24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου με αιχμές τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινωνικοί πυλώνες της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας μπροστά στην εξελισσόμενη πανδημία. Η απεργία πραγματοποιήθηκε μέσα σε συνθήκες διάλυσης, τραγικής εγκατάλειψης, υποστελέχωσης σε προσωπικό και υποδομές της Δημόσιας Υγείας, την ώρα μάλιστα που τα κυβερνητικά επιτελεία και οι «ειδικοί» τους χτυπούν τα καμπανάκια του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα.

Παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νέα ολομέτωπη κυβερνητική επίθεση σε όλα τα εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση εξαπολύει ορυμαγδό αντεργατικών μέτρων που τσακίζουν το οκτάωρο, τις εργασιακές σχέσεις, βάζουν στο γύψο τα συνδικάτα και τις απεργίες. Σε αυτές τις συνθήκες η απεργία στις 15/10 ήταν αναγκαίο να αποκτήσει διευρυμένα πανεργατικά χαρακτηριστικά, να αποτελεί μέρα αγώνα για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η παρατεταμένη όμως κρίση του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, ο υπονομευτικός και προδοτικός ρόλος που παίζει ανοιχτά πλέον η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, βάζουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στην ανάπτυξη ενός ενιαίου πανεργατικού μετώπου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδιες και τα σωματεία του Δημοσίου τομέα στην πλ. Κλαυθμώνος σημαδεύτηκε από τις τουλάχιστον τρεις χωριστές συγκεντρώσεις που προκηρύχθηκαν. Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ, που βρισκόταν στο χώρο της κεντρικής απεργιακής συκέντρωσης μαζί τα πρωτοβάθμια σωματεία της, αποσπάστηκε και κατευθύνθηκε χωριστά προς το υπουργείο Υγείας. Τα σωματεία καθώς και ορισμένα μπλοκ από μαθητικές καταλήψεις που ελέγχει το ΠΑΜΕ πραγματοποιήσαν χωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια και κινήθηκαν προς την πλ. Συντάγματος. Στα Προπύλαια τέλος βρέθηκαν και τα διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία που κινούνται γύρω από τους λεγόμενους «Συντονισμούς», τα οποία όμως μπροστά στο ενδεχόμενο να μετατραπούν σε ουρά του ΠΑΜΕ, επέλεξαν να συμπορευθούν με την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου. Αυτή η πολυδιάσπαση δεν συνέβαλε στην πραγματοποίηση μιας μαζικής συγκέντρωσης με ενιαία χαρακτηριστικά, που θα μπορούσε σε διαφορετικές συνθήκες να εκφραστεί. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα φαινόμενα είναι εκφυλιστικά, εντείνουν την περιχαράκωση και οδηγούν στην απογοήτευση και την αποστράτευση δυνάμεων.

Οι δυνάμεις της ΕΡΓ.Α.Σ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν συγκροτημένα με πανό και προκήρυξη στη συγκέντρωση των συνδικάτων και πορεύτηκε με συνθήματα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας – Παιδείας, των εργασιακών κατακτήσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικάτων.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου. Η συμμετοχή γενικά κρίνεται χαμηλή, αν συνυπολογίσουμε ότι η απεργία είχε κηρυχθεί για όλο το Δημόσιο, ωστόσο μαζική ήταν η παρουσία καθηγητών-δασκάλων, όπως και μαθητών-φοιτητών. Η ΕΡΓΑΣ και η Φοιτητική Πορεία παρέμβηκαν στη διαδήλωση με αυτόνομο πανό και τα υλικά τους.

Ηράκλειο

Με μια μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου – στην οποία τον τονο έδωσαν, κυρίως, οι μαθητές -οι εργαζόμενοι του Δημοσίου Τομέα διατρανωσαν την αντίθεση τους στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ. Απεναντι στα μέτρα που σαρώνουν τις θεμελιώδεις εργασιακές, μορφω­τικές, κoινωνικοασφαλιστικές, μισθο­λογικές και συνδικαλιστικές κατα­κτήσεις.

Σε μια κοινή πλατεία συναντήθηκαν όλες οι συλλογικότητες και τα σωματεία του Δημοσίου: ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, ΠΟΕΔΗΝ, Σωματεία Εργαζομένων στα νοσο­κομεία, σύλλογος αρχαιολόγων, σύλλογος φοιτητών ιατρικής και πολλοί μαθητές από αρκετά σχολεία, είτε τελούν υπό κατάληψη είτε όχι.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙ­ΔΕΥΤΙΚΩΝ συμμετείχε ενεργά στην προ­παγανδιση της απεργίας, με ενημερώσεις στα σχολεία, προκήρυξη και συνέντευξη τύπου την παραμονή της απεργίας. Παρά την υπο­τονική και προβληματική λειτουργία του ΔΣ της ΕΛΜΕ, με ευθύνη, κυρίως, της ΠΕΚ/­ΠΑΣΚ, και της κυρίαρχης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ/ΣΥΝΕΚ, η παράταξή μας α­νταποκρίθηκε στο συνδικαλιστικό της κα­θήκον, δημιουργώντας, στο μέτρο των δυνά­μεών της, συνθήκες αφύπνισης στα σχολεία και μαζικοποίησης της απεργίας.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε μια μαζική και ειρηνική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οποία η ΑΓΩ­ΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙ­ΔΕΥΤΙ­ΚΩΝ συμμετείχε με δικό της πανό, ενώ παράλληλα, υποστήριξε, με την παρουσία και το λόγο της, και το πανό της ΕΛΜΕ που ανα­δείκνυε τα αιτήματα της παιδείας και της υγείας.