Με βουτιά προς τα κάτω απειλούνται τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που ενοποιήθηκαν κάτω από το σχήμα του ΕΦΚΑ.
Υπολογίζεται πως οι απώλειες εσόδων του βασικού ασφαλιστικού φορέα μέχρι το τέλος Μαίου θα ξεπεράσουν το ποσό του ενός δις. ευρώ.

Με ρυθμό μείον 350 εκατ ευρώ μηνιαία τρέχουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ και με απώλειες που θα πολλαπλασιαστούν για τον τρέχοντα μήνα και τον επόμενο, δηλαδή για Μάϊο και Ιούνιο.

Ενώ για το πρώτο τετράμηνο η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ υπολογίζεται να φτάσει στο 3%.

Και αυτό για πολλούς λόγους και με ακόμα περισσότερες συνέπειες που θα αφορούν το επίπεδο παροχών υγείας και περίθαλψης αλλά και των συντάξεων.

Καταρχήν, με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας που σήμαινε εκτός των άλλων απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα έσοδα του συστήματος -και δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει αλλιώς εν μέσω πανδημίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων- που υπολογίζεται κοντά στα 800 εκατ ευρώ.

Δεύτερο με τη μετάθεση της εξόφλησης τρεχουσών οφειλών για ένα τρίμηνο και ρυθμίσεων οφειλών που μόλις προχθές την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως μετατίθενται έως 30 Σεπτεμβρίου.

Η γενικευμένη τάση μείωσης των εσόδων θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο από την επιβολή του συστήματος 50 – 50, δηλαδή μισή δουλειά – μισός μισθός, που αφορά ευθέως και την ασφάλιση, ακόμα και με τη γιγάντωση της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας που αναμένεται να κορυφωθεί άμεσα.

Αξίζει να σημειώσουμε πώς η ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης κάλυψης της ασφάλισης δεν θα υπολογίζεται στον ονομαστικό μισθό, σε ό,τι δηλαδή έπαιρναν οι εργαζόμενοι πριν από την κρίση αλλά στα 534 ευρώ που ήδη φαίνεται πως διαμορφώνει το ύψος ενός νέου και οριζόντια απλωμένου υποκατώτατου μισθού.

Καθόλου δεν είναι εξάλλου τυχαία η με κυβερνητική απόφαση μετάθεσης για το φθινόπωρο της καταβολής των επικουρικών συμβάσεων. Για δε τις εκκρεμότητες που αφορούν την απονομή των κύριων συντάξεων αρκεί να παραθέσουμε το στοιχείο πως από τον αριθμό των 100 χιλιάδων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και φτάσει αισίως στις 195 χιλιάδες. Προς δόξαν βεβαίως του «e-efka» που είναι το πολυδιαφημισμένο ηλεκτρονικό σύστημα υπολογισμού και απονομής της σύνταξης …με το «πάτημα ενός κουμπιού», το οποίο τείνει να διαγωνιστεί με το Βατερλώ των «vouchers» για τα επιστημονικά επαγγέλματα.

Η αλήθεια βέβαια κατά τη γνώμη μας, δεν βρίσκεται στα μεγαλύτερα ή μικρότερα σφάλματα των εφαρμογών και τα σκάνδαλα ή σκανδαλάκια που αποπνέουν, αλλά στην αδυναμία χορήγησης και αυτών ακόμα των πενιχρών αποζημιώσεων με τη μορφή της σύνταξης στους απόμαχους της εργασίας.