Ενωτική απεργιακή συγκέντρωση και μαζική συμμετοχή στην Ικαρία

Με σημαντική συμμετοχή κόσμου διακριτά μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Ε.Κ. Σάμου και των Πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού στην Ικαρία. Μετά από πολύ καιρό, πραγματοποιήθηκε ενιαίο κάλεσμα όλων των συνδικαλιστικών φορέων του νησιού και η μεγάλη συμμετοχή απέδειξε τις δυνάμεις που κυοφορούν οι ενωτικοί απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων, αλλά και τις ευθύνες όσων εδώ και ενάμιση χρόνο υποκύπτοντας στις πιέσεις  της κυρίαρχης τάξης και της κυβέρνησης, με πρόσχημα την πανδημία κατέβασαν τα ρολά των συνδικάτων που ελέγχουν.

Στην συγκέντρωση έγιναν τοποθετήσεις από τον ΣΕ Πρωτοβάθμιας,, τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας, την ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου καθώς και η κεντρική ομιλία από το ΕΚ Σάμου. Η μαζικότητα και ο παλμός του κόσμου, ήταν η καλύτερη απάντηση σε κάθε σχεδιασμό υπονόμευσης του απεργιακού αγώνα και σίγουρα δημιουργεί ευθύνες για νέες απεργιακές αποφάσεις σε όλες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Από την ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων και τον ΣΕΝ Ικαρίας οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους ανέλυσαν πλευρές του νομοσχεδίου, στάθηκαν στην ανάγκη του μαζικού ενωτικού αγώνα και μίλησαν για τις ευθύνες όλων αυτών των δυνάμεων που καθυστέρησαν μήνες τώρα την ανάπτυξη των αγώνων και ακύρωσαν την απεργία της  προηγούμενης Πέμπτης 3/6.

Αρνητική στιγμή της συγκέντρωσης  υπήρξε η άρνηση των εκπροσώπων του ΕΚ Σάμου να δώσουν το λόγο στον εκπρόσωπο της ΕΡΓΑΣ Ικαρίας, με τη δικαιολογία ότι στις συγκεντρώσεις των σωματείων δεν θα δοθεί ο λόγος σε καμία παράταξη, παρά μόνο θα ανακοινωθούν οι χαιρετισμοί τους. Είναι βέβαια τα ίδια στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που όλους τους προηγούμενους μήνες, στη δύσκολη φάση των απαγορεύσεων, όταν το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ είχε κηρύξει τη γραμμή της συνθηκολόγησης και της προσαρμογής, ζητούσαν το λόγο ως παρατάξεις στις συγκεντρώσεις που καλούσαν δημόσια η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΝΙ.

Τα μέλη της ΕΡΓΑΣ και της Κ.Ο Ικαρίας του Μ-Λ ΚΚΕ έχοντας δώσει τη μάχη για την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης (3/6), συνέχισαν όλη την εβδομάδα να προπαγανδίζουν την απεργία με αφίσες, συζητήσεις, προκηρύξεις και με δημόσιο κείμενο και κάλεσμα για την συγκέντρωση.

Στην συγκέντρωση, με σημαίες της ΕΡΓΑΣ, με την πλατιά διακίνηση του Λαϊκού Δρόμου και το μοίρασμα των ανακοινώσεων οι σύντροφοι και συναγωνιστές της ΕΡΓΑΣ, έκαναν διακριτή την παρουσία τους και την προπαγάνδιση των θέσεων της παράταξης. Διατράνωσαν το μήνυμα της πίστης στη δύναμη των αγώνων και της ανάγκης της άμεσης κλιμάκωσης τους.


Μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της Βέροιας

Κ.Ο ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ Μ-Λ ΚΚΕ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ 2021

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Ιούνη,  απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας στις 11.00 το πρωί. Την απεργιακή συγκέντρωση κάλεσε το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ , η ΕΛΜΕ Ημαθίας και ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ημαθίας. Είναι χαρακτηριστικό πως το ανύπαρκτο επί χρόνια Εργατικό Κέντρο Βέροιας σε αφισοκόλλησή του καλούσε τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης!

