Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερησίου τύπου, με πρόσχημα αυτή τη φορά τον κορονοϊό, υπάρχει σχέδιο για μισθολογικές περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ξεκινήσουν από τους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε επέκταση της επιδότησης μερικής απασχόλησης με το πρόγραμμα SURE και στους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο θα τρέξει παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα. Γίνεται λόγος, επίσης, για το ότι μπορεί να επεκταθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα συνοδευτεί και από προσωρινό(;) κούρεμα μισθού.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι πόροι του προγράμματος SURE είναι στην πραγματικότητα δάνεια από την ΕΕ που παίρνει η χώρα και συνοδεύονται (όπως όλα τα δάνεια άλλωστε) από ανάλογες εγγυήσεις.
Οι σχέσεις του Δημοσίου με τους συμβασιούχους μπαίνουν σε νέα βάση, με την ενεργοποίηση του «γερμανικού μοντέλου» επιδότησης, αφού το κράτος θα καλύπτει έως το 60% της διαφοράς του μισθού που είχε ο εργαζόμενος σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικό κούρεμα του μισθού. Θα έχουν προηγηθεί οι μεγάλες μειώσεις μισθών για τους απασχολούμενους στην ιδιωτική οικονομία.

Για παράδειγμα, μισθωτός με πλήρη απασχόληση που είχε μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, με την εκ περιτροπής εργασία θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από τα υπόλοιπα 500 ευρώ το κράτος θα καλύπτει το 60%, δηλαδή 300 ευρώ. Έτσι, θα λαμβάνει συνολικά 800 ευρώ, δηλαδή θα έχει μείωση 200 ευρώ στον μηνιαίο μισθό. Αντίστοιχα, εργαζόμενος σε ΟΤΑ ή νοσοκομείο με αποδοχές 800 ευρώ που θα μπει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα λαμβάνει 400 ευρώ από το κράτος και άλλα 250 ευρώ από το πρόγραμμα SURE, δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 650 ευρώ και να έχει απώλεια 150 ευρώ τον μήνα.

Η κυβέρνηση διέψευσε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ωστόσο το γεγονός ότι όλο και κάτι “διαρρέει” κατά καιρούς, που αφορά σε μειώσεις μισθών και στο δημόσιο και δεν σταματά αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να ανησυχεί τους δημόσιους υπαλλήλους και να τους θέσει σε αγωνιστική επιφυλακή. Πολύ περισσότερο, τώρα, που οι “διαρροές” αυτές, καθώς γίνονται μέσα σε μια νέα έξαρση της οικονομικής κρίσης και ενόψει καταιγίδας αντεργατικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μπορούν βάσιμα να θεωρηθούν σαν τεστ για να μετρηθούν κοινωνικές αντιδράσεις και για να προλειανθεί το έδαφος για νέες μειώσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων.