Καθώς μπήκαμε πλέον και επίσημα στην προεκλογική περίοδο, φουντώνει η κοκορομαχία ανάμεσα στη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενώ μεγάλο μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης καταναλώνεται στα σενάρια των συνεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εγκλωβίσει τη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή και οργή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που ξεχείλισε ιδιαίτερα μετά το έγκλημα στα Τέμπη και να καρπωθεί την επιταχυνόμενη φθορά της. Ο Τσίπρας στις περιοδείες του καλεί το λαό να κάνει «λίγες εβδομάδες υπομονή» ως τις 21 Μάη, καλώντας τους πολίτες να «επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει», την ίδια ώρα που τα επιτελεία τους εκτοξεύουν δημαγωγικά πυροτεχνήματα για την «πολιτική αλλαγή» που έρχεται.

Οι πρωτοφανείς και μεγαλειώδεις παλλαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, δείχνουν όμως ότι η υπομονή του λαού έχει εξαντληθεί. Η συνεχιζόμενη ακρίβεια και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που τσακίζουν κόκαλα, η φτώχεια που διευρύνεται σε ολοένα και περισσότερα λαϊκά στρώματα, τα δάνεια που κοκκινίζουν το ένα μετά το άλλο και οι πλειστηριασμοί που απειλούν τις λαϊκές κατοικίες, η διάλυση και το ξεπούλημα των δημόσιων δομών σε υγεία – παιδεία – μεταφορές κλπ, η πολιτική των μνημονίων της εξάρτησης που είναι ακόμα εδώ, όλα αυτά γεννούν τα καθημερινά αδιέξοδα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, αυτά που εξαντλούν την υπομονή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταχρεωμένος με αυτή την πολιτική. Δεν αποτελεί μέρος της λύσης αλλά πηγή των καυτών προβλημάτων του λαού μας. Είναι χρεωμένος γιατί, με την πολιτική των μνημονίων που επέβαλε και υπηρέτησε, έβαλε τη σφραγίδα του μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή κατάσταση. Δεν ξεχνάμε πως το έγκλημα στα Τέμπη -αποτέλεσμα του ξεπουλήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ- έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θολώνουν τα νερά και πουλάνε προεκλογικές υποσχέσεις για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ αυτοί που αποτέλεσαν τους πρωτομάστορες του ξεπουλήματός της και της επιβολής του διαβόητου χρηματιστήριου της ενέργειας. Για τους λογαριασμούς – φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που «δεν βγαίνουν», υπεύθυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Διαγκωνίζεται προεκλογικά με τη ΝΔ για τον κατώτατο μισθό, αντιπαραβάλλοντας τα 800€ απέναντι στα 780€ που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Τόση απόσταση χωρίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή της ΝΔ, μόλις 20€. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι επί των ημερών του διατηρήθηκε και παραμένει ως σήμερα άθικτο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό που κατάργησε ουσιαστικά και τυπικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όχι μόνο δεν αύξησε τους μισθούς, όπως υποσχόταν, αλλά αντίθετα διατήρησε ακέραιο ολόκληρο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο επιβάλλοντας ακόμα το αντιασφαλιστικό έκτρωμα του νόμου «Κατρούγκαλου» που καταδίκασε τους συνταξιούχους να ζουν με συντάξεις πείνας. Έπειτα από όλα αυτά, έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει με θράσος από το λαό να κάνει υπομονή.

Τέσσερα χρόνια τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χάραξε μια γραμμή ανοχής και προσαρμογής στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Έβαλε πλάτη σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ αναγνώρισε «λογική» στα αντιδημοκρατικά μέτρα και στο πρωτοφανές καθεστώς της καταστολής και της αστυνομοκρατίας που επιβλήθηκε. Ψήφισε από κοινού με τη ΝΔ τα μισά από τα άρθρα του αντεργατικού – αντισυνδικαλιστικού νόμου «Χατζηδάκη». Αποτελεί βασικό πυλώνα του καθεστώτος της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, αποδεικνύοντάς το στην πράξη με την πολιτική των μνημονίων, όταν εξωράιζε στο πρόσωπο του «διαβολικά καλού» Τράμπ τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όταν προχωρούσε στην «αναβάθμιση» των στρατιωτικών συμφωνιών ΗΠΑ – Ελλάδας μετατρέποντας τη χώρα σε πολύτιμο γεωπολιτικό «μεντεσέ» των αμερικανο-ΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή. Έπειτα από όλα αυτά μόνο ως υποκρισία και προεκλογική δημαγωγία μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις υποσχετικές του ΣΥΡΙΖΑ για την επερχόμενη «πολιτική αλλαγή». Αφού οι πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, μοιάζουν στο περιεχόμενο και την ουσία τους σαν δύο σταγόνες νερό.

Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται σε μια ρηχή και φτηνή αντιπαράθεση με τη ΝΔ πάνω στο έδαφος των σκανδάλων και των άπλυτων που βγάζει ο ένας για τον άλλο. Βρομιές σαν κι αυτές που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, που αφορούν τα σπίτια του Τσίπρα και του Ραγκούση ή του Παπαθανάση της ΝΔ ή ακόμα και τις γκρίζες επιχειρηματικές δραστηριότητες των βουλευτών των δύο κομμάτων. Μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση, όσο κι αν διατηρεί την αξία της, αφού αποκαλύπτει το βούρκο μέσα στον οποίο βουλιάζουν τα αστικά κόμματα, βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού, προσπαθεί να συγκαλύψει τα κοινά σημεία των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Τα σενάρια για συγκλίσεις και συνεργατικά κυβερνητικά σχήματα με δήθεν προοδευτικό πρόσημο, που δίνουν και παίρνουν και θα φουντώνουν όσο πλησιάζουμε προς τις 21 του Μάη, με πρωταγωνιστή το ΣΥΡΙΖΑ και επίδοξους μνηστήρες το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, έρχονται να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Στην πραγματικότητα παζαρεύουν την αδιατάραχτη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Γι’ αυτό επιμένουμε πως η ελπίδα θα κριθεί από το δυνάμωμα της πραγματικής Αριστεράς και στους λαϊκούς αγώνες.