Σε μία σχετικά μαζική , δεδομένης των συνθηκών που επικρατούν στο εργατικό και λαϊκό κίνημα της περιοχής, κινητοποίηση εργαζόμενων απεργών τον κεντρικό χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, μέλος του  Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ημαθίας και ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας για τους λόγους της απεργίας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που προωθεί με ζήλο η κυβέρνηση ΝΔ.

Έπειτα από τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της Βέροιας κατά την οποία οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Τις προηγούμενες ημέρες  και έπειτα από την «μετάθεση» της απεργίας στις 3 Ιούνη, υπήρξε κινητοποίηση συνδικαλιστικών δυνάμεων προκειμένου να ενημερωθεί πλατιά ο κόσμος της πόλης  και να επιτύχει η σημερινή απεργία.

Στην απεργιακή κινητοποίηση παρούσες ήταν,  με δικό τους δυναμικό μπλοκ που έδωσε  τον τόνο,  οι κομματικές δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ της περιοχής. Τις προηγούμενες ημέρες η Κ.Ο. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ κρέμασε πανό, το οποίο ξεκρεμάστηκε σύντομα από τις υπηρεσίες του δήμου για λόγους περιβαλλοντικούς!!, και ενημέρωσε με κάθε δυνατό τρόπο τους εργαζόμενους  στην περιοχή. Και σήμερα, ημέρα πανεργατικής απεργίας, η παρουσία των κομματικών δυνάμεων ήταν σημαντική.

Στην ίδια συγκέντρωση για άλλη μία φορά έκαναν την εμφάνισή τους οι κομματικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις εκδηλώσεις της 6ης Μαῑου, σε μία προσπάθεια να καπηλευτούν τα αισθήματα των απεργών εργαζόμενων ενάντια στο τερατούργημα Χατζηδάκη που επιστρέφει τα εργασιακά ρολόγια στο μεσαίωνα. Ωστόσο η παρουσία τους στη συγκέντρωση και την πορεία στους δρόμους της πόλης ήταν υποτονική.

Για άλλη μία φορά οι δυνάμεις του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ ακολούθησαν το γνωστό δρόμο των ξεχωριστών κινητοποιήσεων, πραγματοποιώντας ξεχωριστή, αναιμική, συγκέντρωση, διασπώντας την ενιαία φωνή των εργαζόμενων.


Συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα


Πραγματοποιήθηκε και στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη 10 Ιούνη απεργιακή συγκέντρωση διαδήλωση που κάλεσε το Ε.Κ.Θ. ενάντια στο απεργιακό έκτρωμα Χατζηδάκη που αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή. Η κινητοποίηση κινήθηκε στα ίδια περίπου πλαίσια από την άποψη της μαζικότητας με προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση και πορεία μαζί με το Ε.Κ. συμμετείχαν με ξεχωριστό μπλοκ και πανό η ΕΡΓ.Α.Σ , η “συνέλευση νέων –ανέργων” και η Ταξική πορεία.

Φωνάχτηκαν συνθήματα υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, καταγγελίας του εργατοπατερισμού και του αντεργατικού ν/σ.

Στην κινητοποίηση μοιράστηκε η προκήρυξη της ΕΡΓ.Α.Σ..


Βόλος: Παρέμβαση της ΕΡΓ.Α.Σ και του Μ-Λ ΚΚΕ στη σημερινή συγκέντρωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί πήρε μέρος αγωνιστικά η ΕΡΓ.Α.Σ. Βόλου και η Κ.Ο. Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ για να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης.

Όλες τις προηγούμενες μέρες αλλά και το πρωί της συγκέντρωσης μέλη της ΕΡΓ.Α.Σ και της Κ.Ο. του Μ-Λ ΚΚΕ μοίραζαν προκήρυξη και καλούσαν τον κόσμο να πάρει μέρος στη διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα.


Θεσσαλονίκη: Μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις

3 ξεχωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η μία του Εργατικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ (τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ) μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, η άλλη του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου και η τρίτη , στην Καμάρα, ορισμένων δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και της αναρχίας.

