Πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Απρίλη η ετήσια τακτική γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα, της ΠΟΦΕΕ (2βάθμια ομοσπονδία των λογιστών φοροτεχνικών) στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στα Γιάννενα.

Την συνέλευση παρακολούθησαν και παρατηρητές από πολλές πόλεις εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτών των επαγγελματιών, είτε με τη έλλειψη θεσμοθέτησης της ασθένειας των λ-φ, είτε με την συσσώρευση υπερβολικού βάρους εργασιών σε ένα ηλεκτρονικό λαβύρινθο από πλατφόρμες, είτε με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών βιβλίων (mydata) που όντας ανέτοιμο απειλεί με εξοντωτικά πρόστιμα τους απασχολούμενους.

Να σημειωθεί πως είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν πήρε κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης ούτε ένα δευτερόλεπτο άδεια ή αναστολή εργασίας, σηκώνοντας το βάρος εξυπηρέτησης εργαζομένων και επιχειρήσεων τη διετία, με κόστος από απώλειες ζωής έως σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σ΄ αυτή τη συνέλευση προέκυψαν αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις με πρώτη την ουσιαστική αποδοκιμασία του διοικητικού απολογισμού του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος ψηφίστηκε μόνο με 30 ψήφους διαφορά (162 υπέρ 127 κατά και 5 λευκά), γεγονός που δεν έχει προηγούμενο, αφού στις παλιότερες ανάλογες διαδικασίες η υπερψήφιση ήταν δεδομένη και μάλιστα με συντριπτικά αποτελέσματα που έφερναν την απόρριψη του απολογισμού με 50 πάνω κάτω ψήφους.

Σε ό,τι αφορά αυτόν τον απολογισμό της προηγούμενης διοίκησης να σημειώσουμε πως έβριθε από αναφορές για «μη ρήξη με το σύστημα» και για την καταγγελία του «συνδικαλιστικού λαϊκισμού».

Το επόμενο σημαντικό στοιχείο ήταν πως οριακά απορρίφθηκε η πρόταση για ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (live streaming), ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι λογιστές – φοροτεχνικοί να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνέλευσης και τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων και των μελών του απερχόμενου Δ.Σ.

Με γελοία επιχειρήματα περί «προστασίας προσωπικών δεδομένων» και άλλα σχετικά, οι υπεύθυνοι της ουσιαστικής απραξίας και συμφωνίας με τις κεντρικές επιλογές του Υπ. Οικονομικών και της κατ΄ όνομα ανεξάρτητης ΑΑΔΕ, απέφυγαν να εκτεθούν τα πεπραγμένα τους στο φως της δημοσιότητας και της δημόσιας συζήτησης. Και επίσης για να αποφύγουν και να κρυφτούν από τη σχετική διαπόμπευση των πρακτικών τους, από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήσαν επικριτικές για την απερχόμενη διοίκηση.

Εκεί όμως που πράγματι ξεσκεπάστηκαν οι μεθοδεύσεις του ΔΣ και της σχετικής πλειοψηφίας ήταν για το ζήτημα της εκλογικής διαδικασίας.

Εδώ χρειάζεται να πληροφορήσουμε πως σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΦΕΕ, οι εκλογές διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και 5σταυρία, δηλαδή πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, παρά τις αντίθετες διατάξεις του ν. 1712/87 που επιβάλλει υποχρεωτικά την απλή αναλογική και άρα παραταξιακά ψηφοδέλτια, και όχι μόνο, στις εκλογικές διαδικασίες. Έτσι διαμορφώνονται σε ένα εκλογικό παζάρι οι λεγόμενες 5άδες, μοιράζονται οι αντιπρόσωποι σε επιλογές υποστήριξης 5άδων, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις του 11μελους ΔΣ, από τις ίδιες κάθε φορά δυνάμεις των λεγόμενων «συνεργατών» των κυβερνήσεων.

