Όχι στο νέο φοροληστρικό, αντικοινωνικό προϋπολογισμό,
στη διάλυση της δημόσιας υγείας, στην κατάπνιξη
των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την απεργιακή κινητοποίηση που έγινε πέρσι τέτοιο καιρό στην Πλατεία Κοραή από πρωτοβάθμια σωματεία σε πρωτόγνωρες συνθήκες αστυνομικής τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, για να πνίξει κάθε κοινωνική διαμαρτυρία και κινητοποίηση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Τότε όλες οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις από τη ΔΑΚΕ, τη ΔΗΣΥ μέχρι την Προοπτική (ΣΥΡΙΖΑ) και το ΠΑΜΕ με πρόσχημα την πανδημία είχαν κηρύξει απεργιακή σιωπή και ήταν απόντες. Τα ίδια κάνουν και φέτος. Αρνούνται κάθε απεργιακή κινητοποίηση με το ψευτοεπιχείρημα ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις…
Τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να σταθούν όρθια και να καλέσουν και πάλι σε απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022, που θα τεθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, συμπυκνώνει με τον πιο ωμό τρόπο σε αριθμούς όλο το βαθύ αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Η μεγάλη επιδείνωση των όρων και του επιπέδου επιβίωσης του ελληνικού λαού που έχει δημιουργήσει η εντεινόμενη -μέσα σε συνθήκες πανδημίας και μεγάλης ανόδου των τιμών- οικονομική κρίση δεν άγγιξε στο παραμικρό τούς κυβερνητικούς συντάκτες του «κοινωνικού προϋπολογισμού», ο οποίος περιλαμβάνει κονδύλια και κυ­βερνητικά μέτρα για την «κάλυψη» των βασικών λαϊκών κοινωνικών αναγκών.

Όπως έχει συμβεί σε όλη τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πανδημίας, με τον πιο στυγνό τρόπο, ο «κοινωνικός προϋπολογισμός» που καλύπτει τα κεφάλαια του λαϊκού εισοδήματος, της δημόσιας υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας, της παιδείας προεξοφλεί για το 2022 ζοφερότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Σε αντιδιαστολή, μεγαλώνει το μερίδιο της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυσης που κατευθύνεται στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και στην εξυπηρέτηση όλων των δυσβάστακτων και μακροχρόνιων χρεών που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική της διεύρυνσης της εξάρτησης της χώρας από ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Όσο και αν η κυβέρνηση να προσπαθεί να εξωραΐσει το τι επιφυλάσσει για τον ελληνικό λαό ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2022, με τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα να φτάνει ως το προκλητικό σημείο να ισχυρίζεται: «Πού είδατε τη λιτότητα; Εμείς μειώνουμε τους φόρους. Εμείς διατηρούμε τη βοήθεια στην κοινωνία και την ενισχύουμε»(!), τα ίδια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού βοούν για το ψέμα που κρύβουν τέτοιοι ισχυρισμοί, ενώ είναι πολύ πιθανόν να γίνουν πιο μαύρα τα πράγματα, καθώς υπάρχουν ισχυροί παράγοντες που μπορούν να εκτρέψουν σε ακόμα χειρότερη πορεία τις οικονομικές εξελίξεις. Γεγονός που εξυπονοεί και η ίδια η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού σημειώνοντας πως αυτός καταρτίζεται «υπό καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική οικονομική κρίση», «με τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές που αποτελούν πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας» και ότι «οι πολλαπλοί κίνδυνοι ως προς τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας, μετριάζοντας τη διαφαινόμενη ισχυρή ανάκαμψη».

Τα οικονομικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού με εξόφθαλμο τρόπο αποτυπώνουν το σκληρό αντικοινωνικό–ληστρικό χαρακτήρα του:

Προκαθορίζουν μια μεγάλη αύξηση της φορολογίας κατά 3,5 δισ. ευρώ (από 46,5 δισ. ευρώ σε 50 δισ. ευρώ). Μια αύξηση, δηλαδή 7,5%(!) που θα προέλθει κατά 60% από την αύξηση των έμμεσων φόρων (κατά 2,3 δισ. ευρώ), που -ως γνωστόν- επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά εισοδήματα. Η αύξηση αυτή σημαίνει νέα μεγάλη αφαίμαξη των εξανεμισμένων λαϊκών εισοδημάτων και επέκταση της φτώχειας. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε μια περίοδο αλματώδους ανόδου των τιμών -που μειώνει ραγδαία την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων- και ακόμη να συγκρίνει το ποσοστό αυτής της φορολογικής αύξησης του 7,5% με την υποτετραπλάσια (μόλις …2%) αύξηση του κατωτάτου μισθού που έχει υποσχεθεί για το 2022.

