Ανταπόκριση από Ικαρία

Με σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιούνη η απεργιακή συγκέντρωση της ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων και του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, κόντρα στη διαλυτική στάση όλων των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΜΕ ) που α­να­κάλεσαν την απεργία. Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης συμμετείχε με στάση εργασίας και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον ΣΕΠΕ κυριαρχούν δυνάμεις του ΠΑΜΕ το οποίο, ενώ στην ΕΛΜΕ καταψήφισε την πρόταση για στάση και συγκέντρωση, στην πρωτοβάθμια αναγκάστηκε να πάρει απόφαση συμμετοχής.

Κόντρα στη διαλυτική και υπονομευτική τακτική των ηγεσιών και των δυνάμεων που ακύρωσαν την απεργία, κόντρα στις προτάσεις του ΠΑΜΕ για «σχέ­δια νόμου» και ρεφορμιστικές διεξόδους, η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΝΙ κηρύσσοντας στάσεις εργασίας, υπερασπίστηκαν την απόφαση για πραγματοποίηση της απεργίας και της συγκέντρωσης. Στις τοποθετήσεις των σωματείων στη συγκέντρωση, εκτός των άλλων ασκήθηκε κριτική για την απόφαση ανάκλησης της απεργίας.

Η συγκέντρωση στη Ικαρία έγινε στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου και παρά την ολέθρια απόφαση των ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων (και του ΕΚ Σάμου) να ακυρώσουν μια προγραμματισμένη από μέρες και προετοιμασμένη πανελλαδική α­περγία, η συμμετοχή των εργαζομένων δεν ήταν μόνο ελπιδοφόρα αλλά σηματοδότησε για άλλη μια φορά την απαίτηση και την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νόμο λαιμητόμο.

Τα δύο σωματεία (ΕΛΜΕ, ΣΕΝΙ), στο ελάχιστο διάστημα της κωλοτούμπας των συνδικαλιστικών ηγεσιών, έδωσαν έναν μαραθώνιο αγώνα κόντρα σ’ αυτήν και κατάφεραν να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και συγκέντρωση και μέσα από τις σημαντικές αναλύσεις και τοποθετήσεις να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συγ­κεν­τρω­μέ­νους.

Η ΕΡΓΑΣ από την πρώτη στιγμή της ακύρωσης της απεργίας πάλεψε με κάθε τρόπο ώστε στα σωματεία να περάσει η γραμμή της πραγματοποίησής της. Με ανάρτηση ανακοίνωσης στα τοπικά ΜΜΕ η ΕΡΓΑΣ κάλεσε στη συγκέντρωση και πάλεψε για την επιτυχία της. Μοιράστηκε ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ, ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες έγινε πλατιά αφισοκόλληση.

Εκ μέρους της ΕΡΓΑΣ στη συγκέντρωση μίλησε ο σ. Β Πετράκης, αναπτύσσοντας τις θέσεις της παράταξης για την πολιτική κατάσταση, τον αντεργατικό νόμο, το συνδικαλιστικό κίνημα και τις γραμμές που αναμετρώνται σε αυτό.

Η συγκέντρωση έληξε με το κάλεσμα στην απεργία στις 10/6 και την διατράνωση της πίστης στη δύναμη των αγώνων.