Με 24ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις την Δευτέρα 28/11, την Τρίτη 29/11 καθώς και την Πέμπτη 1/12 απαντάνε οι νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας, κουβαλώντας την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, για τους χιλιάδες θανάτους covid εκτός ΜΕΘ, για τις τραγικές αναμονές χειρουργείων και αναγκαίων θεραπειών, έχοντας επιβάλλει σε ολόκληρη την κοινωνία ασφυκτικά μέτρα περιορισμού, καταστολής επιβολής προστίμων και αναστολών εργασίας στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, έρχεται με ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο να βάλει ταφόπλακα στο ήδη διαλυμένο ΕΣΥ.

Οι βασικές κατευθύνσεις που υπηρετεί το νομοσχέδιο είναι:

  1. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών με πλήρη απασχόληση και με αύξηση των μισθών τους στα δημόσια νοσοκομεία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων γιατρών μερικής απασχόλησης, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης και ιδιωτικού επαγγέλματος, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές και γενικότερα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγείας …για να “συμπληρώνουν το εισόδημά τους”, από τον ιδιωτικό τομέα.
  2. Η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. Στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας, με χιλιάδες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κουτσουρεμένο έως και ανύπαρκτο εξοπλισμό, η ημιαπασχόληση και οι γιατροί λάστιχο που θα πηγαίνουν από την εφημερία στο ιδιωτικό ιατρείο, δεν μπορεί παρά να συνιστά περαιτέρω υποβάθμιση στην ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη που θα παρέχεται στα δημόσια νοσοκομεία
  3. Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Με το νομοσχέδιο αυτό τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε μία δεξαμενή από την οποία οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να αντλούν πελατεία. Οι ασθενείς προκειμένου να αποφύγουν τις τεράστιες λίστες αναμονής, για χειρουργεία και εξετάσεις, θα προσφεύγουν σε απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία (όπως συμβαίνει ήδη με τα απογευματινά ιατρεία) σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να αλλάξουν γιατρό. Στην πραγματικότητα οι ασθενείς θα εκβιάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων σε εξοπλισμό και σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναδείχθηκε πολύ έντονα στα χρόνια της πανδημίας. Τις τραγικές ελλείψεις και τα τεράστια κενά του ΕΣΥ τα πλήρωσε και τα πληρώνει ο λαός μετρώντας χιλιάδες θανάτους από covid και άλλες νόσους, μετρώντας τεράστιες αναμονές για εξετάσεις, χειρουργεία και θεραπείες, τις πληρώνει βάζοντας ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβασή του στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με το νομοσχέδιο αυτό κορυφώνονται οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν υγείας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΠΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βάζοντας ολοένα και περισσότερους φραγμούς στη δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα πάνω στα ερείπια των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις πρέπει να βρούνε απέναντι τους τους μαζικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις για να ματαιωθούν!

  • Το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.
  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Άμεση επιστροφή όλων των εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Αυξήσεις στους μισθούς, εφαρμογή όλων των αποφάσεων του ΣΤΕ, επαναφορά όλων των επιδομάτων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Δημόσια και δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Η ΕΡΓ.Α.Σ καλεί

Σε μαζική στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών

Τρίτη 29.11 στο Υπουργείο Υγείας στις 12:30

Πέμπτη 1.12 στο συλλαλητήριο στη Βουλή 13:00