Με αιτήματα αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 11 Οκτώβρη παναττική στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, ακολούθησε συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Σύμφωνα με το κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ, «η Δημόσια Υγεία – Πρόνοια δεν πρόκειται να φτιάξει με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι τουλάχιστον δύο μονάδες πιο υψηλός. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι πολίτες βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στη τσέπη. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι αντικίνητρο στην κάλυψη των σοβαρών κενών που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικές Μονάδες, το ΕΚΑΒ και η Πρόνοια».

Μάλιστα η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «κύμα μαζικής φυγής από το Σύστημα Υγείας εξαιτίας των συνθηκών εργασίας και των χαμηλότατων αμοιβών», με «7.000 αποχωρήσεις τους τελευταίους 18 μήνες», με αποτέλεσμα να καθίστανται επισφαλείς οι υπηρεσίες σε πολλούς τομείς και φορείς της Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ τόνιζε στο κάλεσμά της: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιστροφή των εργολάβων στα Νοσοκομεία στις υποστηρικτικές υπηρεσίες που στοιχίζουν πολύ ακριβότερα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε μεγάλη πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση στις 2 Νοέμβρη και «πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ».

Και δεύτερη στάση εργασίας
στην Αττική και συγκέντρωση
στο υπουργείο Εργασίας

Την ίδια ώρα, νέα στάση εργασίας στην Αττική και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν και την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, με βασικό αίτημα την παράταση των συμβάσεων 2.000 υπαλλήλων των νοσοκομείων με προγράμματα της ΔΥΠΑ για μακροχρόνια άνεργους 55-67 ετών.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, η αποχώρηση των συγκεκριμένων εργαζόμενων αναμένεται να «δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων». Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι «εργάζονται σε νευραλγικές υπηρεσίες όπως Νοσηλευτική υπηρεσία (τραυματιοφορείς, ΥΕ Βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό), Τεχνική υπηρεσία, Διοικητική υπηρεσία και σε άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Τα κενά τους είναι αδύνατον να καλυφθούν».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, και της διοίκησης της ΔΥΠΑ το πρόβλημα δεν λύθηκε, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ «και καθημερινά αποχωρούν δεκάδες λόγω λήξης των διετών συμβάσεων». Βασικό αίτημα της Ομοσπονδίας είναι η παράταση των συμβάσεων.