Για τον λόγο αυτό η τριτοβάθμια οργάνωση, η ΓΕΣΕΒΕ, τα τελευταία χρόνια αρνείται να γίνουν δεκτοί οι αντιπρόσωποι της ΠΟΦΕΕ στις διαδικασίες της.

Για να αποφύγει λοιπόν τον σκόπελο αυτό η απερχόμενη διοίκηση πρότεινε δια του προέδρου ένα μικτό σύστημα, ώστε να ισχύει για την μεν ΓΕΣΕΒΕ η απλή αναλογική, για δε την ανάδειξη του ΔΣ το ενιαίο ψηφοδέλτιο, το πλειοψηφικό και το προεκλογικό αλισβερίσι των 5άδων.

Τα δε επιχειρήματά τους ήταν από την μια …σιωπή, από την άλλη (από τους λιγότερο «ζυμωμένους») πως «δεν μπορεί να παραβιαστεί» το καταστατικό, που οι ίδιοι έκαναν κουρελόχαρτο με την διαφοροποίηση που πρότειναν και τελικά επέβαλαν, αδιαφορώντας για την επισήμανση πως η συνέλευση των αντιπροσώπων είναι το κυρίαρχο όργανο της ομοσπονδίας και μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για οιοδήποτε ζήτημα.

Στην συνέλευση συμμετείχαν και 8 αντιπρόσωποι του ΔΙΚΤΥΟΥ που δρα στα πλαίσια του σωματείου της Αττικής, όπου συμμετέχουν και σύντροφοί μας.

Το ΔΙΚΤΥΟ κατέβασε συνδυασμό για τη ΓΕΣΕΒΕ από 9 αντιπροσώπους και έλαβε 24 ψήφους.

Στο τελικό αποτέλεσμα των εργασιών που σήμανε και την πανωλεθρία των «συνεργατών», τουλάχιστον σε επίπεδο συνέλευσης της ΠΟΦΕΕ, ήταν πως στις αποφάσεις υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία το σχέδιο που κατέθεσαν οι συναγωνιστές του ΔΙΚΤΥΟΥ με όλα τα βασικά προτάγματα των λ-φ για την περίοδο, τόσο για τα ιδιαίτερα επαγγελματικά ζητήματα, όσο και για τα ευρύτερα ζητήματα όπως για τον πόλεμο, το κύμα της ακρίβειας κλπ.

Φυσικά μένει να δούμε τι από όλα αυτά θα υλοποιήσει το νέο ΔΣ της ΠΟΦΕΕ που παρέμεινε βασικά στον έλεγχο των ίδιων δυνάμεων, με μια ελάχιστη διαφοροποίηση 2 εδρών που κατέλαβαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενοι σε υπόγεια συμφωνία με αυτούς, που και οι ίδιοι προηγούμενα είχαν καταγγείλει, αλληλοϋποστηριζόμενοι σε κάποιες από τις 5άδες.

Να σημειωθεί πως ενώ για την ΓΕΣΕΒΕ ο συνδυασμός που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 34 ψήφους, οι υποψήφιοί του που τελικά εκλέχτηκαν στο νέο ΔΣ της ΠΟΦΕΕ, έλαβαν από 68 σταυρούς πράγμα που επιβεβαιώνει τις μυστικές συμφωνίες στις οποίες προχώρησαν.

Πάντως από ό,τι φαίνεται τόσο από τους αντιπροσώπους στη συνέλευση, ιδιαίτερα τους νέους, και κυρίως από το κλίμα που υπάρχει στο επίπεδο των λ-φ που εκφράζεται κατά βάση στα κοινωνικά δίκτυα και με ορατή δυσαρέσκεια, κάτι αλλάζει στον επαγγελματικό αυτό χώρο από την σιωπή σχεδόν νεκροταφείου που επικρατούσε προηγούμενα. Μένει να το δούμε και να δουλέψουμε εντατικά και με σχέδιο για την έκφρασή του, με πάνω από όλα τη μαζικοποίηση των ενώσεων και τη συσπείρωση σε μια αγωνιστική μαχητική κατεύθυνση.