Βαδίζοντας προς τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ βλέπει να αυξάνεται η πίεση που δέχεται από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, το ίδιο, λειτουργώντας ως εκκρεμές, εμφανίζεται να φλερτάρει πότε με τον ένα και πότε με τον άλλο στην κατεύθυνση μιας μετεκλογικής συνεργασίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η ψηφοφορία της τροπολογίας για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, όπου το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συντάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπερψηφίζοντας την συγκεκριμένη τροπολογία.

Ενδεικτικές πάντως της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι οι παραιτήσεις και οι αποχωρήσεις από αυτό, με ορισμένες περιπτώσεις να προσχωρούν στο κυβερνών κόμμα, αναζητώντας στην πραγματικότητα να βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση σε ό,τι αφορά την εκλογή τους στις επερχόμενες εκλογές. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο εκπρόσωπος τύπου του Λοβέρδου την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Σπύρος Καρανικόλας, τον οποίο ακολούθησαν ακόμα δύο στελέχη που εντάχθηκαν και αυτά στις τάξεις τις ΝΔ. Εκτός όμως από τις προσχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, ταυτόχρονα υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός παραιτήσεων στελεχών του, που αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα αυτό.

Μπροστά στον κίνδυνο της ακόμα μεγαλύτερης εκλογικής συμπίεσης, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιτίθεται τώρα στη ΝΔ καθώς και στους αποχωρήσαντες από αυτό, προσπαθώντας να περισώσει ό,τι σώζεται και λέγοντας ότι «Πρωταγωνιστεί (ο Μητσοτάκης) στην εξαχρείωση του δημοσίου βίου, για άλλη μια φορά μετά τις υποκλοπές, συνεχίζοντας την οικογενειακή του παράδοση» και πως «Τώρα εξηγείται στον ελληνικό λαό, γιατί άνθρωποι που ουδέποτε είχαν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, βαφτίζονταν ως “υποψήφιοι” από τους μιντιακούς βραχίονες της Νέας Δημοκρατίας». Όσο όμως και αν σηκώνει τους τόνους το ΠΑΣΟΚ, είναι η ίδια του η πολιτική που αφενός επικοινωνεί με την πολιτική της ΝΔ και που μια τέτοια πολιτική εφάρμοσε και το ίδιο όσο ήταν στην κυβερνητική εξουσία και αφετέρου επιτρέπει να υπάρχουν, να κουρνιάζουν και να αναπτύσσονται στο εσωτερικό του στελέχη διατεθειμένα να ανταλλάξουν την πολιτική διαδρομή τους στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Είναι αυτή η πολιτική τέλος, που καθόλου δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές να το οδηγήσει σε συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.