Οργή προκαλούν τα απανωτά περιστατικά ρατσισμού απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τελευταίο τέτοιο περιστατικό συνέβη, όταν οι υπεύθυνοι του εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου απαγόρευσαν την είσοδο σε προσφυγοπουλα, μαθητές γυμνασίου. Σύμφωνα με την καταγγελία του συνοδού εκπαιδευτικού, ζητήθηκε από τα προσφυγοπουλα να πληρώσουν είσοδο προκειμένου να εισέλθουν στο μουσείο, διότι σύμφωνα με την υπεύθυνη δεν έχουν ελεύθερη είσοδο όσοι δεν προέρχονται από χώρα της ΕΕ… Και όλα αυτά τη στιγμή που οι μαθητές είχαν το απαραίτητο έγγραφο του σχολείου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του διευθυντή.

Δεύτερο περιστατικό, που δείχνει ότι οι πρόσφυγες είναι αφημένοι στην τύχη τους, είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στα γνωστά φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας στην Ηλεία, όπου 200 πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές -πέρα από τη στυγνή εκμετάλλευση που υφίστανται- τώρα έμειναν και άστεγοι αφού οι καλύβες που διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες έγιναν στάχτη. Το περιστατικό αυτό δεν αποτυπώνει τίποτε περισσότερο από την εγκληματική αδιαφορία της κυβερνητικής πολιτικής όχι μόνο για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης, αλλά και για την ίδια τους τη ζωή.

Προς επίρρωση των παραπάνω αξίζει να αναφερθεί ότι από 1/7 η κυβέρνηση σταματά την παροχή του βοηθήματος στους πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο και διαμένουν σε δομές που δεν βρίσκονται στην ευθύνη του υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου. Στην πραγματικότητα, με την ανακοίνωσή του το υπουργείο επιβάλλει τη διαμονή των αιτούντων άσυλο στις δομές φιλοξενίας που βρίσκονται στην ευθύνη του και στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται από κακές συνθήκες διαβίωσης.