευή της Λ. Αλίμου – Κατεχάκη, που χώρισε την Ηλιούπολη στη μέση σε συνδυασμό με το μετέπειτα πέρασμα της περιφερειακής Υμηττού από την πόλη δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακού εμφράγματος τις περισσότερες ώρες και μέρες. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα με μαθηματική ακρίβεια θα γιγαντωθεί μετά τα φαραωνικά έργα που υλοποιούνται στο Ελληνικό. Απέναντι σε αυτό, οι κυρίαρχες δημοτικές παρατάξεις που στηρίζουν και στηρίζονται στην κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σιωπούν και εθελοτυφλούν. Η Ηλιούπολη κοντεύει να πάρει το βραβείο της πιο βρόμικης πόλης. Μια βόλτα μακριά από τους κεντρικούς δρόμους, στις «βιτρίνες» της πόλης, στις γειτονιές της Ηλιούπολης φανερώνει το μέγεθος της εγκατάλειψης του τομέα της καθαριότητας, όταν οι κάδοι απορριμμάτων δεν έχουν πλυθεί σχεδόν ποτέ τα τελευταία χρόνια, ενώ η ανακύκλωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ένα σκανδαλώδες φαγοπότι επιχειρήθηκε να στηθεί με επίκεντρο το δημοτικό φωτισμό με την ευθύνη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Διαγωνισμοί με έντονο άρωμα οσμής σκανδάλων και πάρτι εκατομμυρίων ευρώ για έργα φωτισμού της πόλης που -ευτυχώς- μπλοκαρίστηκαν προς στιγμή, συνθέτουν το σκηνικό. Η πραγματικότητα είναι πως κάτω από αυτές τις συνθήκες η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ελλιπούς ή και ανύπαρκτου φωτισμού σε μεγάλα τμήματά της.

Τα αστραφτερά τους χαμόγελα δεν κρύβουν τις πραγματικές τους επιδιώξεις

Στις 8 Οκτώβρη θα ζητήσουν την ψήφο του κόσμου της Ηλιούπολης, για άλλη μια φορά πολλοί συνδυασμοί που αυτοπαρουσιάζονται ως τάχα «ανεξάρτητοι» ή «αδέσμευτοι». Με αστραφτερά χαμόγελα, προεκλογικές διακηρύξεις σε γυαλιστερά και ακριβά χαρτιά, κενές όμως από περιεχόμενο, με επικοινωνιακά τσιτάτα που κάνουν την εμφάνισή τους σαν ξαναζεσταμένα πιάτα κάθε τέσσερα χρόνια. Είναι εκείνοι που πήραν το «χρίσμα» από τα κυρίαρχα κόμματα της ολιγαρχίας, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Για να την ερμηνεύσουν αύριο ως επικρότηση και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που διεκδικούν το ρόλο του επίδοξου διαχειριστή της κυβερνητικής πολιτικής στο επίπεδο του Δήμου. Είναι εκείνες οι δυνάμεις που στις κρυφές τους ατζέντες, στα πραγματικά τους δηλαδή προγράμματα, έχουν τη συνέχιση της κυρίαρχης πολιτικής που επιβάλλει τη φορολεηλασία, διαλύει τις κοινωνικές δομές σε Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια, ξεπουλά τα πάντα στο όνομα του κέρδους και της «ανταποδοτικότητας».

Δεν είμαστε «διαχειριστές»
της αντιλαϊκής πολιτικής τους
Παλεύουμε για την ανατροπή της!

Η δημοτική μας παράταξη, η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, σε αντιπαράθεση με διάφορους διάττοντες αστέρες που κάνουν την εμφάνισή τους κατά περιόδους και εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κανένα αποτύπωμα, έχει σταθερή παρουσία και δράση στην Ηλιούπολη εδώ και 25 χρόνια. Μέσα από την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά πολύ περισσότερο έξω από αυτό, σταθήκαμε απέναντι σε όλες εκείνες τις πολιτικές που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Καταγγέλλουμε και παλεύουμε για την ανατροπή της δεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εκποιεί τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Με την παρέμβασή μας στις δημοτικές εκλογές δεν διεκδικούμε να γίνουμε διαχειριστές αυτής της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό. Αντίθετα παλεύουμε για να οικοδομήσουμε ένα κίνημα που θα αποκρούσει την κυρίαρχη πολιτική, που θα υπερασπίσει τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Στον αντίποδα μιας τέτοιας κατεύθυνσης βρίσκονται οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) που μπορεί στα λόγια να γκρεμίζουν τον καπιταλισμό, τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά στην πράξη με την πολιτική τους αδυνατούν να εκφράσουν τα λαϊκά συμφέροντα και τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών μαζών, να δώσουν ώθηση στους μαζικούς αγώνες. Αντίθετα εξαντλούν τη δράση τους στην εκλογική τους ενίσχυση, μετατρέπονται σε πυροσβέστες των λαϊκών αγώνων, συμβιβάζονται τελικά με την κυρίαρχη πολιτική.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και το δυναμικό των συναγωνιστών που την πλαισιώνει, άνθρωποι του μόχθου, απόμαχοι της εργασίας, άνεργοι, νέοι φοιτητές, με πλούσια δράση και συνεισφορά στο εργατικό – συνδικαλιστικό αλλά και φοιτητικό – νεολαιίστικο κίνημα, έδωσαν και δίνουν το αγωνιστικό «παρών» σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις του λαού μας. Σταθήκαμε σθεναρά και αταλάντευτα, με δημόσια καλέσματα, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική των φασιστικών απαγορεύσεων, για να υπερασπίσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

Πήραμε πρωτοβουλίες και λάβαμε μέρος σε τοπικό επίπεδο στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις για να σπάσει αυτό το αντιδραστικό καθεστώς και η αστυνομοκρατία. Συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των πανεργατικών αγώνων για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα «Χατζηδάκη». Βρεθήκαμε στις μεγαλειώδεις παλλαϊκές κινητοποιήσεις καταγγελίας του κυβερνητικού εγκλήματος στα Τέμπη, στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και στις φονικές πυρκαγιές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα σπάσει τα δεσμά της ολόπλευρης εξάρτησης της χώρας μας από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – και ΕΕ.

Στις 8 Οκτωβρίου
Στηρίξτε τις δυνάμεις του αγώνα και της ελπίδας
Ψηφίστε – Δυναμώστε
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
3-9-2023