Σαρωτικές αρνητικές επιπτώσεις για την δουλειά των εργαζομένων έχουν φέρει τα μετρά που πάρθηκαν για την επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο .Οι δείκτες της έχουν εκτιναχθεί κατακόρυφα:

Στις ΗΠΑ τη πρώτη βδομάδα του Απρίλη συνολικά 6,62 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ δείχνουν την ανεργία να ανέρχεται τουλάχιστον στο 17%. Ενώ με το προσωρινό λουκέτο σε καταστήματα και επιχειρήσεις χάθηκαν περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας μέσα στον τελευταίο μήνα .

Στην Ευρώπη σχεδόν 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, δηλαδή περισσότεροι από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού τους, αναμένεται να δουν την απασχόλησή τους να πλήττεται από το lockdown που έχει επιβληθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μελέτη του γραφείου McKinsey.

Ειδικότερα:

– Στη Γερμανία, σύμφωνα με αναλυτές, τον Απρίλιο αναμένεται ραγδαία αύξηση της ανεργίας και χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας.

– Στη Γαλλία ο αριθμός των εργαζομένων που έχει τεθεί σε προσωρινή ανεργία έφτασε στα 10,2 εκατομμύρια . Περίπου το 60% των γαλλικών εταιρειών έχουν βάλει τους εργαζόμενους τους σε καθεστώς προσωρινή ανεργίας. 400.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα της χώρας, δηλαδή συνολικά 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι, εντάχθηκαν στο τμήμα της «μερικής ανεργίας».

– Στην Μεγάλη Βρετανία οι έρευνες των επιμελητηρίων προβλέπουν πως το 50% των επιχειρήσεων θα θέσουν σε διαθεσιμότητα πάνω από το 50% του εργατικού τους δυναμικού. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σχεδόν 1 εκατ. Βρετανοί προσέφυγαν στην αρωγή του κράτους ζητώντας επιδόματα, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή έχει μειωθεί δραστικά ο μισθός τους και αδυνατούν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 27% των επιχειρήσεων της χώρας μείωσε προσωπικό στη διάρκεια της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου.

– Στην Ισπανία τον Μάρτιο καταγράφηκαν 302.365 επιπλέον άνεργοι, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να φτάσει επισήμως τους 3.540.000. Συνολικά στην Ισπανία 898.822 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από την ημέρα που εφαρμόστηκε η καραντίνα για τον κορονοϊό.

– Στην Αυστρία σημειώνεται το υψηλότερο ποσοστό ανέργων από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τους ανέργους να φτάνουν το 12%.

– Στη Νορβηγία, στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων η ανεργία έχει τετραπλασιαστεί και φτάνει τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις τελευταίες 15 ημέρες υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας ποσοστό πάνω από το 5% του πληθυσμού της.

– Στη Φινλανδία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μείνει άνεργοι περισσότεροι από 300.000 Φινλανδοί είτε επειδή η επιχείρησή τους έκλεισε προσωρινά είτε επειδή απολύθηκαν. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υποβληθούν τουλάχιστον άλλες 100.000 αντίστοιχες αιτήσεις στη διάρκεια του Απριλίου. Κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι στο εγγύς μέλλον άλλοι 270.000 Φινλανδοί, όταν μόλις τον Φεβρουάριο ο αριθμός των ανέργων στη χώρα ήταν περίπου 187.000 άτομα.

Στην Κίνα το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε επισήμως κατά 6,2%.

Στην Αυστραλία όπου σύμφωνα με το Bloomberg η κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να εκτινάξει τον δείκτη της ανεργίας ακόμη και στο 12%, όπου προ μηνός ήταν στο 5,1%.

Στην Ελλάδα αναλυτές θεωρούν αυτονόητο πως η ανεργία όχι απλώς θα αυξηθεί αλλά ενδέχεται να φτάσει σε ακραία σενάρια στο 25%.

Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά κυρίως την κατάσταση που περιμένει τους ανά τον κόσμο εργαζομένους την επόμενη περίοδο.