Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη η σύγκρουση ανάμεσα στη μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ (Wagner) και την κυβέρνηση της Ρωσίας. Οι δυνάμεις της Wagner, με επικεφαλής τον μιλιταριστή Γεβγκένι Πριγκόζιν και όσων τον στηρίζουν μέσα και έξω από τη Ρωσία, μέχρι χθες δεξί χέρι του Πούτιν, που ως τώρα αποτελούσαν εμπροσθοφυλακή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, στρέφουν σήμερα τα πυρά τους εναντίον του Ρώσου πρόεδρου και της στρατιωτικής ηγεσίας του. Ο Πριγκόζιν τιτλοφορεί το επιχειρούμενο πραξικόπημα ως μια «πορεία προς τη δικαιοσύνη», διακηρύσσοντας την απαίτησή του να παραιτηθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. Ελέγχοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ροστόφ, προχώρησε στο Βορονέζ όπου υπήρξε ανταλλαγή πυρών με το ρωσικό στρατό και κινείται βόρεια με τη φιλοδοξία να φτάσει στη Μόσχα.

Ο Πούτιν, ηγέτης της ρωσικής ολιγαρχίας, χρεωμένος με το τέλμα στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, κάνει λόγο για «πισώπλατες μαχαιριές», στηριζόμενος στον τακτικό στρατό της Ρωσίας και στους Τσετσένους του Καντίροφ στη σύγκρουσή του με τις δυνάμεις του Πριγκόζιν. Επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, αυτόν που αποκαλεί «αντιτρομοκρατικό καθεστώς», και κατεβάζει τα άρματα μάχης στη Μόσχα για να υπερασπίσουν την αντιδραστική πολιτική εξουσία του. Και αν πετύχει -πιθανότατα- ο Πούτιν να καταστείλει το ιδιότυπο πραξικόπημα του Πριγκόζιν, το βέβαιο είναι ότι το διεθνές κύρος και η αξιοπιστία της Μόσχας έχουν ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα και το τίμημα που θα πληρώσει θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό.

Στο σημερινό διάγγελμά του, απευθυνόμενος όχι στο ρωσικό λαό αλλά στη ντόπια ολιγαρχία, δεν παρέλειψε να σπιλώσει την Οκτωβριανή Επανάσταση, συγκρίνοντας το επιχειρούμενο αντιδραστικό πραξικόπημα της Wagner με την «έφοδο προς τον ουρανό» του προλεταριάτου και του ρωσικού λαού το 1917, που συνέτριψε την τσαρική εξουσία, εγκαθιδρύοντας τη σοβιετική εξουσία, ταυτίζοντας ουσιαστικά τον εαυτό του με τον Τσάρο. Η μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση όμως, που άναψε το φάρο για τους λαούς όλου του κόσμου και φώτισε το δρόμο στον αγώνα τους για την ανατροπή των εκμεταλλευτριών τάξεων, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία αντιδραστική αντιπαράθεση, όπως αυτή που εξελίσσεται στους κόλπους της ρωσικής ολιγαρχίας με την ανάμειξη των ιμπεριαλιστών της Δύσης.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις, εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης των δυτικών ιμπεριαλιστών με τη Ρωσία στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η περίφημη «αντεπίθεση» του Ζελένσκι, ανδρείκελου των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αποτελούν παράγοντες νέας αστάθειας και ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Τόσο οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, που δια μέσου του Μπλίνκεν δηλώνουν πως «παραμένουν συντονισμένοι με τους συμμάχους τους», όσο και ο Πούτιν και τα τμήματα της ρωσικής ολιγαρχίας που εκπροσωπεί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Πρόκειται για επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές εξελίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας. Αντίθετα πυκνώνουν τα σύννεφα του εμφυλίου πολέμου πάνω από τη χώρα, για τα αντιδραστικά συμφέροντα των αντιμαχόμενων πλευρών που εκφράζουν οι Πούτιν και Πριγκόζιν, σε βάρος του λαού της Ρωσίας. Οι βαριές και αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης αποτελούν παράγοντες νέας κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη Ρωσία και εστία νέων τυχοδιωκτικών ενεργειών από όλες τις πλευρές.

Ο λαός της Ρωσίας πρέπει να παλέψει για να αποτρέψει τις αντιδραστικές εξελίξεις στη Ρωσία που φέρνουν τον εμφύλιο πόλεμο ένα βήμα πιο κοντά, για να ανατρέψει την αντιδραστική, τυχοδιωκτική και πολεμοκάπηλη πολιτική του Πούτιν και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.