Η ψήφιση ενός νέου αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι προ των πυλών!
Η κυβέρνηση δημαγωγεί και προσπαθεί να εξαπατήσει τους ασφαλισμένους ότι δήθεν το νέο νομοσχέδιο επιφυλάσσει αυξήσεις στις συντάξεις. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο ψέμα!

Τα ίδια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2020 διαψεύδουν περίτρανα την κυβερνητική προπαγάνδα.

Με βάση τον φετινό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να μειωθεί παραπέρα, κατά 155 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά και ότι οι μειώσεις των συντάξεων θα συνεχιστούν ακάθεκτες. Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, και εδώ το συνολικό κονδύλι για το 2020, όπως προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019.

Συνεπώς, καμιά πραγματική αύξηση δεν θα έλθει με το νέο νομοσχέδιο, παρά μόνο μια μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών και ένα είδος ανακατανομής της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις στα πολύ χαμηλά επίπεδα που επιβλήθηκαν με τις αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις των μνημονίων, που παραμένουν σε ισχύ και τώρα τις επεκτείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άλλωστε, με βάση τις επιταγές της ΕΕ, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 σταδιακά στο 12,5% το 2030!

★★★

Το νέο νομοσχέδιο είναι πέρα για πέρα αντεργατικό-αντιλαϊκό.
Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, η οποία περνά στη φάση αυτή μέσα από την προώθηση ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Καταργεί στην ουσία το Ταμείο των επικουρικών συντάξεων (ΕΤΕΑΕΠ), ενσωματώνοντάς το στον ΕΦΚΑ, ώστε να χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισ. ευρώ του Ταμείου για να καλύψει τις ανάγκες της κύριας ασφάλισης για τα επόμενα χρόνια. Η «ενοποίηση» ΕΦΚΑ – ΕΤΕΑΕΠ και η δημιουργία του e -ΕΦΚΑ γίνονται για να διευκολυνθεί σε επόμενη φάση η προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης και να αντιμετωπιστεί το «κόστος μετάβασης», που έτσι κι αλλιώς θα φορτωθεί σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
Η κυβέρνηση αξιοποιώντας τον νόμο Κατρούγκαλου, εντείνει την εγκαθίδρυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις: Οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να “επενδύουν” τις εισφορές που καταβάλλουν στο κράτος για την επικουρική σύνταξη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επιλέγοντας μεταξύ «πακέτων» υψηλού, μέσου ή χαμηλού ρίσκου!

Που σημαίνει ότι θα καταβάλλουν εισφορές αλλά δεν θα έχουν εγγύηση για το αν και τι σύνταξη θα πάρουν. Θα υποχρεωθούν από την κυβέρνηση να αναλάβουν με την “επιλογή” που θα κάνουν μικρότερο ή μεγαλύτερο κίνδυνο για τις συντάξεις που θα πάρουν και ουσιαστικά να τις βάλουν στον τζόγο της κερδοσκοπίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Στην ουσία με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες να λυμαίνονται τις εισφορές των εργαζομένων με αβέβαιο το τελικό ποσό που αυτοί θα εισπράττουν ως επικουρική σύνταξη. Ωμά έχουν πει υπουργοί ότι με αυτόν τον τρόπο προσβλέπουν μέχρι και 50δισ. ευρώ να πέσουν στην αγορά, παρμένα από τις εισφορές των εργαζόμενων, για να τα εκμεταλλευτούν επιχειρηματίες.

Επιπλέον οι διατάξεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες για την “ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας”, τις οποίες η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει ως “θετικές”, στην πραγματικότητα θα φέρουν μια αύξηση εισφορών κατά 20%για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.

Για να συγκαλύψει αυτή τη νέα έφοδο στην κοινωνική ασφάλιση η κυβερνητική προπαγάνδα αποσιωπά το ουσιαστικό αντασφαλιστικό μέρος του νομοσχεδίου, το ότι δηλαδή με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ένα μεγάλο μέρος των συνταξιουχικών αποδοχών μπαίνει σε κίνδυνο, και προβάλλει κάποια ψίχουλα που θα προκύψουν από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης και τη δήθεν «αποκατάσταση των αδικιών» του νόμου Κατρούγκαλου και μάλιστα για ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο, κι αυτή η ρύθμιση σε μεγάλο βαθμό είναι παραπλανητική, όταν η πολύχρονη και μακρόχρονη υψηλή ανεργία, σε συνδυασμό με την επεκτεινόμενη κυριαρχία της προσωρινής, της μερικής απασχόλησης ή και ανασφάλιστης εργασίας καθιστά τη συγκέντρωση αυτών των ενσήμων αδύνατη για τεράστια τμήματα των εργαζομένων.

★★★

Καθώς αυτό είναι το αντιασφαλιστικό περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου η ανάγκη απόκρουσή του προβάλλει επιτακτική.
Μόνο ο ενιαίος μαζικός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να σταματήσει το πέρασμά του.

Η ΕΡΓ.Α.Σ καλεί όλους τους εργαζόμενους να προωθήσουν αυτό τον αγώνα μέσα από τους χώρους δουλειάς, τα σωματεία και τις Γενικές Συνελεύσεις.

Καλεί τους εργαζόμενους, αλλά και τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, στην πάλη για την ανάπτυξη μαζικού, συντονισμένου και κλιμακούμενου απεργιακού αγώνα !

✔Όχι στον νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο
✔Όχι στη διάλυση της δημόσιας ασφάλισης που προωθείται με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τα επαγγελματικά ταμεία
✔Παλλαϊκό – Πανεργατικό Μέτωπο Αντίστασης και Αγώνα ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης
✔Για την επαναφορά στα προ μνημονίων κατώτατα όρια κύριας και επικουρικής σύνταξης
✔Για την επαναφορά στα προ μνημονίων ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης
✔Για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιλαϊκών, αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων
✔Για την επανακατάκτηση όλων των δικαιωμάτων σε δουλειά-μισθούς-ασφάλιση