Όλες ήταν μαζικές, με χιλιάδες κόσμου να κατεβαίνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με πανό στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ, στην οποία συμμετείχαν μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία και από πολιτικές δυνάμεις η ΛΑΕ, το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης εμφανίστηκε προσπαθώντας να καπηλευτεί την οργή του κόσμου, αν και ως κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του 8ωρου σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η φιέστα που οργάνωσε το ΕΚ Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση του περιελάμβανε 6-7 ομιλητές, μεταξύ αυτών, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Η φιέστα μάλλον δεν περιελάμβανε διαδήλωση για την ξεπουλημένη ηγεσία του ΕΚ Θεσσαλονίκης, καθώς, πέραν των πολλών ομιλητών, μετά τους πρώτους χαιρετισμούς, κάποια σωματεία έκλεισαν τα πανό τους.

Τελικά, η μαζικότητα της συγκέντρωσης και η πίεση των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που βρισκόμασταν εκεί, ανάγκασαν το ΕΚ Θεσσαλονίκης να βγει στο δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε η διαδήλωση, πριν τελειώσει ο χορός των ομιλητών.

Το κλίμα ήταν θετικό με τους εργαζόμενους να διαδηλώνουν οργισμένοι. Παρά την καταρρακτώδη βροχή στο τέλος, η διαδήλωση έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Τώρα είναι ανάγκη κόντρα στη γραμμή της υποταγής των ξεπουλημένων ηγεσιών και των ρεφορμιστικών δυνάμεων, κόντρα στην γραμμή της διάσπασης των διαδηλώσεων, οι εργαζόμενοι να ξαναβγούν στο δρόμο του αγώνα με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για να μπλοκάρουν το αντεργατικό νομοσχέδιο.


Ηράκλειο: Μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΙΟΥΝΗ -ΗΡΑΚΛΕΙΟ

          Μ-Λ ΚΚΕ: ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ- ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ

Με μια μαζική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία απάντησε σήμερα, Πέμπτη 10 Ιούνη, ο κόσμος της εργασίας και της ανεργίας στο Ηράκλειο, δίδοντας το στίγμα της καθολικής καταδίκης του αντεργατικού τερατουργήματος Βρούτση- Χατζηδάκη που κατεβάζει για ψήφιση στη βουλή  η κυβέρνηση, με στόχο την κατεδάφιση των βασικότερων εργατικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών κατακτήσεων του λαϊκού  κινήματος.

Το Μ-Λ ΚΚΕ, προτάσσοντας ως βασικό του καθήκον την ανάπτυξη της  μαζικής και ανυποχώρητης πάλης απέναντι στο νομοθετικό αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα, προπαγάνδισε με αφίσες και ανακοινώσεις την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 3 Ιούνη( την οποία  ακύρωσαν οι γραφειοκρατικές συνδ. ηγεσίες των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, συνεπικουρούμενες από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ), αλλά και στη 10 Ιούνη.

Καταδίκασε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επέλαση στα εργατικά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές κατακτήσεις των εργατο-λαϊκών στρωμάτων και κάλεσε στη Γενική Απεργία της Πέμπτη 10 Ιούνη τους εργαζόμενους και στην Κοινή Απεργιακή Συγκέντρωση των σωματείων της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΗ που πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του ΕΚΗ στις 11 πμΑρνηθήκαμε   την πολιτική του κατακερματισμού και των χωριστών συγκεντρώσεων που τηρεί σταθερά το ΠΑΜΕ, καλώντας  χωριστά στην Πλατεία Ελευθερίας, αλλά και   κάποιες αριστερές οργανώσεις που συντονίζονται{ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΚΕ(μ-λ)}, που  επίσης καλούσαν σε χωριστή συγκέντρωση  στο Αγαλμα Βενιζέλου. Τονίσαμε και αναδείξαμε την ανάγκη της ενωτικής συλλογικής πάλης όλων των εργαζομένων, πάλη που καταδικάζει τα αντεργατικά μέτρα, αλλά συγχρόνως καταγγέλλει την υπονομευτική δράση των  υποταγμένων  συνδ.ηγεσιών(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ), όπως και τη διγλωσσία του ΠΑΜΕ. Διευκρινίσαμε  ότι την αντίθεση στον παραλυτικό ρόλο των γραφειοκρατικών συν.ηγεσιών δεν την καθορίζει η…χωριστή πλατεία, αλλά η ανειρήνευτη ιδεολογική, πολιτική και συνδικαλιστική αντίθεση με τις δυνάμεις της υποταγής, αντίθεση  την οποία το Μ-Λ ΚΚΕ υπηρετεί πιστά και με συνέπεια σε όλα τα επίπεδα της δράσης του