Μαζί με το λαϊκό εισόδημα καίριο οικονομικό πλήγμα θα δεχτούν και οι δαπάνες και για όλες τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα.

Με τον πιο αναίσθητο τρόπο η κυβέρνηση, για δεύτερη χρονιά μέσα στην πανδημία, μειώνει τα κρατικά κονδύλια για τη δημόσια υγεία -σε μια στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει- και λόγω της πανδημίας η ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας είναι ύψιστη ανάγκη. Πέρυσι στον προϋπολογισμό του 2021 μείωσε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία κατά 572 εκατ. ευρώ.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας μειώνεται το 2022 κατά 820 εκατ. ευρώ(!). Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Νοσοκομεία και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι 280 εκατ. ευρώ. Οι υγειονομικές δαπάνες για την πανδημία μειώνονται κατά 520 εκατ. ευρώ. Οι έκτακτες δαπάνες για την πανδημία των φορέων της κεντρικής διοίκησης μειώνονται κατά 77 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη μείωση θα έχει και η χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» των επιχειρηματιών, συνεπάγεται 850 εκατ. ευρώ λιγότερα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ μειώνεται κατά 68 εκατ. ευρώ. Συνολικά η χρηματοδότηση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης είναι λιγότερη κατά 1,1 δισ. ευρώ(!), με πολύ σοβαρές συνέπειες για τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές και με σκοπιμότητα να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η ιδιωτική ασφάλιση.
Δείχνοντας πόσο απάνθρωπη είναι, η κυβερνητική πολιτική δεν διστάζει με το νέο κρατικό προϋπολογισμό να μειώσει και τα κονδύλια για την επιδότηση των άνεργων κατά 200 εκατ. ευρώ αλλά και τη χρηματοδότηση του Οργανισμού (ΟΠΕΚΑ) που χορηγεί κοινωνικά επιδόματα για ανάπηρους, ανασφάλιστους υπερήλικους κλπ κατά 45 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού με τίτλο «Πρόνοια, στήριξη ανέργων παροχές υγείας, ΟΤΑ» κόβονται το 2022 1,7 δισ. ευρώ!

Όσο αμείλικτη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο οικονομικό στράγγισμα και στο πετσόκομμα των δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων, τόσο γαλαντόμα στέκεται απέναντι στο κεφάλαιο και στην εργοδοσία, παρέχοντάς τους μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2% (από το 24% στο 22%), που αφαιρεί από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού 183 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 50% της φορολογίας τους για συγκέντρωση κεφαλαίου (συγχωνεύσεις εταιρειών κλπ). Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Κρατική χρηματοδότηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση με 200 ευρώ για πρόσληψη άνεργου για 6 μήνες. Επιχορήγηση των φαρμακοβιομηχανιών με 80 εκατ. ευρώ.

Και δίπλα σε όλες αυτές τις φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις και ένα ογκώδες πακέτο χρηματοδοτήσεων από τις δημόσιες επενδύσεις (7,8 δισ. ευρώ) και από το Ταμείο Ανάκαμψης (3,2 δισ.) με άμεσα επωφελούμενους τους επιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο.

Η εικόνα του προϋπολογισμού του 2022 συμπληρώνεται και από τις τεράστιες κρατικές δαπάνες που γίνονται μέσα στο χρόνο για το ΝΑΤΟ (4 δισ. ευρώ), από την αύξηση των κρατικών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, που τις ανεβάζει στα 3,5 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας ένα συνολικό ποσό εξοπλιστικών δαπανών 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 6% των δαπανών του ΑΕΠ και το 10% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού!

Ολοκληρώνεται, τέλος, με το τεράστιο κρατικό χρέος, που για το 2022 το υπολογίζει στο θεόρατο μέγεθος των 355 δισ. ευρώ και σε 189,6% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2022.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 αποτελεί αντανάκλαση -σε οικονομικούς αριθμούς- της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Εκφράζει όλες τις αντιδραστικές όψεις της πολιτικής που λεηλατεί τον ελληνικό λαό, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης και κρατά τη χώρα καταχρεωμένη και δεμένη στο πλέγμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Συνοψίζει τους απανωτούς αντιλαϊκούς νόμους που έχει ψηφίσει και σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τους αντεργατικούς νόμους των απλήρωτων υπερωριών, της καθήλωσης των μισθών, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, ως τους νόμους της μεγάλης συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας και παιδείας,των ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ.

Προδιαγράφει τη συνέχιση και κλιμάκωση της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής της και για το 2022, ενάντια στην οποία χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για να αναπτύξει ο λαός τη μαζική αντίστασή του, ξεπερνώντας όλους αυτούς που την υπονομεύουν και ενόψει του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 έχουν λειτουργήσει σαν τροχοπέδη στην εργατική και λαϊκή κινητοποίηση για την απόκρουσή του.