Σε αυτές τις συνθήκες των ..τριών συγκεντρώσεων, το Μ-Λ ΚΚΕ, έχοντας απόλυτη συνείδηση του ταξικού χρέους του έναντι των εργατο-λαϊκών στρωμάτων, δήλωσε από τις παραμονές τις απεργίας, τη συμμετοχή του στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Απεργιακή Συγκέντρωση , που ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων, το Μ-Λ ΚΚΕ τοποθετήθηκε εκτενώς Η συντρόφισσα που εκπροσώπησε το κόμμα μας , απηύθυνε  θερμό και αγωνιστικό χαιρετισμό στους απεργούς και σε όλους τους εργαζομένους και ανέργουςΚαταδίκασε απερίφραστα τη διάλυση των εργατικών κατακτήσεων, της σταθερής και μόνιμης δουλειά, το 10 ωρο, το σπαστό ωράριο, τις απολύσεις, την ποινικοποίηση των αγώνων, τη διάλυση των σωματείων, την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος και τον αφοπλισμό της εργατική τάξης και του λαού. Αφοπλισμό  που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, κατ ΄επιταγή της πλουτοκραστικής ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της (ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ). Τόνισε ότι η βαναυσότητα των μέτρων βρήκε στρωμένο το έδαφος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και δείχνει την πολιτική του εκφασισμού και της λαϊκής τρομοκράτησης που επιδιώκει να επιβάλει η δεξιά κυβέρνηση, τιμώντας τις παραδόσεις και την ιστορία της ως δύναμη-στυλοβάτης των μαύρων κύκλων του κεφαλαίου και του ξένου ιμπεριαλισμού .Κατάγγειλε την ακύρωση της απεργίας στις 3 Ιούνη,  και την προδοτική στάση της ΓΣΣΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), αλλά και τα ..αριστερά δεκανίκια της (ΣΥΝΕΚ-ΠΑΜΕ).Ανέδειξε τη δυναμική των λαϊκών αγώνων και κάλεσε σε ανυποχώρητη , ενωτική, μαζική λαϊκή πάλη και κλιμάκωση.

 Οι θέσεις μας, επειδή ακριβώς αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, βρήκαν θερμή αποδοχή στην απεργιακή συγκέντρωση.Παράλληλα, με  το Κομματικό πανό και τις  προκηρύξεις που μοιράσαμε μαζικά στη συγκέντρωσηδηλώναμε την πίστη μας στη δυναμική των λαϊκών αγώνων, που είναι ο μόνος δρόμος για την απαλλαγή των εργατο-λαϊκών στρωμάτων από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστική θηριωδία.

Στην πορεία που ακολούθησε από το ΕΚΗ στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου , το Μ-Λ ΚΚΕ με το πανό του και τον τηλεβόα καταδίκαζε τα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτραΗ  μαζικότητα- που ξεπέρασε τους 2000 διαδηλωτές-έδιδε  το αισιόδοξο μήνυμα της αναζωογόνησης των λαϊκών αντιστάσεων και το στίγμα της μετατροπής της άρρητης μέχρι τώρα λαϊκής οργής σε μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση. Η νικηφόρα έκβαση αυτού του αγώνα απαιτεί ακόμη πολύ δρόμο, με δεδομένο ότι η πορεία ήταν μεν μαζική, δεν είχε όμως τον παλμό των συνθημάτων που αντιστοιχούν στη σκοτεινή περίοδο που διανύουμε. Για αυτόν τον παλμό και την πίστη στους αγώνες, το Μ-Λ ΚΚΕ θα καταθέτει αδιάλειπτα τις δυνάμεις του.